VOLJEN I STVOREN DA ŽIVI VJEČNO: Idealna momčad HŠK Zrinjski od 1992. do 2000. godine

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine
Hercegovina.info

Portal hercegovina.info u suradnji s navijačima Zrinjskog donosi seriju članaka o idealnim momčadima ovog kluba kroz povijest. Ovaj serijal obrađuje momčadi Zrinjskog iz pet različitih vremenskih razdoblja i to: od 1905. do 1930. godine, od 1931. do 1945. godine, od 1992. do 2000. godine, od 2000. do 2010. godine te od 2010. do 2020. godine.

HŠK ZRINJSKI od 1992. do 2000. GODINE

Nakon političkih promjena koje su se dogodile početkom devedesetih, HŠK Zrinjski obnavlja svoj rad u kolovozu 1992. godine. Svega mjesec dana nakon obnove rada, točnije 30. rujna 1992. godine, Zrinjski igra prvu utakmicu u Imotskom protiv Croatije Zmijavci. Plemići nakon toga odigravaju nekoliko susreta po Dalmaciji a igraju i u Širokom Brijegu protiv Mladosti. Zrinjski iduće godine nastavlja odigravati prijateljske susrete daleko od ratom uništenog Mostara. Plemići odlaze na turneju u Kanadu gdje igraju sa Croatiom Toronto a svakako jedna od najznačajnijih utakmica iz tog vremena odigrana je 10. lipnja 1993. godine u Zagrebu protiv Croatije Zagreb.

NOGOMETNA LIGA HERCEG-BOSNE

Krajem 1993. godine formira se nogometna liga Herceg-Bosne, prvo službeno natjecanje u kojem Zrinjski sudjeluje nakon obnove svog rada. U prvoj sezoni, Zrinjski je imao dosta jaku momčad te se plasirao u finale doigravanja za prvaka Herceg-Bosne u kojem su Plemići poraženi od Mladosti Dubint iz Širokog Brijega. Trener ekipe ali puno više od toga bio je Miroslav Mican Kordić, čovjek koji je najzaslužniji za rad i opstanak Zrinjskog u teškim ratnim vremenima.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Finale doigravanja za prvaka Herceg-Bosne 1994. godine

U sezonama koje slijede Zrinjski nije imao zapažene rezultate u Ligi te Kupu HercegBosne. Financijska situacija u klubu nije bila dobra, a prva momčad sastavljena je uglavnom od domaćih igrača.

NAPREDAK KLUBA

Svojevrsna prekretnica u radu kluba dogodila se krajem 1996. godine kada na mjesto direktora kluba dolazi Božidar Bata Puljić. Nakon toga slijedi napredak i rast kluba kako organizacijski tako i rezultatski. Ulaže se i u infrastrukturu te Zrinjski 19. rujna 1999. godine odigrava prvu utakmicu pod reflektorima u Mostaru. Protivnik je bio Brotnjo a na stadionu je bilo više od 10 000 gledatelja.

Zrinjski je konstantno u vrhu Hercegbosanskog nogometa, a u sezoni 1997/98. osvaja drugo mjesto u ligi te sudjeluje u doigravanju za prvaka Bosne i Hercegovine. Zrinjski je bio smješten u „Sarajevskoj skupini“ te je igrao protiv Željezničara i Bosne Visoko.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Momčad Zrinjskog iz sezone 1997/98. u kojoj je Zrinjski prvi put nastupio u doigravanju za prvaka BiH

U sezoni 1999/00. Zrinjski je ostvario svoj najbolji rezultat u Kupu Herceg-Bosne kada je igrao u polufinalu ovog natjecanja. Svega tjedan dana nakon ispadanja u polufinalu Kupa, Zrinjski odigrava možda i najvažnije utakmice u tom razdoblju. Plemići se u doigravanju za Intertoto Kup sastaju sa zeničkim Đerzelezom, jednom od najjačih ekipa u Bosni i Hercegovini u tom trenutku. Obje utakmice doigravanja završavaju neriješenim rezultatom, te se Zrinjski nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca prvi put plasirao u europska natjecanja.

Koliko je Zrinjski bio popularan krajem devedesetih govori činjenica da su Plemići čak pet puta (Brotnjo, Dinamo Zagreb, Đerzelez, Vastra Frolunda, Velež) u nepunih godinu dana igrali domaće susrete pred više od 10 000 navijača, te su bili daleko najgledaniji klub u tom trenutku u Bosni i Hercegovini.

