VOLJEN I STVOREN ZA ŽIVI VJEČNO Idealna momčad HŠK Zrinjski od 2010. do 2020. godine

HŠK Zrinjski

Portal hercegovina.info u suradnji s navijačima Zrinjskog donosi seriju članaka o idealnim momčadima ovog kluba kroz povijest. Ovaj serijal obrađuje momčadi Zrinjskog iz pet različitih vremenskih razdoblja i to: od 1905. do 1930. godine, od 1931. do 1945. godine, od 1992. do 2000. godine, od 2000. do 2010. godine te od 2010. do 2020. godine.

HŠK ZRINJSKI od 2010. do 2020. GODINE

U sezonu 2010/11. Zrinjski ulazi sa značajno slabijom momčadi u odnosu na ranije sezone. Sami početak sezone nije izgledao loše, Plemići su odigrali rekordnih šest europskih utakmica, a ostvarena je i rekordna europska pobjeda 9-2 protiv Tre Pennea. Zrinjski se od Europe oprašta nakon dvomeča protiv jakog danskog Odensea. Sezona koja je uslijedila bila je dosta turbulentna, promijenila su se tri trenera, a Zrinjski prvi put nakon šest sezona nije završio u vrhu tablice, te je ostao bez plasmana u europska nogometna natjecanja.

U iduće dvije sezone Zrinjski nastavlja s igrama koje su daleko od očekivanja navijača i onoga što bi klub kao Zrinjski trebao pružati. Momčad je uglavnom u sredini Premierligaške tablice, daleko od plasmana u Europu. Jedna od rijetkih pozitivnih stvari koja se može izdvojiti iz ovog razdoblja, jest dolazak Danka Šulente u klub 2012. godine, čovjeka koji će u godinama koje slijede biti najzaslužniji za uspjehe i dominaciju Zrinjskog u domaćem nogometu.

U sezoni 2012/13. Zrinjski je osvojio skromno deveto mjesto u prvenstvu. Iako nastup u Europi rezultatski nije izboren, Plemići na kraju završavaju u kvalifikacijama za Europsku ligu. Razlog ovog iznenadnog plasmana u Europu, leži u činjenici da klubovi koji su u ligi završili ispred Zrinjskog, nisu dobili licence za igranje europskih utakmica.

TREĆI NASLOV PRVAKA

Prije početka sezone 2013/14. Zrinjski nitko nije vidio među kandidatima za naslov prvaka. Ipak, Plemići predvođeni ljubimcem navijača i vrhunskim nogometnim stručnjakom Brankom Karačićem postižu dobre rezultate, te fantastičnim igrama u završnici prvenstva osvajaju treći naslov prvaka. Ključni detalj sezone, bila je utakmica 25. kola, kada je u Mostaru gostovao Široki Brijeg. Gosti su deset minuta prije kraja utakmice imali sigurno vodstvo 0-2, uslijedio je preokret za pamćenje, Zrinjski postiže tri pogotka te zasluženo slavi pobjedu, nakon koje Plemići nisu mogli izgubiti naslov prvaka.

HŠK Zrinjski

DOMINACIJA BH. NOGOMETOM

Nakon sezone 2014/15. u kojoj Zrinjski završava na trećem mjestu, započinje dominacija Zrinjskog bh. nogometom. U sezoni 2015/16. Zrinjski igra odlično, te osvaja svoj četvrti naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Momčad Vinka Marinovića je na kraju sezone imala sedam bodova prednosti ispred drugoplasirane Slobode. I u ovoj sezoni utakmica za pamćenje odigrana je protiv Širokog Brijega. Ovoga puta Zrinjski je bio gost, a nakon velikog preokreta Plemići su slavili 3-4.

HŠK Zrinjski

U sezoni 2016/17. Zrinjski uspijeva obraniti naslov prvaka nakon dramatične završnice prvenstva. U ovoj sezoni dolazi do izmjena u samom natjecanju, naime prije početka sezone broj klubova u Premier ligi je smanjen na dvanaest, te se nakon 22 kola liga dijeli na dvije skupine, „Ligu za prvaka“ i „Ligu za opstanak“. Zrinjski nakon 32 kola sa svega bodom prednosti ispred Željezničara uspijeva doći do petog naslova prvaka Bosne i Hercegovine.

Po mnogima ključna utakmica u ovoj sezoni odigrana je u pretposljednjem kolu, u kojem je Zrinjski gostovao u Bijeljini kod Radnika. Plemići su nakon preokreta slavili 1-2, zahvaljujući golovima Kajkuta i obranama mladog vratara Bandića. Sezonu je kao trener Plemića počeo Vinko Marinović a završio Blaž Slišković, kojemu je ovo bio prvi trofej u trenerskoj karijeri.

