Velež osvojio Kup nakon 36 godina, Sarajevo ostalo bez Europe

FK Sarajevo, FK Velež, KUP BIH
Klix

Nogometaši Veleža osvojili su večeras u Zenici Kup Bosne i Hercegovine nakon što su u finalu svladali Sarajevo nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Regularni dio susreta završen je bez pogodaka.

U prvom poluvremenu gledali smo potpunu dominaciju Sarajeva. Tako smo već u 4. minuti vidjeli dvije prigode za Bordo momčad. Pucali su Kapić i Hebibović, ali oba udarca završila su tik uz vratnicu.

U 16. minuti nova prilika za Sarajlije. Mujakić je izašao sam pred Jovičića, ali vratar Velež mu ulazi u udarac i brani. Mogao je možda Mujakić ovu loptu proslijediti do Ahmetovića koji je bio u nešto boljoj situaciji.

U 22. minuti prva prilika za 'Rođene'. Pucao je Hasanović, ali zaustavio je to Dizdarević. 

Pokušao je u 25. minuti raspoloženi Suljić, ali njegov udarac odlazi pored vrata.

U 31. minuti nevjerojatni promašaji nogometaša Sarajeva. Prvo je blokiran pokušaj Ahmetovića, zatim Ćosić blokira Hebibovića, a lopta dolazi do Suljića koji puca pokraj gola.

Udarac Kapića pred kraj prvog djela odlazi malo iznad grede.

U nastavku smo gledali nešto mirnije razdoblje sve do 63. minute i velike prilike za Velež. Anđušić je odlično ubacio, a Ovčina pucao pokraj vrata. 

U 67. minuti dobru priliku je imao Ahmetović na drugoj strani, ali Jovičić to dobro brani. 

U 86. minuti pokušao je Vehabović iz slobodnog udarca, ali se lopta od živog zida odbija u korner. Dvije minute kasnije Dejanović se našao u sjajnoj prilici, ali puca pokraj vrata.

U 90. minuti Sarajevo je ostalo s igračem manje, kada je Šabanović dobio drugi žuti karton nakon prekršaja na Brandau.

Nakon posljednjeg zvižduka Irfana Peljte pristupilo se izvođenju jedanaesteraca u kojem je Velež slavio 4:3 i tako osvojio svoj treći Kup u svojoj povijesti.