FOTO  ZENICA Dezinficiran stadion uoči utakmice BiH-Poljska

Dezinfekcija Bilinog polja
INZ

U vrijeme pandemije i opasnosti od novog koronavirusa covid-19 jedna od najpogođenijih oblasti ljudskog života su sportska natjecanja. Nakon prvobitnog otkazivanja svih sportskih susreta, međunarodne i lokalne sportske organizacije su pristupile izradi planova postepenog vraćanja sporta na terene, uz maksimalnu zaštitu sportaša, ali i ostalih aktera.

Tako su se na zelene travnjake vratili i međunarodni i nacionalni nogometni susreti, a ovog vikenda i u ponedjeljak Zenica je domaćin prvih velikih međunarodnih susreta, pa su tako u Trening kampu Crkvice bili gosti omladinci Walesa, a na Bilino polje dolazi nacionalna selekcija Poljske.

Nogometni savez BiH (NS BiH) je maksimalno ozbiljno i prema međnarodnim procedurama pristupio pripremi ovih susreta i u segmetu epidemiološke sigurnosti sudionika, pa je zatražena i dobivena stručna pomoć Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

"Još prije desetak dana izrađeni su plan i protokol mjera profesionalne dezinfekcije, u više navrata na svim ključnim lokalitetima, uz korištenje dezinekcijskih sredstava koja se nalaze na listi dozvoljenih kemijskih sredstava nadležnih organa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Svaki pojedinačni potez, mjera, korištena oprema poput kombinezona, HTZ opreme, maski sa filterima, motornih i ručnih uređaja za vršenje dezinfekcije, strogo se kontroliraju, prate, evidentiraju.

Mogu izraziti zadovoljstvo što su sve naše preporuke, savjeti shvaćeni maksimalno ozbiljno od strane rukovoditelja Centra i ljudi iz Saveza, a to i nije bio problem jer su identični onome što od njih traže međunarodne nogometne asocijacije", kaže načelnik Službe za DDD poslove Instituta Admir Gluhić.

Osim dezinfekcije, radilo se na uklanjanju krutog otpada, ispiranju podnih površina, a tretirane su ukupno dvadeset tri ključne lokacije i površine na Bilinom polju i Trening kampu Crkvice, i to u četvrtak i petak u Crkvicama, te danas (nedjelja) i sutra (ponedjeljak) na Bilinom polju.

U INZ-u su ističu da je epidemiološka priprema svlačionica, tunela, hodnika, sala, i dodirnih točaka na samim terenima obavljena na maksimalno profesionalan način, po najvišim EU standardima, te da sad preostaje i da naši Zmajevi, nakon pobjede omladinaca nad Walesom u Trening kampu i sjajnog boda u Firenci sa Talijanima, uspjehom protiv Poljaka u ponedjeljak zaokruže odličnu rujansku priču iz Zenice, navedeno je u priopćenju iz INZ-a.