ŽENSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA BiH Na čelu s Trebinjkom, a u napadu s Čapljinkom sutra trče ka pobjedi protiv Švedske

Ženska nogometna reprezentacija BiH

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra od 13 sati odmjeriti snage s iskusnim Šveđankama u jednoj od dvije nastupajuće utakmice baraža za plasman u UEFA A Ligu nacija. Ovaj put „Zmajice“ spremno dočekuju suparnice u Zenici, dok će se uzvrat igrati već 28. veljače, s početkom u 18:30 sati u Stockholmu.

Izbornica bh. tima Samira Hurem za ove dvije utakmice pozvala je 23 igračice, a među njima se našla i dokazano sjajna Čapljinka Maja Jelčić, koja je pozvala sve građane BiH da daju podršku svojim reprezentativkama.

Ženska nogometna reprezentacija BiH

„Kod nas uvijek vlada smijeh i dobra atmosfera, ali na terenu, naravno, uradimo ono što najbolje znamo i što se očekuje od nas. Što se tiče utakmice koja slijedi, neće biti lako te pripremamo se psihički i fizički koliko možemo. Ipak, mi smo svoj cilj ispunile i ovo je jedan samo poticaj za sve ono što smo do sada uradili, jer je velika čast igrati protiv reprezentacije kao što je Švedska. Za mene nikad nema pritiska kad igram, tako da svaka utakmica je ono što najviše volim i radi čega treniram. Vaša podrška bi nam značila, nadam se da ćete nas podržati u velikom broju“, rekla je Jelčić.

Ženska nogometna reprezentacija BiH

Inače, mlada napadačica milanskog Intera, devetnaestogodišnja Maja Jelčić, jedna od uzdanica ženske „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine u prvom izdanju UEFA Lige nacija, a istaknula je i da je ovo sve samo nagrada za ono što su „Zmajice“ postigle u Ligi nacija.

Podsjećamo, prethodne godine ovaj dijamant domaćeg nogometa potpisala je petogodišnji ugovor s velikanom talijanskog nogometa, Interom, što je vjerojatno najvažniji i najveći transfer neke naše igračice direktno iz BiH lige.

Ženska nogometna reprezentacija BiH

Na poziciji kapetanice pažljivo probrane ekipe nalazi se još jedna Hercegovka, Milena Nikolić, u svojoj karijeri ima čak sedam titula državnih prvaka, a trenutno nastupa za FC Basel u Švicarskoj.

Ženska nogometna reprezentacija BiH

“Meni je velika čast i zadovoljstvo da nosim dres s državnim grbom i da predvodim ovu mladu ekipu na terenu, tako da će to sigurno biti i u svakoj narednoj utakmici, dokle god budem nosila dres reprezentacije. Mi se, naravno, nećemo predati. Pogotovo na našem terenu, gdje ćemo pokušati, možda, na neki način iznenaditi Šveđanke i da pokažemo što bolju igru, kao što to pokazali u dosadašnjim utakmicama Lige nacija. Raduje me da imamo povratnika u reprezentaciju i sigurno da će nam to dati dodatnu snagu da u ovom dvomeču pokažemo svoj maksimum.”, kazala je Nikolić, koja se nada da će to biti još jako dugo.

Svoje zadovoljstvo ne krije ni izbornica bh. tima Samira Hurem, koja je kao poseban kvalitet podvukla to što naše igračice dolaze iz natjecateljskog ciklusa, a pogotovo naše najbolje igračice, koje igraju u dobrim klubovima. Uvjerena je kako će se i gošće iznenaditi kvalitetom njenih igračica.

Ženska nogometna reprezentacija BiH

“Znamo s kim igramo. Igrale smo i ranije s njima, ali znamo gdje se i one nalaze i tko su one. Ali, ono što nas raduje, to je naša igra i naš kvalitet koji smo pokazali kroz prethodne utakmice Ligu nacija. Tu smo zato što smo igrali dobro. Sve ono što očekujem od svojih igračica za ovaj dvomeč je da igraju dobro, da pokažu kvalitetu, jer ipak igramo utakmicu play-offa. Bez obzira protiv koga igramo, ona nama jako, jako puno znači i iskoristit ćemo svaki momenat da pokušamo iskoristiti bilo kakvu šansu”, kazala je Hurem.

Ženska nogometna reprezentacija BiH

Popis igračica za dvomeč protiv Švedske: Jelena Gvozderac (Emina), Indira Faković, Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Nina Brnić (Hajduk, Hrvatska), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Nikolina Milović (Crvena Zvezda, Srbija), Marija Aleksić (Beşiktaş JK, Turska), Marija Ana Milinković (FC Inter, Italija), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Elma Smajić (DVTK, Mađarska), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Una Rankić (Leotar), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Elma Husić (Emina), Selma Hasić (Radnik Bumerang), Sofija Krajšumović (Crvena Zvezda, Srbija), Maja Jelčić (FC Inter, Italija), Milena Nikolić (FC Basel, Švicarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo).

Ženska nogometna reprezentacija BiH

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.