ODLUKA UPRAVNOG ODBORA Audi i Porsche ulaze u Formulu 1

formula 1, Porsche, audi

Marke VW-ovog koncerna, Audi i/ili Porsche, pridružit će se Formuli 1 nakon odluke da će taj potez u konačnici donijeti više novca nego što će sam projekt koštati, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

Rasprave upravnog odbora koncerna o planovima tih dviju marki stvorile su neke podjele u organizaciji, priznao je Diess na sastanku u Wolfsburgu, gdje je ujedno i sjedište njemačkog proizvođača automobila.

Već se nekoliko mjeseci spekulira da dvije marke pregovaraju o partnerstvu kako bi ušle u svjetski vrh utrkivanja, kojim je većim dijelom proteklog desetljeća dominirao Volkswagenov glavni njemački rival – Mercedes.

Diess je u ponedjeljak rekao da su Porscheove pripreme za ulazak u Formulu 1 bile malo konkretnije od Audijevih.

Audi je spreman ponuditi oko 500 milijuna eura za britanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila McLaren, dok Porsche namjerava uspostaviti dugoročno partnerstvo s Red Bullom, počevši za nekoliko godina.

Osim ekonomskog argumenta, očito je bio uvjerljiv i snažan marketinški učinak Formule 1. Diess je rekao da će kao rezultat toga Porsche smanjiti ostale trkaće aktivnosti i više se koncentrirati F1.

Ova odluka dolazi dok se Volkswagen priprema za moguću financijsku reorganizaciju Porsche AG-a, iako izvori kažu da će se ulazak u Formulu 1 vjerojatno dogoditi tek za nekoliko godina.