ŽELJA MNOGIH DINAMOVACA Je li vrijeme za Zvonimira Bobana?

Zvonimir Boban

Dinamo je u četvrtak, tri dana prije velike proslave dvostrukog naslova prvaka, dao izvanredni otkaz Vlatki Peras. Dugogodišnja predsjednica Uprave smijenjena je zbog "osobito teške povrede radnog odnosa" i ona i Dinamo će pitanje njezine otpremnine vjerojatno rješavati na sudu.

Dan kasnije na press-konferenciji bio je dopredsjednik Dubravko Skender, kojega su, između ostalog, pitali i o Zvonimiru Bobanu. Činjenica da je Dinamo ostao bez šefa Uprave fokus je usmjerila na legendarnog Dinamova nogometaša, kojeg brojni Dinamovi navijači žele vidjeti u klubu, piše Index.

"Nismo s njim u kontaktu oko te pozicije. Odnos s Bobanom je isključivo prijateljske, da ne kažem navijačke naravi. On je uvijek dobrodošao u Dinamo, on je prijatelj kluba", odgovorio je Skender na novinarsko pitanje.

Boban je od siječnja slobodan

Legendarni Dinamov kapetan bez posla je otkad je u siječnju iznenada otišao iz UEFA-e. Boban je bio bliski suradnik predsjednika Aleksandra Čeferina i praktički drugi čovjek UEFA-e kao njezin direktor nogometa. No, nije mogao prijeći preko Čeferinove ogromne želje za vlašću, javno ga je prozvao i napustio Nyon.

Prije toga je radio kao sportski direktor u Milanu, a od odlaska iz UEFA-e prvi put u životu ne radi ništa direktno vezano s nogometom. Još tad, u siječnju, u jeku borbe za vlast u Dinamu, Bobana se povezivalo s povratkom u Maksimir. On je zaista i bio u kombinacijama za predsjednika Dinama na listi Dinamovo proljeće, ali je to otpalo iz tehničkih razloga i Boban se povukao.

Naime, prema Dinamovom Statutu, kandidat za predsjednika mora biti član kluba u trenutku izbora te u prošloj kalendarskoj godini, a Boban to nije bio. Osim toga, želio si je uzeti duži odmor od nogometa u kojem trenutačno uživa. U međuvremenu je navodno postao član kluba, što znači da bi na sljedećim izborima mogao biti kandidat za predsjednika.

Sve ove godine dok je radio u inozemstvu, Boban je govorio da ne želi imati posla s hrvatskim nogometom dok u njemu ima utjecaj Zdravko Mamić, koji je kasnije i pravomoćno osuđen za kriminal. Mamića u Dinamu fizički nema odavno, a njegov utjecaj na daljinski upravljač iz BiH slabio je iz godine u godinu. 

Sad je sve otvoreno za njegov povratak, ali...

On je potpuno nestao u ožujku prošle godine, kad je pao kvorum na sad već legendarnoj skupštini Dinama u Sheratonu, a i simbolično je završio odlaskom Vlatke Peras iz kluba. Ona je bila dugogodišnja Mamićeva suradnica i zbog toga je bila trn u oku novoj Dinamovoj vlasti. Peras je smijenjena i čini se da je sve spremno za Bobanov ulazak u Dinamo.

Dinamo je osvojio trostruku krunu, jako je blizu Lige prvaka, riješio se stalne borbe za vlast u klubu, ima novi statut, otvorio se prema članovima i spreman je krenuti u novom smjeru. No, bez Zvonimira Bobana. Barem zasad.

Skender je rekao da Dinamo nije u kontaktu s njim oko pozicije predsjednika Uprave, ali veliko je pitanje bi li je Boban i prihvatio ako bi mu ona bila ponuđena. Boban je u Milanu bio sportski direktor i imao je velike ovlasti u jednom od najvećih klubova na svijetu, a u Nyonu je bio praktički drugi čovjek druge najjače nogometne organizacije na svijetu.

Veliko je pitanje bi li Boban nakon toga pristao biti predsjednik Uprave u kojoj ne bi mogao donijeti odluku bez potpisa Zvonimira Manenice ili dogovoriti posao veći od tri milijuna eura bez odobrenja Izvršnog odbora. Naravno, nitko nije i ne smije biti veći ni od Dinama ni od njegova Statuta, zvao se on Marko, Pero ili Zvonimir Boban.

Podržavao je promjene

Uostalom, on sam se uvijek zalagao za demokratski Dinamo i podržavao je listu Dinamovo proljeće, a zbog samovoljnog jačanja utjecaja jednog čovjeka UEFA-i je i ostavio unosan posao u toj organizaciji. Drži li se i dalje svojih ideala, morao bi i on malo popustiti i biti spreman na neke kompromise.

Ono što bi Boban odmah vjerojatno prihvatio je mjesto predsjednika kluba, ali mu na kraj pameti nije rušenje Velimira Zajeca, svojeg dobrog prijatelja. Iako uloga predsjednika u Dinamu formalno znači puno manje od pozicije predsjednika Uprave, u slučaju Bobanova dolaska u klub imala bi ipak veću težinu.

To ne znači da Velimir Zajec nije veliko ime. Obojica su legende kluba, ali Bobanovo u europskim okvirima otvara neusporedivo više vrata i nije upitno da ime više utjecaja i veza. No, sve to je trenutačno daleka budućnost. Dinamo ima predsjednika, novi izbori su tek za četiri godine, a dotad, reklo bi se, tko živ - tko mrtav.

Nema sumnje da Bobana intrigira povratak u Dinamo, ali vjerojatno uz dosta uvjeta. Ono što je sigurno jest da će se Boban uskoro vratiti u hrvatski nogomet. Dugo je bio u inozemstvu, sad se skrasio u Zagrebu, odmara se i neće dugo moći bez nogometa. Zanima ga Dinamo, zanima ga HNS, tu je i čeka.