INTERTOTO KUP

U lipnju 2000. godine tada 95 godišnji Zrinjski prvi put u svojoj povijesti nastupa u europskim natjecanjima. Izboren je nastup Intertoto kupu, te je Zrinjski trebao igrati protiv švedskog Norrkopinga. U međuvremenu, Švedska je zbog pravila o Fair Playu od Uefe dobila dodatno mjesto u europskim natjecanjima, Norrkoping automatski odlazi u Kup Uefa a novi protivnik Zrinjskog u Intertoto Kupu je švedska ekipa Vastra Frolunda. U europskom debiju pod vodstvom trenera Skočajića Zrinjski je odigrao dvije dobre utakmice, te je nedostajalo samo malo sportske sreće za prolazak u drugo kolo. Naime, Plemići su tada nesretno ispali nakon produžetaka koji su se igrali u uzvratnom susretu u Mostaru.

IDEALNA MOMČAD ZRINJSKOG

Idealnu momčad Zrinjskog u razdoblju od 1992. godine zaključno sa europskim utakmicama protiv Vastre nije bilo lako sastaviti. Zrinjski je u ovom razdoblju odigrao preko 200 susreta te kandidata za idealnih 11 je bilo mnogo. Za gotovo svaku poziciju u momčadi bilo je mnogo dvojbi, na kraju smo se odlučili za sljedeće igrače:

