FOTO/VIDEO  Zbog rasističkog skandala Srbe izbacuju iz svih natjecanja! Upitna i utakmica sa Hrvatskom?

tuca

... saveza prijeti izbacivanje njihove reprezentacije iz svih natjecanja.Naime, UEFA ja jučer izdala priopćenje u kojem stoji kako je pokrenut disciplinski postupak protiv nogometnih saveza Srbije i Engleske zbog incidenata koji su se dogodili na stadionu Mladost u Kruševcu.

Na spomenutoj utakmici domaći su navijači rasističkim povicima vrijeđali tamnopute igrače engleske reprezentacije, a po završetku utakmice došlo je i do masovne tučnjave među igračima na terenu.

Povodom ovog incidenata na utakmici mladih reprezentacija također su reagirali i britanski premijer David Cameron, te ministar sporta Hugh Robertson.

Glasnogovornik britanskog premijera izjavio je kako je Cameron "zgrožen zbog scena koje stižu iz Srbije".

U uredu britanskog premijera u Downing Streetu, kako izvješćuje B92, istaknuta je odlučnost Camerona "u namjeri da iskorijeni rasizam kako na međunarodnoj sceni tako i kod kuće" i puna potpora Engleskom nogometnom savezu (FA).

Ministar sporta u britanskoj vladi Hugh Robertson, koji od UEFA-e zahtijeva kažnjavanje Srbije zbog uvreda na rasnoj osnovi.

- Scene na terenu i van njega tijekom utakmice bile su sramotne. Pisao sam predsjedniku UEFA-e i zahtijevao da se odmah provede istraga o tom incidentu - priopćio je Robertson istaknuvši da je 'rasizam u bilo kojem obliku neprihvatljiv'.

- Očekujemo da UEFA oštro kazni sve one koji su krivi za rasizam, citiraju srpski mediji priopćenje britanskog ministra sporta.

S druge strane srpski nogometni savez (FSS) na svojoj je službenoj internetskoj stranici (www.fsss.rs) objavio priopćenje za javnost u kojem negira da je na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu u utorak (0-1) bilo rasističkog vrijeđanja gostujućih igrača.

- FSS najkonkretnije odbija i demantira da je na stadionu u Kruševcu prije i za vrijeme utakmice bilo ikakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta - tučnjave između članova dviju ekipa sa rasizmom apsolutno nema nikakve osnove i smatramo ih potpuno zlonamjernim, a toj tvrdnji u prilog idu i prvotni izvještaji službenih osoba s utakmice. Nitko od njih niti u jednom trenutku nije spomenuo rasističke ispade i očekujemo da ljudska i sportska kultura naših nogometnih prijatelja iz Engleske odnese pobjedu nad širenjem dezinformacije - piše u priopćenju.

Iz FSS-a navode kako je tijekom svih 90 minuta atmosfera na stadionu bila normalna, a da je do incidenta po završetku susreta došlo kada je engleski branič Danny Rose nepristojno gestikulirao u smjeru srpskih navijača.

- I dok je većina engleskih reprezentativaca proslavljala postignuti gol, njihov igrač sa brojem tri, Danny Rose se krajnje neprimjereno, nesportski i vulgarno ponio ka navijačima na tribinama stadiona u Kruševcu zbog čega mu je i pokazan crveni karton. Ispostavit će se, na žalost, da je tada započeo incident koji se zatim razvio - dodaje FSS koji je naveo kako će, nevezano za daljnje korake UEFA-e, sam pokrenuti interni disciplinski postupak i na osnovu svih izvještaja kazniti krivce.

- Također, kao olakšavajuću okolnost nećemo prihvatiti niit činjenicu da su naši igrači i članovi stručnog stožera bili isprovocirani potezom Rosea, jer nasilju nije mjesto na sportskim priredbama. Iskreno, istu istragu očekujemo i od Engleskog nogometnog saveza - zaključio je FSS.

U svakom slučaju FA od UEFE traži bilo kakvu sankciju protiv FSS-a, a najviše bi se složili sa izbacivanjem Srbije iz svih natjecanja. Ukoliko do takvog scenarija i dođe pod velikim upitnikom bi bila i utakmica između Hrvatske i Srbije koja je na rasporedu 22. ožujka u Zagrebu.

Izvor: Jutarnji.hr