HŠK Zrinjski

U sezoni 2017/18. ništa novo u bh. nogometu, Zrinjski nastavlja svoju dominaciju te dolazi do šestog rekordnog naslova prvaka Bosne i Hercegovine. Prvi put u povijesti Premier lige BiH, jedna momčad uspijeva osvojiti tri naslova prvaka zaredom. Plemići predvođeni Blažom Sliškovićem dominiraju tijekom cijele sezone, te na kraju osvajaju naslov prvaka sa šest bodova prednosti ispred Željezničara. U ovoj sezoni najbolji strijelac Zrinjskog ali i daleko najbolji igrač Premier lige BiH bio je Miloš Filipović.

HŠK Zrinjski

EUROPSKI ZRINJSKI

U ovom razdoblju pored dominacije u domaćem nogometu, Zrinjski je redovan sudionik europskih nogometnih natjecanja. Plemići su odigrali 30 europskih susreta protiv 14 različitih europskih protivnika. U sezoni 2019/20. Zrinjski je ostvario svoj najveći europski uspjeh, u drugom kolu kvalifikacija za Europsku ligu Plemići su nakon dvomeča bili bolji od nizozemskog Utrechta, te zasluženo prošli dalje. Zrinjski je u tri navrata (2010., 2018. i 2019. godine) igrao u trećem kolu kvalifikacija za Europsku ligu, što je najbolji europski rezultat Zrinjskog.

IDEALNA MOMČAD ZRINJSKOG

Idealnu momčad Zrinjskog od sezone 2010/11. zaključno sa sezonom 2019/20. nije bilo jednostavno sastaviti. Kao i u prošlom, i u ovom razdoblju dres Zrinjskog nosio je veliki broj kvalitetnih igrača, koji su dali značajan doprinos uspjesima Zrinjskog. Na kraju, nakon mnogo dvojbi u idealnu momčad Zrinjskog smo izabrali sljedeće igrače:

HŠK Zrinjski

Ratko Dujković - ovaj iskusni i pouzdani vratar u Zrinjski dolazi prije početka sezone 2013/14. iz Slavije. U redovima Zrinjskog proveo je dvije sezone, upisao je 79 nastupa u kojima je primio ukupno 51 pogodak. U čak 41 utakmici uspio je sačuvati svoju mrežu netaknutom, odnosno u 51,9% utakmica u kojima je branio nije primio pogodak, što ga čini statistički najuspješnijim vratarom Zrinjskog u ovom razdoblju. U sezoni 2014/15. branio je u svih 30 prvenstvenih kola, u kojima je primio samo 13 pogodaka, što je rekord Zrinjskog ali i Premier lige BiH po broju najmanje primljenih pogodaka u jednoj sezoni. U ovoj sezoni, Dujković je i službeno proglašen najboljim vratarom Premier lige BiH. Dobre igre u Zrinjskom dovele su ga i u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Mostar je napustio nakon europskih utakmica u sezoni 2015/16. s jednim premierligaškim naslovom.

HŠK Zrinjski

Daniel Graovac - poziciju desnog beka u idealnoj momčadi bilo je najteže popuniti. Na kraju smo se odlučili za igrača kojem je primarna pozicija u sredini obrane, ali koji je po potrebi često znao igrati i desnog beka. Danijel Graovac u Zrinjski stiže u zimu 2013. godine iz zagrebačkog Dinama. Vrlo brzo se pokazuje kao dobro pojačanje Plemića, a upravo je on bio stup obrane Zrinjskog u sezoni 2014/15. kada su Plemići primili samo 13 pogodaka. U redovima Zrinjskog nastupao je pet sezona, u kojima je ukupno odigrao 104 susreta i postigao 2 pogotka. Dobitnik je navijačkog trofeja „Filip Šunjić Pipa“ iz 2016. godine. Dobre igre u Zrinjskom, donijele su mu i poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine za koju je debitirao 2016. godine.

