Objavljena knjiga o Muhamedu Mujiću, legendi Veleža i kapetanu Jugoslavije

muhamed mujić, FK Velež, knjiga

Knjiga "Muhamed Mujić - Mostarska zlatna kopačka", u kojoj je autor Dario Mehmedović na autentičan način prezentirao život i karijeru jednog od najboljih igrača u povijesti Veleža i BiH, promovirana je u ponedjeljak u Mostaru.

Autor Mehmedović, inače sportski novinar, kazao je kako je neizmjerno sretan što je priča o prvoj mostarskoj nogometnoj zvijezdi dobila izgled knjige i što će ostati mlađim generacijama da se upoznaju s njegovim djelima.

"Ideja i sam proces pravljenja knjige trajali su godinu dana. Nakon što sam dobio odobrenje obitelji Mujić to je bio signal da krenem u cijeli taj proces. Obitelj Mujić imala je bogat privatni arhiv, tako da knjiga sadrži bezbroj nekih podataka za koje šira javnost u Mostaru i BiH uopće ne zna i dosta toga novoga će saznati čitajući ovu priču", kazao je Mehmedović.

Dodaje kako je napisati knjigu "o čovjeku koji je obilježio FK Velež" nešto nemjerljivo.

"Svi oni koji prate sport čuli su za Mujića, čovjeka koji je 50-ih, 60-ih godina igrao za reprezentaciju Jugoslavije i bio njen kapetan, što dovoljno govori o kakvoj veličini se radi. Moj intimni razlog zašto sam napisao knjigu o njemu je taj što šira javnost ne zna tko je bio Muhamed Mujić", naglasio je Mehmedović.

Po njegovim riječima, ljudi koji su u to vrijeme bili i živjeli s njim, koji su pratili sve generacije ovog kluba, kažu da je Mujić definitivno najbolji igrač Veleža.

"Bez ikakvog premca kažu da se takav igrač nije pojavio poslije njega. Kao čovjek bio je poprilično samozatajan, ali mislim da je u nekih 30-40 godina, koliko je intenzivno radio što igrajući, što trenirajući, ostavio nemjerljiv trag", istaknuo je Mehmedović.

Recenzent knjige, sportski novinar Saša Ibrulj kazao je kako je ovo djelo i svojevrsni putokaz svima na koji način se treba odnositi prema svojim klubovima i svojim legendama.

"Muhamed Mujić do sada je bio jedna od najvećih i najvažnijih priča našeg nogometa, ali i gotovo neispričana priča koju je samo sjećanje držalo iznad površine. Od danas se to potpuno promijenilo", napisao je, među ostalim, Ibrulj.

Osim samog autora, o knjizi su govorili i Džemil Šoše, Feđa Dudić, Nedžad Maksumić i Dragan Markovina.

Promociju knjige organizirao je Centar za kritičko mišljenje, Fudbalski klub Velež Mostar i portal "Tačno.net", a sve u sklopu programa obilježavanja svečanog jubileja 100 godina postojanja kluba.