Jakov Fak: Žao mi je što se od moje medalje ne radi sportska priča

Brončani hrvatski olimpijac Jakov Fak, završio je dohvatnu biatlonsku utrku na 12.5 km u Vancouveru na 25. mjestu sa zaostatkom 2:07.2 minute. Po završetku trke Jakov je izjavio:

- Nisam zadovoljan utrkom; nisam pronašao dobar materijal na ovom snijegu, na stazi koja nije bila dobro preparirana. Sigurno znam da ostali natjecatelji nisu toliko bolji od mene. Radilo se o odabiru skija i materijalu za mokar i težak snijeg. Vjerujem da će odabir materijala za utrku na 20km biti bolji, a da će se i vrijeme ustabiliti.

Na pitanje novinara oko promjene državljanstva, Jakov je bio vrlo jasan:

- Iskreno mi je žao što se od ove medalje ne radi sportska priča. Ispada kako novinari nemaju poštovanja prema mom sportskom radu, rezultatu i uspjehu.

Istovremeno je povodom učestalih napisa oko promjene državljanstva hrvatskog biatlonca Jakova Faka, Hrvatski olimpijski odbor objavio priopćenje za javnost u kojem stoji:

"Shvaćajući interes javnosti i novinara oko priča o promjeni državljanstva Jakova Faka, apeliramo na hrvatske medije da u ovom trenutku dozvole Jakovu Faku da u miru, s punom koncentracijom na natjecanje, završi svoj nastup na Zimskim olimpijskim igrama Vancouver 2010. Žao nam je što je povijesni uspjeh biatlonca Jakova Faka pao u drugi plan, jer osvajanje brončane olimpijske medalje u konkurenciji 88 natjecatelja, u iznimno zahtijevnom i kompleksnom sportu kao što je biatlon, zaslužuje divljenje i poštovanje.“



Fak na 44. mjestu u Svjetskom kupu

S novih 16 bodova, koje je zaradio 25. mjestom na dohvatnoj olimpijskoj utrci (12.5 km) u Whistleru, Jakov Fak probio se na 44. mjesto ukupnog poretka Svjetskog kupa biatlonaca. Prije druge olimpijske utrke, a nakon sjajnogga treće mjesta u sprintu, držao je 47. mjesto. Sada je probio granicu od stotinu bodova (105).

Kad je u pitanju poredak u dohvatnoj disciplini, 22-godišnji Mrkopljanin drži 33. mjesto s 40 osvojenih bodova. Jedine je bodove ove sezone osim u Vancouveru Fak osvojio na prethodnim dvjema utrkama u sprintu odnosno dohvatu, održanima u talijanskom Antholzu.

ZOI u Vancouveru, biatlon (muški), dohvatna utrka na 12,5 km:

1. Björn Ferry (Šve) 33:38.4

2. Christoph Sumann (Aut) +16.5

3. Vincent Jay (Fra) +28.2

...

25. Jakov Fak (Hrv) +2:07.2

...

Sportske novosti