ĆURKOVIĆI SU PRAVA ATLETSKA OBITELJ Anna postavlja rekorde i velika je nada hercegovačke atletike

Anna Ćurković
Hercegovina.info

Pokojni Bože Gagro, bio je vizionar, istinski zaljubljenik u sport i atletiku te je ostavio je neizbrisiv trag u povijesti bh. sporta. Sportski entuzijazam i ljubav prema sportu vodila su Božu u ideji ka osnivanju atletike u Čitluku - okupio je djecu, izgradio atletsku stazu i nije trebalo dugo čekati da dođu prvi rezultati.

Uspio je od malog gradića u kojem je sport bio na margini, stvoriti poligon za razvoj mladih sportaša. Pod njegovim vodstvom rodila se jedna lijepa sportska priča koja traje i danas. Članovi Atletskog kluba (AK) 'Brotnjo' sa svih su se natjecanja vraćaju okrunjeni najsjajnijim kolajnama. Posebno je impresivna karijera njegovog sina Ivana, aktualnog prvaka Hrvatske i Balkana.

No, posljednjih godina u AK Brotnjo posebno svoj talent iskazuju četiri člana jedne obitelji. Radi se o obitelji Ćurković. Lucija, Luka, Anna i Marko treniraju isti sport i uspješni su u onome što rade. 

Proteklog vikenda 14-godišnja Anna postavila je rekord na natjecanjima u Sarajevu i Zenici, gdje je postavila rekorde u svojim primarnim disciplinama trčanju na 60 metara te skoku u dalj.

"Iza mene je odličan početak godine. Svoje nastupe ocijenila bih kao odlične Trudila sam se, uložila puno žrtve i rada te se na kraju sve isplatilo. Što se tiče navedenih disciplina i rekorda, u trčanju na 60 metara istrčala sam ih za 7,89. Što se pak skoka u dalj tiče tu sam otišla na 5,23. Moram reći kako su mi protekli vikendi i nastupi možda i najdraži do sada", kaže nam Anna pokazujući pregršt osvojenih medalja. Zaista impresivna kolekcija za sportašicu koja ima tek 14 godina.

Anna Ćurković

Atletiku je kaže krenula trenirati prije osam godina.

""Počela sam trenirati s nekih šest godina. Moji brat i sestra Luka i Lucija koji su stariji od mene su već trenirali, pa je i mene tata upisao da idem i da vidimo kakva ću biti. Pokazala sam jako dobre rezultate i tako sam i nastavila. Kao dijete sam bila puno živahna, imala sam viška energije i to je rezultiralo dobrim rezultatima", kaže uz smijeh te dodaje kako joj se atletika od samog početka svidjela.

"Ispočetka i nisam sve shvaćala ozbiljno, više kao neki hobi. Ali s vremenom sam sve više to zavoljela".

Iako će se u budućnosti morati odlučiti za jednu disciplinu sada se natječe u njih čak četiri.

"Prvo sam krenula sa skokom u dalj. Nakon toga je uslijedilo trčanje, troskok, pa naposljetku prepone. Na jednom treningu trener mi je dao da radim prepone. Ispočetka je bilo problema da preskočim prvu. Možda bih čak rekla da je to više bio neki strah nego što se nije moglo preskočiti. No, sada sve ide odlično. Moram biti iskrena i reći kako prije natjecanja ne uspijem sve discipline navježbati najbolje, ali se zaista trudim".

Anna Ćurković

Za jednu će se ipak morati odlučiti.

 "Skok u dalj, njega oduvijek skačem. Tu se konkretno moram više potruditi i napredovati".

Ćurkovići su prava atletska obitelj.

"Lucija ima 19 godina. Osvajala je državna prvenstva u BiH za troskok i za dalj. No, sada je napravila jednu dužu stanku pa ćemo vidjeti hoće li se vratiti. Luka je pak posebna priča. On je reprezentativac Hrvatske, išao je na Euro s 15 godina što je velika stvar. Državni je prvak Hrvatske. Mlađi brat Marko ima 10 godina i tek je krenuo i njemu dobro ide za početak".

Međusobno si pomažu.

"Meni najviše pomaže Luka, pogotovo sa savjetima oko tehnike za skok u dalj. Međusobno se svi pomažemo. Naravno i naši roditelji nas jako podržavaju, vode nas na natjecanja i imaju veliku ulogu u svemu. Njima se zaista želim najviše zahvaliti na svemu što čine za nas. Što se tiče kritika više je sve kroz šalu".

Anna Ćurković

Teško je sve uskladiti uz ostale obaveze.

"Ja sam deveti razred. Budući da već godinu dana traje ova situacija s koronom, manje smo u školi, a više vremena imamo za trenirati. Prije sam svirala flautu, išla u glazbene sekcije, zborove i sve je bilo previše stresno. Raspored je bio toliko popunjen aktivnostima da nisam imala vremena za pravi odmor. No, sada je sve bolje. Trud i žrtva su veliki, ali nisam nikada odustajala".

Ima uzore, a i sama želi biti uzor jednog dana

"Uzori su mi Ivana Španović i Tianna Bartoletta. To su dvije atletičarke po kojima se 'mjerim'. Jednog dana, kada ostvarim svoju želju i odem na Euro, voljela bih da neka djevojčica može reći da sam ja njoj uzor".

Za kraj nam je Anna rekla.

"Unatoč što je sve teško uskladiti s obavezama, treba se nastaviti truditi jer će se taj trud na kraju isplatiti".

RIJEČ TRENERA

Bojan Ubiparip trener AK Brotnjo ima samo riječi hvale za cijelu obitelj.

Anna Ćurković

"Radi se uistinu o jednoj odličnoj obitelji. Oni su odgajani u takvom duhu da su im mobiteli, tehnologija i sve ono što je većini današnje djece na prvom mjestu, njima na zadnjem. Drže distancu od tih tzv. poroka. Škola i sport su im ispred toga. Odlični su učenici i same pohvale imam za njih", kaže nam Ubiparip.

Anna je četverostruka prvakinja.

"Kada pričamo konkretno o Anni, ona je postala četverostruka državna prvakinja u četiri različite discipline. Na dvije je postavila i dva rekorda, kako u svojoj kategoriji, tako i u konkurenciji mlađih seniorki. Za sada ona ima taj luksuz da se još uvijek može natjecati na svim frontovima. Uskoro će se poput Luke i Lucije morati odrediti u kojem smjeru želi ići i usavršavati tu disciplinu. Luka je ispunio tu normu za Euro koje će se u kolovozu održati u Italiji.

On je prošle godine bio državni prvak Hrvatske u skoku u dalj. Skočio je 7,11 metara. Ove godine zbog specifičnih uvjeta i epidemije nema državnog prvenstva. Bojim se da ga ove godine neće biti. Lucija je seniorska prvakinja BiH u troskoku. Ona je bila učenica generacije. To govori da se može uskladiti i škola i sport. Najmlađi Marko ima deset godina i tek je na početcima. Sada uzeo dvije medalje", kaže nam trener mladih Ćurkovića te dodaje za kraj.

"Radi se o djeci koja imaju veliki talent. No, sve polazi obitelji. Roditelji su ih uključili u sport radi aktivnosti, ali se ispostavilo da su oni i za puno više od toga", rekao je Bojan Ubiparip za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.