Zrinjski Šteta Mostar - radni naziv za 'Plemiće' u kvalifikacijama za Ligu prvaka

Stadion HŠK Zrinjski,europa,Liga prvaka
HŠK Zrinjski/ilustracija

Mostarski Zrinjski, aktualni bh. prvak i sedmerostruki osvajač lige, opet je zapeo na prvoj prepreci u borbi za Ligu prvaka. Naravno, rijetki entuzijasti su očekivali grupnu fazu tog elitnog natjecanja, ali nakon 17 godina i prvog nastupa protiv luksemburškog Dudelangea, navijači i simpatizeri očekivano se nadaju iskoraku.

Povijest će pokazati da je upravo debitantski nastup bio i najgori, svi se nerado sjećaju tog ljeta i 0:4 pod Bijelim Brijegom. Taj Dudelange koji je miljama daleko od današnjeg Dudelangea uvjerljivo je najgori protivnik kojeg je ždrijeb dodijelio Plemićima. Svaki naredni nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv puno jačih i renomiranijih protivnika obilježit će isti osjećaj koji su svi navijači međusobno prepričavali dan nakon ispadanja "moglo se", "da smo hrabrije odigrali kući (ili vani)", "pa nisu ni oni nešto posebno". Jutros je sve isto. Moldavski Sheriff je još jedna karika klupske povijesti koju se, prema ljubiteljima ovog sporta, moglo, moralo ili barem trebalo proći. No, očito nije.

Jeko Sheriff?

Taj subjektivno-objektivni dojam navijača je ispravan. Da je nogomet sport sličan boksu i da na kraju odluku o pobjedniku moraju donijeti suci, nakon 90 minuta mostarskih ništa-ništa, bio bi vjerojatno prvi susret bokso-nogometnih pravila za koje suci ne bi mogli proglasiti pobjednika. Bio je to susret u kojem je opipavanje snaga ipak trajalo predugo. Zrinjski nije ništa znao o Sheriffu jer je ekipa doživjela totalni remont, a ni Sheriff na terenu nije djelovao da poznaje sam sebe. Momčad je djelovala totalno neuigrano, a pitanje je i bi li se svi igrači međusobno prepoznali u Tiraspolu da se sretnu na ulici. Barem ćao-ćao. Navijači su to osjetili i vidjeli da to ipak nije momčad koja je izbacila Dinamo, Crvenu Zvezdu i na iznenađenje cijelog sportskog planeta - pobijedila Real na Santiago Bernabeu, osjetili su to čak i igrači Zrinjskog kojima se ništa nije moglo zamjeriti osim vidljivog, a ispostavit će se, prevelikog respekta prema imenu protivnika, a ne 11 igrača koji tek par puta igraju zajedno.

Šteta...

Revanš u glavnom gradu Moldavije do nesretne 22. minute mirisao je na teško gledljivi mostarski scenarij, a Mostarci su protivniku rano skinuli pritisak s leđa koji je nosio kao klub od kojeg se očekuje sudjelovanje u grupnoj fazi Lige prvaka. U drugom poluvremenu Zrinjski je počeo igrati više od onoga što je protivnik dopuštao i to je počelo sličiti na igru koju su navijači priželjkivali, a uz par izglednih prilika koje su propustili te uz koju poklonjenu grešku na samom finišu susreta nakon sučevog zvižduka vratio se onaj dobri stari mostarsko-europski osjećaj - šteta!

Europski put ima uvijek sličan ili skoro identičan scenarij, a Mostarci su ti koji uvijek izvuku deblji kraj.

Osjećaj štete i da se moglo, Zrinjski prati odmah u narednom postdudelanžovskom nastupu. U Mostar je 2009. stigao slovački prvak Slovan i golom Krešimira Kordića Zrinjski je slavio pobjedu, na uzvratu u Bratislavi nije išlo baš kako su htjeli. Pričalo se opet da nije da se nije moglo, samo eto... U Mostaru će se rijetko naći navijač koji će reći da je Maribor bio bolji u ijednom od ukupno četiri kvalifikacijska susreta u kojima su snage odmjerili u sezonama 2014. i 2017., eventualno u prvom susretu u Sloveniji. Poljska Legija i slovački Spartak ničim nisu oduševili mostarsku publiku, kao vjerojatno ni svoju, ali to danas nikoga ne zanima. Zrinjski je poslije njih put nastavljao u Europskoj ligi, a momčadi iz Trnave i Bratislave u narednom kolu kvalifikacija elitnog natjecanja.

Vrijeme je za iskorak. A možda i nije...

Plemići se u međuvremenu, odnosno međunatjecanjima, ako se izuzme Partizan koji je najmanje bio sportski susret, nikad nisu osramotili u europskim natjecanjima. Štoviše, Mostarci su znali sportsku BiH učiniti i ponosnom ako se prisjetimo pobjeda protiv Malmoa, Utrechta, Olimpije te iznimno dobrih i borbenih partija protiv Odensea, Brage, Ludogoreca i APOEL-a. No, sve je to daleko od ozbiljnijeg uspjeha osim trijumfa nad favoriziranim suparnicima i forumske argumentacije da se u Mostaru ipak gradi ozbiljnija priča za razliku od ostalih bh. klubova koji svoje europske nastupe završavaju s minusom od 5 ili više golova.

Priliku za konkretniji europski pothvat Zrinjski će imati odmah narednog četvrtka gdje u sklopu kvalifikacija Konferencijske lige gostuje kod albanskog prvaka Tirane koja je ispala upravo od Dudelangea. Možda je to neki znak da se, ako se to uopće želi, napusti zona vječne euronostalgije kako se moglo i da je bilo prostora za prolazak te provincijskog zadovoljstva da se na stadionu čuje himna Lige prvaka jer 17 godina je previše dok ekipe iz Gibraltara, Luksemburga i drugih nogometnih velesila igraju grupne faze europskih natjecanja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.