BARAKUDAMA EUROPSKO SREBRO Hrvatska vodila cijelu utakmicu, pa na kraju ostala bez zlata

Hrvatska vaterpolo reprezentacija
Matija Habljak/PIXSELL

Španjolski vaterpolisti su po prvi put u povijesti osvojili naslov europskog prvaka pobijedivši Hrvatsku sa 11:10 (3-5, 3-2, 2-3, 3-0) u finalu odigranom na bazenu Mladost u Zagrebu pred više od 2000 gledatelja.


Naslov europskog prvaka španjolskim je vaterpolistima donio i izravnu kvalifikaciju za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu.

Granados i Sanahuja su sa po tri pogotka bili najbolji strijelci Španjolske. Hrvatske strijelce je s četiri gola predvodio Luka Bukić, a po dva su postigli Marko Žuvela i Jerko Marinić Kragić. Hrvatskoj nije pomoglo ni 14 obrana sjajnog Marka Bijača.

Hrvatska je dobro ušla u utakmicu i povela 2-1, na što su Španjolci odgovorili s dva uzastopna pogotka. Sjajni Luka Bukić je bio pokretač niza u kojem su hrvatski vaterpolisti postigli četiri gola i ostavili Španjolce bez pogotka gotovo šest minuta te poveli sa 6-3. Ipak, Španjolci su se ubrzo oporavili i do kraja druge četvrtine smanjili zaostatak na samo jedan pogodak (7-6).

Hrvatska je pet minuta ostala bez pogotka pri kraju druge i početkom treće četvrtine pa su Španjolci došli do izjednačenja (7-7). Momčadi su ušle izjednačene (8-8) i u zadnjih 100 sekundi trećeg dijela, da bi Marko Žuvela s igračem manje i Loren Fatović iz vrlo teške vanjske pozicije uspjeli donijeti Hrvatskoj dva gola prednosti za posljednjih osam minuta.

Prve četiri minute zadnje četvrtine prošle su bez pogotka, a onda su Španjolci iskoristili igrača više i golom Sanahuje smanjili na 10-9. Španjolci su još jednim razornim šutom Granadosa izjednačili na 10-10 na minutu i 38 sekundi prije kraja. Isti je igrač “šraubom” donio prednost Španjolcima 49 sekundi prije kraja.

Hrvatska je imala napad s igračem više za izjednačenje, ali je šut Lorena Fatovića blokiran.

Hrvatskoj je ovo bilo peto finale i treći poraz u dvoboju za europsko zlato, dok je Španjolska u svom četvrtom finalu prvi put izašla kao pobjednik.

Brončano odličje na ovom prvenstvu osvojila je reprezentacija Italije koja je u utakmici za treće mjesto svladala Mađarsku sa 12-7.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 10:11 (5:3, 2:3, 3:2, 0:3)

HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić, Butić, Harkov, Popadić

Izbornik: Ivica Tucak

ŠPANJOLSKA: Aguirre, Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 3, De Toro, Larrumbe 1, Biel, Cabanas, Tahull 1, Perrone, Mallarach, Bustos 1, Lorrio

Izbornik: David Martin