FOTO  Kitesurfing je relativno novi sport

Kitesurfing, Skakanje i surfanje zmajem, kitesurfer

Povjest kitesurfinga

Kitesurf je relativno novi sport, ali ideja da se koristi zmaj u pogonske svrhe postoji stoljećima.Kinezi, u 13 stoljeću, eksperimentiraju sa potencijom zmaja. Kontrolirani pogona uz pomoc zmaja sa inovativnim sustavom kontrole, 4-konopca, koristio je George Pocock u 1800, kao alternativa za konjsku snagu na vozilima i barkama. Prvi pothvat da se prevali duza distanca na pogon uz pomoc zmaja (preko Engleskog kanala) uspješno je pokušao Samuel Cody u 1903. Puno kasnije 1978, Ian Day je pokazao da katamaran na pogon zmaja moze ići brže od 40 km na sat. Tijekom 1980-ih, neke avanturističke duse radile su na ubrzavanju klizanja, skijanja i kanua uz pomoć zmajeva.


Kitesurfing nije došao na svoje kao sport sve dok Francuska braca Legaignoux Bruno i Dominique, te Amerikanci otac-sin, Bill i Corey Roeseler zasebno razvijaju specificne zmajeve na napuhavanje dizajnirane za svrhu kitesurfinga.Kite i kitesurf dizajn i dalje se poboljsavaju i sport je postao vrlo popularan.

 

"Skakanje i surfanje zmajem"

- Teško je opisati kitesurfing, u jednom sportu imate skakanje, surfanje i uz sve to vuče vas zmaj. Idete velikim brzinama po moru, 25 - 30 milja, ovisno o sposobnostima pojedinca i vjetru i onda se odjednom dignete u zrak. Pri svemu tome može doći do padova i ozljeda i zato je to ekstreman sport, često smo natučeni, ali ništa ne može zamijeniti taj osjećaj slobode dok surfate, a vuče vas zmaj, pokušao nam je Josip opisati što je to što stvara ovisnike o kitesurfingu.

Iako kitesurfere vuče zmaj ipak su oni ti koji ga kontroliraju. Baš iz tog razloga potrebno je da svi koji se odluče baviti ovakvim sportom prođu barem osnovni tečaj kitesurfinga. Zmajem se upravlja pomoću bara, tj. ručke na koju su pričvršćeni dugački konopi koji drže zmaja. Neadekvatno upravljanje zmajem može biti opasno i za osobu koja upravlja njime, ali i za ostale kitesurfere jer se zna dogoditi da se konopi dva zmaja zapetljaju. Ipak ako odlučite da se želite okušati u ovom sportu sve što vam je potrebno jest dobra volja, a ostalo se može proći kroz nekih tjedan dana škole ili bržim tečajem. U školama se dobiju osnovna znanja kako kontrolirati zmaja i raditi s nogama i daskom. Za sada postoji jedna licencirana škola, Surfmania, u Ninu u kojoj licencirani instruktor Marko Štefančić uči osnovnim znanjima kitesurfinga.

Svaki kitesurfer od profesionalnoga pa do amatera mora posjedovati potrebnu opremu kako bi se bavio ovim sportom. Proizvođača opreme je mnogo, a svaki od kiteova različitih proizvođača ima neke posebne karakteristike. Stoga je prvi korak U bavljenju ovim sportom odabir opreme koja će odgovarati vama. Osnovna oprema je remen, daska za jedrenje (kiteboard), trapez ili ručka te zmaj (kite), a uz to opremi se može dodati još i kaciga, naočale, rukavice te za zimske radosti ovoga sporta neopren. Cijene opreme ovise o proizvođačima i stupnju bavljenja sportom. Dok će profesionalci izdvojiti popriličnu sumu novca ostali će za svoj užitak moći nabaviti srednju opremu po cijeni od 1.500 pa do 2.000 eura ili se naravno može nabaviti polovna oprema na internetu za 600 eura. Za one koji se profesionalno bave kitesurfingom optimum je imati tri zmaja i dvije daske.

Danas po iznimno hladnom i vjetrovitom vremenu naša ekipa je posjetila kietsurfere na poznatoj nizozemskoj plaži Scheveningen, te također zabilježila intervenciju helikopterske hitne pomoći usljed veoma opasnog ozlijeđivanja jednog od kietsurfera.

Više fotografija u našoj galeriji

HERCEGOVINA.info