Iznenada preminuo jedan od najboljih atletičara BiH

Osman Junuzović
Radio Slobodna Europa

Osman Junuzović, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih atletičara, preminuo je u 28. godini od srčanog udara.

Vijest o smrti atletičara iz Doboj Istoka potvrdio je njegov brat Asmir. Osman je na uličnim utrkama prvo skupljao novac za sportsku opremu i odlazak na pripreme, a nakon što je priča o njemu objavljena u medijima stigli su i sponzorski ugovori, oprema i stipendija.

Krajem 2017. godine doživio je ozljedu na treningu.

"Otišao sam liječniku i pogrešno su mi dali injekciju, unijeli su mi infekciju i bukvalno sam se borio za život. U bolnici u Tuzli sam ležao 45 dana, cijela godina mi je propala. Kada sam izašao iz bolnice, liječnici su mi rekli da dvije godine neću moći šetati, međutim nakon dva mjeseca bio sam prvak države i vratio sam se munjevitom brzinom tamo gdje pripadam", rekao je tada.

Junuzović je bio treći na prvim Europskim igrama u Bakuu na 3000 metara s preponama, bio je prvak Balkana i BiH u istoj disciplini te najbolji u svojoj državi na pet i 10 tisuća metara. Pobjednik je prvog sarajevskog maratona održanog prije pet mjeseci te brojnih drugih utrka po Bosni i Hercegovini.

"Maraton nije moja disciplina, ali rekao sam sebi: Probaj Osmane. I isplatilo se, iza sebe sam ostavio svoje konkurente. Pokazao sam da sam najizdržljiviji atletičar, psihički spreman na najveće podvige. Mislim da sam jedini atletičar koji je iz tri tisuće metara uskočio u maraton na 42 kilometra i pobijedio."