ZRINJSKI IMA NAJVRIJEDNIJU MOMČAD PREMIJER LIGE Najskuplji eksponati Mario Ćuže i Stipe Radić

HŠK Zrinjski Aston Villa
Hercegovina.info

U godini iza nas HŠK Zrinjski ostvario je zapažene rezultate na domaćoj, ali i na europskoj sportskoj sceni. Dobri rezultati u europskim natjecanjima te sjajna prezentacija Zrinjskog u Konferencijskoj ligi povećali su cijene nogometaša Zrinjskog. U prosincu prošle godine, ugledna stranica koja se bavi procjenama cijena nogometaša širom svijeta Transfermarkt objavila je listu najskupljih igrača u bosanskohercegovačkog Premijer ligi, prenosi Zrinja.com

Prvi put probili granicu od 10 milijuna eura vrijednosti ekipe

Sukladno očekivanjima HŠK Zrinjski Mostar najskuplja je momčad Premijer lige Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim ažuriranjima, momčad Zrinjskog vrijedi oko 10.10 milijuna eura, za oko milijun i pol eura više od momčadi FK Sarajeva. Zanimljivo, Zrinjski je prvi put u svojoj povijesti ‘probio’ granicu vrijednosti od 10 milijuna eura te je ujedno prva momčad iz Premier lige kojoj je to uspjelo u posljednjih pet sezona. Prije toga Sarajevo je u dva navrata uspjelo premašiti tu ‘magičnu vrijednost’.

HŠK Zrinjski Aston Villa

Zanimljivo, i ove godine na ljestvici najvrijednijih nogometaša dominiraju upravo Zrinjski i Sarajevo. Zrinjski u top 10 najskupljih nogometaša ima čak petoricu, Sarajevo četvoricu, Borac jednog.

Ćuže i Oliveira najvrijedniji

Najskuplji igrač Zrinjskog je Mario Ćuže, sjajni 24-godišnji krilni igrač koji je s Plemićima na početku ove sezone potpisao četverogodišnji ugovor. Upravo Ćuže i Oliveira dijele prvo mjesto najskupljih nogometaša Premijer lige BiH. Njihova procijenjena vrijednost je 1 milijun eura.

HŠK Zrinjski Aston Villa

Zrinjski među top 10 još ima sjajnog Stipu Radića čija je vrijednost procijenjena na 800 tisuća eura, no mnogi će se zakleti da je u ovom trenutku upravo Radić najvrjedniji eksponat ne samo Zrinjskog, nego i Premijer lige BiH. Odmah iza Radića su Nemanja Bilbija koji i u 33-oj godini svog života neumorno trpa mreže protivnika. Njegova vrijednost je procijenjena na 700 tisuća eura. 100 tisuća eura manje, odnosno 600 tisuća eura vrijednost je već godinama pouzdanog desnog beka Plemića – Josipa Ćorluke. Upravo njemu Bilbija može zahvaliti na golovima. Ćorluka u protekle dvije sezone na svom kontu ima čak 21 asistenciju. Jednako vrijedi i ove jeseni sjajni Marko Marić, golman s bundesligaškim iskustvom i čovjek koji je ovu jesen pokazao da je uistinu odličan golman. Listu nogometaša Zrinjskog u top 10 najskupljih igrača PL BiH zatvara Tomislav Kiš, čija je vrijednost procijenjena na pola milijuna eura.

Neki igrači vrijede (puno) više

Osim gore nabrojane petorice najvrjednijih igrača Zrinjski u svojim redovima ima nekoliko igrača na čiju prodaju u budućnosti može računati. No, vratimo se malo vrijednosti igrača. Po 400 tisuća vrijede bivši hrvatski reprezentativac Filip Bradarić, povratnik u redove Plemića Igor Savić te mladi Tarik Ramić, čija je forma ovu jesen oscilirala. Odmah ispod njih s vrijednosti od 350 tisuća eura je pouzdani veznjak Dario Čanađija, a jednako vrijede i Kerim Memija, Antonio Ivančić te Matija Malekinušić.

HŠK Zrinjski Aston Villa

Zrinjskom treba još jedna ‘jesen u Europi‘

Zrinjski nesumnjivo raste u svim segmentima. Naravno, navijači bi htjeli da neke stvari idu brže i lakše, no činjenica je da je klub posljednjih godina jako napredovao. Pogotovo u organizacijskom smislu. Infrastruktura je daleko od željene, ali i u tom segmentu se vidi napredak. Nova tribina ili tribine sigurno će značiti puno značiti i klubu i gradu.

No, za jedan ozbiljniji korak potrebna je (bar) još jedna jesen u Europi, idealno ove godine. Do tog cilja put je težak i dug, a do njega je najlakše doći putem obrane naslova prvaka BiH. Nova jesen u Europi značila bi i nešto dugoročniju stabilnost kluba, mogućnost planiranja na duže staze te ujedno i mogućnost smislenog ulaganja u infrastrukturu. Posljednjih godina, budimo iskreni, ulaganja su bila uglavnom “gašenje požara i saniranje problema” kako bi Zrinjski mogao igrati Europu na svom stadionu. Da ne govorimo koliko bi još jedna jesen u Europi podigla vrijednost samog kluba, posredno i čitave lige. Pred nogometašima Zrinjskog je težak, ali i ostvariv cilj.