Zlatko Dalić uoči ždrijeba puca od optimizma, poslao jasnu poruku!

izbornik, zlatko dalić, zlatko dalić, izbornik, izbornik hrvatske reprezentacije, zlatko dalić, Vatreni, Hrvatska reprezentacija, zlatko dalić, izbornik, zlatko dalić, Hrvatska, zlatko dalić, Hrvatska, zlatko dalić, izbornik hrvatske reprezentacije, izbornik, zlatko dalić, Hrvatska, zlatko dalić, Hrvatska, Hrvatska, Wales, Hrvatska, Vatreni
Nemam posebnih želja u ždrijebu, a ni očekivanja. Znamo što hoćemo, što nam je cilj: to je plasman na Europsko prvenstvo i meni je doista svejedno tko će nam na tom putu biti suparnik. Mi imamo dovoljno snage i moći da se plasiramo na EP - kazao je Dalić.

Iz druge jakosne skupine prijeti nam trostruki europski i četverostruki prvak Njemačka. Možda bi bilo poželjno izbjeći elf?, pitamo izbornika.

- Nemam straha ni od jedne reprezentacije. Mi smo druga reprezentacija svijeta i vjerojatno nas mnogi doživljavaju kao najnepoželjnijega suparnika. Neka drugi misle o tome kako će nas izbjeći - dodao je Dalić, koji će se nakon ždrijeba vratiti u Zagreb, odnosno nije planirao ići u Pariz u kojem će kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić u ponedjeljak biti okrunjen Zlatnom loptom France Footballa.

Izbjegli Francusku, Belgiju...

Hrvatska će u ždrijebu biti među deset nositelja, uz Švicarsku, Portugal (branitelj naslova), Nizozemsku, Englesku, Belgiju, Francusku, Španjolsku, Italiju i Poljsku. To su, dakle, suparnici s kojima se naša reprezentacija ne može sastati u kvalifikacijama za EP.

Četiri sudionika završnog turnira Lige nacija, Švicarska, Portugal, Nizozemska i Engleska, bit će nositelji u skupinama od A do D, koje će činiti pet reprezentacija, a preostalih šest nositelja bit će smješteno u skupine od E do J. Među njima je i Hrvatska, uz Belgiju, Francusku, Španjolsku, Italiju i Poljsku, a pet od šest tih skupina činit će po šest reprezentacija.

Iz preostalih jakosnih skupina izabranici Zlatka Dalića dobit će po jednog suparnika, a mjesto na EP-u (na kojemu će sudjelovati 24 nacionalne momčadi) osigurat će dvije prvoplasirane momčadi iz svake od deset kvalifikacijskih skupina. Preostala četiri mjesta bit će popunjena u doigravanju, na temelju plasmana u Ligi nacija; tri miniturnira (liga B, C i D) bit će odigrana u ožujku 2020., dok je završni turnir A Lige nacija u lipnju sljedeće godine.

Bit će ovo najkraći kvalifikacijski ciklus u povijesti, trajat će od 21. ožujka do 19. studenoga 2019. Osvajač Lige nacija izborit će izravan plasman na Euro 2020. i kvalifikacije će igrati bez pritiska, a u dodatnim kvalifikacijskim turnirima sudjelovat će po četiri pobjednika svojih skupina u divizijama Lige nacija (B, C i D). Ako osvajač neke skupine Lige nacija već izbori izravni plasman na Euro 2020. u kvalifikacijama, u doigravanju će ga zamijeniti druga najbolje rangirana reprezentacija iz te skupine. Ako bi, pak, sve selekcije iz skupina Lige nacija izborile izravni plasman na EP "redovnim" kvalifikacijama, u doigravanje bi išla sljedeća najbolja reprezentacija iz cjelokupnog plasmana te divizije.

Bez Brekala i Vlašića u lipnju

Na primjer, iz B Lige nacija plasman u doigravanje za EP kao prvoplasirane reprezentacije ostvarile su BiH, Ukrajina, Danska i Švedska. Međutim, ako se primjerice BiH izravno plasira na Euro 2020. u kvalifikacijama, u doigravanje za EP ići će drugoplasirana reprezentacija iz te skupine Lige nacija, Austrija. No, ako i Austrijanci izbore izravni plasman, u doigravanje će trećeplasirana reprezentacija skupine, Sjeverna Irska.

Dva termina kvalifikacijskih utakmica za EP predviđena su u lipnju sljedeće godine, preciznije 7. i 8. te 10. i 11. lipnja, što će Daliću, ali i nekim drugim izbornicima malo ograničiti izbor kandidata. Naime, u to vrijeme trajat će pripreme mlade reprezentacije za EP u Italiji i San Marinu, na kojemu Gračanovi izabranici igraju prvu utakmicu protiv Rumunjske 18. lipnja. Dakle, Brekalo i Vlašić trebali bi preskočiti lipanjske obveze kod Dalića.

vecernji.ba