ZLATKO DALIĆ "Ne mogu to dozvoliti"

Zlatko Dalić
Profimedia

U razgovoru za Hrvatsku radio televiziju, izbornik Zlatko Dalić prvo se osvrnuo na brončanu medalju osvojenu u Katru.

"Još dugo nećemo biti svjesni svega što smo napravili u posljednjih pet godina. Ovo zadnje bilo je fenomenalno, da Hrvatska s dosta novijom reprezentacijom, s 18 novih igrača opet napravi sjajan pohod i rekao bih obrani ono što je napravila u Rusiji. S obzirom na uvjete i infrastrukturu, na sve što nas prati, opet smo bili fantastični. Kao i prije četiri godine, tu nas je zaustavio penal protiv Argentine. Napravili bismo više da ga nije bilo, ali ne smijemo biti nezadovoljni. Svi su naši ciljevi bili znatno premašeni. S Francuskom smo igrali sjajno, dogodila su se ta dva pogotka, a protiv Argentine dobrih pola sata. Potpuno smo kontrolirali utakmicu pa se dogodio taj penal. Ali osvojili smo medalju i razveselili Hrvatsku."

Protiv Brazila je bila sjajna i nezaboravna utakmica.

"To nam je bila najlakša jer je Brazil bio favorit za naslov. Bila je to sjajna i brza momčad koja ima puno kvalitete, no mi smo odigrali utakmicu za proučavanje. To je primjer kako reprezentacija koja je kvalitetno lošija može doći do pobjede. Može dobiti tako da ima posjed lopte i radi ono što najbolje zna. Sakrili smo im lopti, činili nervoznima i brzopletima, oni ne znaju igrati protiv takve momčadi. Tu je bila prevaga, a penali nisu lutrija nego koncentracija i karakter", rekao je Dalić prenosi Hina.

Izbornik je obnovio svoj ugovor i ostat će trenirati reprezentaciju.

"Predsjedniku sam rekao da imam motiva i energije voditi Hrvatsku i dok se tako osjećam, tako će i biti. Ponuda je bilo, neće izostati ni kasnije. Ovo je još jedna stepenica za mene i toga sam svjestan. Napravili smo odličan posao i to je teško ponavljati, no pokušat ćemo. Imam sjajan odnos s igračima, stožerom i ljudima u Savezu. To treba iskoristiti."

Ponovno je oduševio Luka Modrić u dresu Real Madrida.

"On je rekao da ga se o tome više ne pita, treba ga pustiti. Čekat ćemo, on će sam odlučiti. To će biti njegova osobna odluka. On je naša velika snaga i energija, ono što pokazuje u njegovim godinama je na ponos i čast njemu. Neću oko toga trošiti ni riječi, nadam se da će mu se ostvariti želja i da će ostati u Realu. On to i zaslužuje."

Hrvatski izbornik odbio je glasati u Fifinom izboru.

"Ono što je FIFA pokazala je podcjenjivanje. Uz Francusku, mi smo europska reprezentacija koja je dva puta igrala polufinale, imamo dvije medalje. U Europi smo najbolji zadnje dvije godine po rezultatima, pokazujemo nogomet. To FIFA promovira u svom logu i motu. Kažu da se brinu o nogometu, a ne brinu o Hrvatskoj, da tako mala država napravi tako velike stvari. To se mora podržati i potaknuti. Sad kad je bio izbor za predsjednika FIFA-e nije bilo spomena nas, a govorilo se o drugim reprezentacijama. Ne mogu dozvoliti podcjenjivanje i omalovažavanje nas i naših rezultata. To smo napravili i zaslužili na terenu. Ne može biti da Livaković ne bude među prvih pet vratara na svijetu, a Gvardiol nije najbolji mladi igrač. Na kraju krajeva, ni ja kao izbornik nisam bio među tri, četiri najbolja. FIFA mora početi poštivati Hrvatsku."

Kvalifikacije za Euro otvorene su remijem protiv Walesa pa je slijedila pobjeda protiv Turske u gostima.

"Dogode se takve utakmice, neke smo dobili u zadnjim minutama. To se nekako na kraju uvijek izbalansira. Šteta za Wales, nismo zabili na vrijeme drugi gol, a dogodilo se to što se dogodilo. Možda je to pomoglo da se u Turskoj postavimo s pravim gardom. I tamo smo imali problema desetak minuta gdje smo sebi stvorili probleme. Srećom je Livaković to obranio. Imali smo sreće, a kasnije uspostavili kontroli i zasluženo slavili."

Kreće rad s kampom u Velikoj Gorici.

"To je odavno trebalo biti. Sad smo bili sedam dana u Splitu, sjajno je bilo, ali to nisu uvjeti da igrači hrvatske reprezentacije treniraju i igraju, nije ono što imaju svaki dan. Ovdje je dosta ljudi i puno gužve, a kad je u pitanju kamp onda se možete koncentrirati. Sjajna je stvar što se pokrenulo."

"U zadnjih osam gostujućih utakmica pobijedili smo svih osam uz gol razliku 19-2. to je nestvarno, nisam ni ja to znao. Pred nama je velika utakmica, velik izazov. Nema pritiska jer idemo napraviti najbolje od sebe, napraviti još jedan iskorak u Ligi nacija. U prve smo dvije godine imali teških trenutaka, ali smo se izvukli i došli do finala. To je sjajno. Izgleda da je potrebno proći kalvariju da dođeš do onoga što želiš", nastavio je Dalić za HRT o završnici Lige nacija i dvoboju s Nizozemskom.

Dalić je već više od dvije tisuće dana na izborničkoj poziciji, a dodao je za kraj da se sve skupa posložilo, od sjajnih igrača, dobre selekcije, velikog motiva i kvalitetnog rada