ZOVKO ZA HERCEGOVINA.INFO "Tek nakon utakmice me uhvatila nervoza, a jedan detalj ću zauvijek pamtiti"

serie a, Petar Zovko, Spezija
Spezia Calcio

Mladi Širokobriježanin Petar Zovko debitirao je proteklog vikenda u jednoj od najjačih liga svijeta, talijanskoj Serie A nakon što je stao na vrata svoje Spezie protiv Napolija. Spezia je poražena rezultatom 0:3 no svoj cilj su ostvarili i ostali u društvu najjačih.

Trener Spezije, Thiago Motta u 62. minuti je iz igre izveo Provedela iz igre, a umjesto njega na vrata stavio 20-godišnjeg Zovku.

"Kada sam ušao u igru u tim trenutcima još nisam bio svjestan što se događa. Tek po završetku utakmice počeo me "boljeti trbuh", bio sam iznenađen i shvatio što se dogodilo", kaže Zovko za Hercegovina.info.

Jedan detalj će posebno pamtiti.

"Erlić je igrao svoju posljednju utakmicu za Speziju, trener ga je u 80. minuti izveo, a on je došao do mene i stavio mi kapetansku traku. Učinio je to zato što sam cijelu godinu uz ekipu, a nisam igrao ni minute. No, ekipi sam pomagao što god treba. Uvijek sam bio na raspolaganju i zbog toga su me zavoljeli, a naročito trener", ističe.

Sadržaj se učitava...

Iz Širokog Brijega je otišao još 2018. godine i to u Sampdoriju.

"Bilo je jako teško. Otišao sam bez roditelja i ikoga, živio sam u internatu. Branio sam u Primaveri i prošle sezone smo završili prvi. Nakon toga svi su počeli odlaziti, jedan u Monzu, drugi u Cagliari. Stanje u klubu nije bilo baš sjajno. Ja sam tu proveo tri sezone i onda sam dobio poziv od Spezie, Potpisao sam do 2024. godine".

Kluba računa s njim.

"Tako je. Spezia ima kaznu od dvije godine, zatvoren nam je prijelazni rok. No, klub će raditi na tome da se to otvori za novu sezonu. Spezia me planira ostaviti, ali ako ja nađem klub za posudbu u kojem ću sigurno braniti i gdje je dobra ekipa onda ću ići. Moram braniti i razvijati se, ali ponavljam ovisit će i o tome hoće li nam skinuti kaznu".

U Speziji kaže ima i dobro društvo.

"Uz Erlića tu je i Bugarin Hristov koji govori naš jezik. Isto tako moram reći kako smo ove sezone imali mladu klapu, ponizne momke i baš smo bili prava ekipa, tako da mi je jako dobro u klubu".

Za sada poziva iz mlade reprezentacije nema.

"Posljednji put me u U-19 reprezentaciju zvao Slaven Musa još 2019. godine i od tada nisam dobivao pozive. Iako moram reći kako nisam mogao ići na okupljanje, budući da je kamp stavljen kada nije bio UEFA termin pa me klub nije pustio".

Nogomet u BiH i Italiji teško je i usporediti.

"Ma o tome je suvišno pričati i ne može se uspoređivati. Vi ovdje imate 10 trenera, a kod nas jednog. Ja sam najviše otišao iz razloga jer u Širokom u omladinskom pogonu nisam imao ni trenera vratara, a tako ne možeš napredovati. Već u Primaveri te ovdje pripremaju na prvu momčad. Tu je profesionalizam na najvećoj razini. Od terena, oružara, hotela, zaštitara. Ne smije vam nitko ni prići. Ne mogu vam ni opisati tu razinu, a gdje tek Seria A".

Prati klub s Pecare.

"Naravno, ja sam Široki uvijek volio i to će tako ostati zauvijek. Ove godine nam ide loše, ali nadam se da će se popraviti. Pratim naravno Zrinjski, ali i Posušje od ove sezone. To su naši lokalni klubovi".

Otkrio je i nogometnu želju. 

"Najveći san je Bayern München od malena. Ne znam zašto me taj klub privlači, ali tako je", rekao je Petar Zovko u razgovoru za Hercegovina.info.