HŠK Zrinjski

Slobodan Jakovljević - jedan od najboljih obrambenih igrača koji su ikada igrali za Zrinjski. U redove Plemića stiže u ljeto 2016. godine, te odmah postaje zapovjednik obrane Zrinjskog. Jedan je od najstandardnijih igrača Zrinjskog posljednjih sezona, te jedan od najsrčanijih i najborbenijih igrača koji uvijek daje svoj maksimum za Zrinjski. Upravo zbog takvog odnosa prema dresu Zrinjskog, Jakovljević je jedan od najomiljenijih igrača u povijesti Zrinjskog. Tri puta je biran u idealnu momčad Premier lige BiH na kraju sezone, što je rekord među igračima Zrinjskog. Dobitnik je navijačkog trofeja „Filip Šunjić Pipa“ iz 2017. godine. U dresu Zrinjskog odigrao je 117 utakmica i postigao 7 pogodaka, te osvojio dva naslova prvaka Bosne i Hercegovine.

HŠK Zrinjski

Hrvoje Barišić - mnogo dvojbi je bilo oko pozicije lijevog stopera u idealnoj momčadi, na kraju izbor je pao na Hrvoja Barišića. Barišić je za Zrinjski nastupao u ukupno četiri sezone u svoja dva boravka u Mostaru. U vrijeme svog prvog boravka u Zrinjskom većinom je igrao u veznom redu, da bi za vrijeme drugog boravka u Zrinjskom igrao na mjestu stopera. U sezonama 2017/18. i 2018/19. u paru s Jakovljevićem činio je jedan od najboljih obrambenih parova u Premier ligi BiH. Za Plemiće je ukupno odigrao 101 utakmicu i postigao 9 pogodaka. U sezonama 2013/14. i 2017/18. osvajao je naslove prvaka BiH sa Zrinjskim. Iz Zrinjskog odlazi u rumunjski Sepsi.

HŠK Zrinjski

Pero Stojkić - jedna od najvećih legendi Zrinjskog. Legendarni lijevi bek i dijete Zrinjskog, najtrofejniji je igrač u povijesti Zrinjskog s kojim je osvojio pet naslova prvaka u Premier ligi BiH. Vlasnik je nekoliko rekorda vezanih za Zrinjski, naime Stojkić je najdugovječniji kapetan u povijesti Zrinjskog. Trenutno igra svoju jedanaestu sezonu u dresu s lentom, što ga čini rekorderom po broju sezona u kojima je nastupao za Zrinjski. Sa 239 službenih nastupa prvi je na ljestvici igrača sa najviše nastupa u povijesti za Zrinjski. Jedini je aktivni nogometaš koji je bio član momčadi koja je donijela prvu povijesnu titulu prvaka države u Mostar, koji još uvijek nastupa za Zrinjski. Dobitnik je navijačkog trofeja „Filip Šunjić Pipa“ iz 2013. godine. Jedini je domaći nogometaš koji je našao svoje mjesto u ovoj idealnoj momčadi.

HŠK Zrinjski

Oliver Petrak - u Zrinjski dolazi u ljeto 2014. godine iz Istre. Početak u dresu Zrinjskog mu nije bio obećavajući, jer se u svojoj prvoj sezoni među Plemićima nije uspijevao izboriti za mjesto u startnoj postavi. Ipak s vremenom ovaj vrijedni igrač sredine terena postaje vrlo bitna karika u Zrinjskom. Njegova posljednja sezona u redovima Plemića bila mu je i najbolja. Dao je značajan doprinos u osvajanju naslova prvaka u sezonama 2015/16. i 2016/17., te se zasluženo našao u idealnoj momčadi. U dresu Zrinjskog ukupno je odigrao 77 utakmica u kojima je postigao 9 pogodaka. Trenutno nastupa za zagrebačku Lokomotivu.

HŠK Zrinjski

Tomislav Tomić - jedan od najboljih veznih igrača koji su nastupali za Zrinjski. Upravo je njegova velika nogometna kvaliteta pridonijela da se nađe u idealnoj momčadi Zrinjskog. U redovima Plemića nastupao je u dvije sezone, u kojima je bio glavni igrač od kojega je uvelike ovisila igra Zrinjskog. Ovako kvalitetnog igrača nemoguće je zadržati u Premier ligi BiH, tako da je Tomić nakon sezone 2016/17. napustio redove Zrinjskog i otišao u slovensku Olimpiju. Od Zrinjskog se oprostio sa dvije osvojene Premier lige, a ukupno je u dresu s lentom odigrao 46 utakmica u kojima je postigao 5 pogodaka.

