Kako je Jakova Faka zameo vjetar!

Norveški biatlonac Emil Hegle Svendsen osvojio je zlatnu medalju u utrci na 20 km na ZOI u Vancouveru, a Jakov Fak bio je tek 51.

akov, koji je na 10 km osvojio broncu, promašio je četiri mete, po jednu na prvom i drugom gađanju te dvije na četvrtom. Lošije ciljanje koštalo ga je dodatne četiri minute, te je na kraju zaostao 5 minuta i 33 sekunde, što mu je donijelo 51. mjesto.

Fak je u ovoj disciplini osvojio broncu na prošlogodišnjem SP u Južnoj Koreji i očekivao je puno više.

"Ovo nije bila moja utrka jer su četiri promašena metka previše za ovu disciplinu i za bilo kakav bolji plasman. Prva pogreška u ležećem stavu bila je na desnu stranu i to se dogodila uslijed moje prekasne reakcije na vjetar. Malo puše s lijeve, malo s desne strane i kad se postavite, teško vidite zastavice i reagirate. Moje neiskustvo je došlo do izražaja. Malo sam ubrzao zadnja dva metka, što je kardinalna pogreška i to se nije smjelo dogoditi", izjavio je nakon utrke jedini hrvatski biatlonac.

Olimpijski pobjednik Svendsen promašio je samo jednu od 20 meta na putu do svog prvog olimpijskog zlata. Drugo mjesto podijelili su legendarni Norvežanin 36-godišnji Ole Einar Bjoerndalen i Bjelorus Sergej Novikov, koji su imali zaostatak od 9.5 sekundi. Bjoerndalenu je to deseta olimpijska medalja, ima 5 zlatnih, 4 srebrna odličja i broncu.

U povijesti zimskih olimpijskih igara samo je njegov sunarodnjak, legenda skijaškog trčanja Bjoern Daehlie uspješniji. Daehlie je osvojio 12 medalja, 8 zlatnih i 4 srebrne. Ruska skijaška trkačica Raisa Smetanina ima 4 zlatne, 5 srebrnih i brončanu medalju, a slavna talijanska 'trkačica' Stefania Belmondo ima 2 zlatne, 3 srebrne i 5 brončanih odličja.

net.hr