Državne institucije će nagraditi i podržati pripreme Lane Pudar

Lana Pudar
hercegovina.info

Na 20. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnice Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija.

Dom je usvojio zahtjev da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači zastupnici iz Kluba zastupnika SDA, razmatra po hitnom postupku. Ovaj Prijedlog zakona, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je na usuglašavanje Kolegiju Doma.

Između ostaloga, Predstavnički dom usvojio je zastupničku inicijativu Vlatka Glavaša koja glasi: "Povodom povijesnog uspjeha 15-godišnje plivačice Lane Pudar iz Mostara koja je, isplivavši A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin, postavila najbolјi rezultat u povijesti bosanskohercegovačkog plivanja i drugi najbolјi rezultat na svijetu u ovoj godini, predlažem nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno nagradi. Također, predlažem da se Lani Pudar osiguraju novčana sredstva za pripreme i nastup na predstojećim olimpijskim igrama koje će se održati u Tokiju".

Zatim je usvojena zastupnička inicijativa zastupnika iz Kluba SDA koja glasi: "Predlažemo da Ministarstvo obrane BiH za Predstavnički dom PSBiH sačini izvještaj o uvjetima rada pripadnika Oružanih snaga BiH, obuhvatajući njihov službeni, osobni, obiteljski i ukupni društveni standard, te da eventualno predloži mjere za pobolјšanje standarda pripadnika Oružanih snaga BiH".

Dom je usvojio zaključak koji glasi: "Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi i dostavi na razmatranje i usvajanje Plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom covid-19 i oporavka gospodarstva u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2021. – 2025. godina".

Predstavnički dom imenovao je Elvira Lemeša (Bošnjaci), Valentinu Rupčić (Hrvati), Rajko Radovanović (Srbi) i Slavka Roliha (ostali) za članove Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.