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Toni Jurjev - rođeni Šibenčanin koji je u Zrinjski došao početkom 2000. godine iz HNK Šibenik. Svoje mjesto u idealnoj momčadi zaslužio je prije svega zbog svoje kvalitete i odličnih igara koje je pružao u dresu Zrinjskog. Jedan je od najzaslužnijih igrača za plasman Zrinjskog u Europu. U Zrinjskom je proveo godinu dana i upisao ukupno 41 službeni nastup. Iz Zrinjskog je otišao u belgijskog prvoligaša Harelbeke.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Ivica Ravlić - ovaj obrambeni igrač za Zrinjski je igrao ukupno 4 sezone. Nakon dvije sezone u Ligi Herceg-Bosne, odlazi u Cibaliju iz koje se nakon dvije godine vraća u Zrinjski te nastupa u Premier ligi BiH. Posebno se istakao u sezoni 1997/98. kada je bio drugi strijelac kluba iako je igrao na mjestu stopera. Krasila ga je odlična skok igra  zbog čega je nerijetko bio strijelac. Za Zrinjski je odigrao ukupno 103 utakmice i postigao 12 pogodaka, te je zaslužio svoje mjesto u idealnoj postavi.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Slaven Musa - bio je prvi kapetan kluba nakon obnove rada. Jedan je od najboljih igrača Zrinjskog iz tog vremena. Za Plemiće je nastupao ukupno šest sezona te je skupio 158 nastupa i postigao 25 golova. Prvi je dobitnik navijačkog trofeja „Zrinjevac“ za najboljeg igrača u sezoni. Karijeru je završio 2002. godine u dresu Zrinjskog onako kako ju je i počeo, kao kapetan kluba. Nakon igračke karijere bio je glavni trener Zrinjskog od 2010. do 2012. godine. Trenutno je pomoćnik izbornika reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Tihomir Bogdan - jedan od najboljih igrača Lige Herceg-Bosne. Karijeru mu je obilježila teška ozljeda noge koja ga je zasigurno onemogućila da ostvari svoj puni igrački potencijal. Ipak unatoč teškoj ozljedi, ostvario je respektabilnu karijeru. Za Zrinjski je nastupao šest sezona, u kojima je odigrao 135 utakmica i postigao 20 pogodaka. Kao igrača krasila ga je velika borbenost, zbog koje je bio jedan od omiljenih igrača među navijačima.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Tihomir Skoko - standardni prvotimac Zrinjskog u devedesetima. Igrao je na poziciji desnog beka, te je u šest sezona u dresu s lentom ukupno odigrao 129 utakmica i postigao 15 pogodaka. Bio je ljubimac navijača, jedan od najsrčanijih igrača koji je uvijek davao svoj maksimum za Zrinjski. Sa svega 17 godina nastupio je u prvoj utakmici nakon obnove rada kluba, a karijeru je zaključio vrlo rano sa 26 godina zbog ozljede kralježnice. Nakon igračke karijere bio je trener u nogometnoj školi Zrinjskog a danas ima vlastitu školu nogometa Tiki-Taka.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Teo Krešić - još jedan Mostarac u idealnoj momčadi Zrinjskog. Za Plemiće je igrao sedam sezona u kojima je upisao 131 nastup te postigao 10 pogodaka. Najčešće je igrao na poziciji lijevog beka, te je zasluženo našao svoje mjesto u idealnoj postavi. Radio je kao trener u nogometnoj školi Zrinjskog, a kasnije bio i voditelj iste. Danas je jedan od pomoćnika Mladena Žižovića u prvoj momčadi Zrinjskog.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Ante Marijanović - neumorni Splićanin i jedan od najstandardnijih igrača Zrinjskog iz tog vremena. Igrao je na poziciji zadnjeg veznog i rekorder je po broju nastupa za Zrinjski u ligi Herceg Bosne (102 nastupa). Krasila ga je izuzetna fizička sprema, te je redovno bio među igračima koji su najviše pretrčali na utakmicama. Za Plemiće je ukupno odigrao 128 utakmica i postigao 5 pogodaka.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Dalibor Cvitanović - za Zrinjski nastupao tri sezone, u dresu sa lentom je i završio svoju karijeru u 35-toj godini. Igrao je u veznom redu a ostao je upamćen kao izuzetan tehničar. Nakon završetka karijere bio je pomoćni a kasnije i glavni trener Zrinjskog. Trenutno je trener juniorske momčadi Zrinjskog. Za Zrinjski je odigrao 41 službenu utakmicu i postigao 6 pogodaka.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Blaž Slišković - legenda mostarskog nogometa. Kapetan kluba u prvoj sezoni Lige Herceg-Bosne u kojoj su Plemići igrali finale doigravanja za prvaka. Za Zrinjski je nastupao dvije sezone u kojima je upisao 23 utakmice i postigao 8 pogodaka. U  idealnoj momčadi našao se prije svega zbog svoje vrhunske nogometne kvalitete ali i zbog činjenice da je financijski pomagao klub u teškim ratnim vremenima, baš kao što je to činio njegov djed 60 godina ranije. U trenerskoj karijeri više puta je sjedio na klupi Plemića s kojima je dva puta osvajao Premier ligu BiH. Zbog svega što je kao igrač i trener dao za Zrinjski smatra ga se legendom kluba, te je omiljen među navijačima Zrinjskog.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Mario Ivanković - jedna od najvećih legendi Zrinjskog. Za Plemiće je nastupao osam sezona u kojima je skupio 210 nastupa i postigao 56 pogodaka. Drugi je na listi igrača sa najviše nastupa u povijesti za Zrinjski, također drugi je najbolji strijelac u povijesti kluba. Dobitnik je navijačkog trofeja „Filip Šunjić Pipa“ 2008. godine. U Ligi i Kupu Herceg-Bosne postigao je ukupno 29 pogodaka, što ga čini najboljim strijelcem kluba u ovom razdoblju. Također, ostao je upamćen kao strijelac prvog pogotka za Zrinjski nakon obnove rada. Karijeru je završio 2011. godine kao omiljeni kapetan Plemića, čak 19 godina nakon debija za Zrinjski. Nakon igračke karijere bio je pomoćni trener u prvoj momčadi Zrinjskog, a trenutno je trener kadetske momčadi Zrinjskog.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Berislav Miloš - poziciju drugog napadača u idealnoj momčadi devedesetih bilo je najteže popuniti jer je bilo nekoliko podjednakih kandidata. Na kraju izbor je pao na Berislava Miloša, napadača Zrinjskog iz sezone 1999/00. Miloš je za Plemiće odigrao ukupno 26 službenih utakmica u kojima je postigao 10 pogodaka. Bio je poznat kao vrlo dobar dribler, a navijači ga ipak najviše pamte kao dvostrukog strijelca iz prvog gradskog derbija između Zrinjskog i Veleža nakon 62 godine, igranog u Sarajevu 2000. godine. Također Miloš je bio strijelac prvog povijesnog europskog pogotka za Zrinjski u susretu sa Vastra Frolundom.

Idealna momčad Zrinjskog od 1992. do 2000. godine

Za kraj možemo reći da su devedesete bile posebne za Zrinjski i njegove navijače. Nakon 47 godina zabrane rada, klub je obnovljen. Teški početci, lagani ali stalni rast kluba kroz par godina svoj vrhunac doživio je izlaskom u Europu 2000. godine. U travnju 1994. godine osnovana je i navijačka skupina Zrinjevci (kasnije Ultrasi) koja je će u godinama koje slijede uvijek i svugdje pratiti svoj Zrinjski, klub kojem su u devedesetima postavljeni čvrsti temelji na kojima će Plemići vrlo brzo donijeti prvi naslov prvaka Bosne i Hercegovine u Mostar, te izrasti u jedan od najtrofejnijih i najboljih nogometnih klubova u državi.