HŠK Zrinjski

Miloš Filipović - nezamjenjivo desno krilo Zrinjskog i jedan od najboljih igrača Zrinjskog posljednjih godina. U Zrinjski stiže 2015. godine iz Drine. U debiju pred navijačima Zrinjskog postigao je spektakularan pogodak iz slobodnog udarca protiv armenskog Shiraka. Posebno se istaknuo u sezoni 2017/18. kada je bio najbolji strijelac i asistent Zrinjskog, te je predvodio momčad do šestog naslova prvaka BiH. U Zrinjskom je u pet sezona ukupno odigrao 113 utakmica i postigao 34 pogotka. Također, trostruki je osvajač Premier lige Bosne i Hercegovine sa Zrinjskim. Dva puta je biran u idealnu momčad Premier lige BiH. Zbog svog odnosa prema dresu Zrinjskog, jedan je od omiljenih igrača među navijačima Zrinjskog.

HŠK Zrinjski

Ognjen Todorović - za poziciju lijevog krila u idealnoj momčadi Zrinjskog nije bilo nikakvih dvojbi, ona pripada Ognjenu Todoroviću. U Zrinjski dolazi na polusezoni 2015. godine iz Sarajeva, te se vrlo brzo pokazao kao jedno od najboljih pojačanja koje je Zrinjski ikada doveo. Odlični krilni igrač, dres Zrinjskog nosio je u ukupno pet sezona u kojima je upisao 130 nastupa i postigao 25 pogodaka. Odlične igre koje je pružao u Zrinjskog, dovele su ga i do reprezentacije Bosne i Hercegovine, za koju je debitirao 2018. godine i upisao dva nastupa. Bio je i ljubimac navijača, koji su mu dodijelili svoj trofej „Filip Šunjić Pipa“ 2018. godine. Iz Zrinjskog je otišao kao trostruki osvajač Premier lige BiH.

HŠK Zrinjski

Nemanja Bilbija - jedan od najboljih igrača u povijesti koji su igrali za Zrinjski. U redove Plemića dolazi u zimu 2016. godine iz Splita, te se vrlo brzo pokazuje kao pravo pojačanje. Dres Zrinjskog nosio je u ukupno pet sezona, a trenutno je skupio 103 nastupa i postigao 46 pogodaka, što ga svrstava na treće mjesto na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti Zrinjskog. Bez njega je nemoguće zamisliti momčad Zrinjskog posljednjih sezona. Jedan je od vođa Zrinjskog na terenu, te je upravo on igrač koji najčešće rješava utakmice svojim genijalnim potezima. Dobre igre u dresu Zrinjskog dovele su ga do reprezentacije Bosne i Hercegovine, za koju je debitirao 2018. godine. Zbog borbenog pristupa i dobrih igara koje pruža u dresu Zrinjskog, jedan je od ljubimaca mostarske publike. U dresu Zrinjskog, osvojio je tri naslova prvaka Bosne i Hercegovine.

HŠK Zrinjski

Jasmin Mešanović - mjesto napadača u idealnoj momčadi Zrinjskog bilo je jako teško popuniti, na kraju izbor je pao na Jasmina Mešanovića. Ovaj vrhunski napadač za Zrinjski je nastupao u sezonama 2015/16. i 2016/17., u kojima je dva puta osvajao Premier ligu Bosne i Hercegovine. U dresu Zrinjskog ukupno je odigrao 64 utakmice i postigao 23 pogotka. Primjer je pravog modernog napadača, iznimno korektan i na terenu i izvan njega. Iako nije tipični golgeter, iznimno je zahvalan za svoju momčad, igrač je koji često radi prevagu na terenu i čini boljim svoje suigrače. Iz Zrinjskog odlazi u redove Maribora, a svakom navijaču Zrinjskog ostao je u lijepom sjećanju.

HŠK Zrinjski

Na kraju ovog članka, možemo zaključiti da je ovo razdoblje bilo rezultatski najuspješnije u povijesti HŠK Zrinjskog. Plemići su postali najtrofejniji klub u Premier ligi Bosne i Hercegovine, te su počeli pružati sve kvalitetnije predstave i u europskim utakmicama. U trenutku pisanja ovog članka, Zrinjski se nalazi na trećem mjestu Premierligaške ljestvice te lovi svoj sedmi naslov prvaka.

Također, Plemići su trenutno u polufinalu Kupa BiH, čime su izjednačili svoj najbolji rezultat u ovom razdoblju u najmasovnijem nogometnom natjecanju u Bosni i Hercegovini. Osim ove sezone, Zrinjski je polufinale Kupa u ovom razdoblju još igrao u sezonama 2012/13., 2013/14. i 2014/15.

Na kraju ovog serijala o idealnim momčadima Zrinjskog, ostaje nam nada da će naš najdraži klub i u vremenima koja dolaze nastavi ostvarivati vrhunske rezultate, te da će izbor nekih novih idealnih momčadi biti još teži nego sada.