VELEŽ NOSI TRI BODA S GRBAVICE Rođeni u dobroj poziciji za Europu, Željezničar strepi od ispadanja

željo velež
fk željezničar

Mostarski Rođeni su slavili u derbi susretu 24. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine i tako samo dodatno produbili krizu Željezničara

Željezničar i Velež odmjerili su večeras snage u jednom od derbi susreta 24. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine, a meč je okončan rezultatom 0:1.

Oba tima su ušla u večerašnji duel pod imperativom pobjede, s tim da su ambicije ove sezone drugačije. Željezničar se bori za opstanak, dok se Velež bori za plasman u Europu, a eventualni pozitivan rezultat i jednima i drugima je mogao u velikoj mjeri pomoći da ostvare ambicije, piše Sport1.

Velež je bolje otvorio večerašnji meč i imao je blagu inicijativu, s tim da treba imati na umu da je domaćin svjesno prepustio posjed lopte Veležu i pravio je problem gostujućem timu u izgradnji igre visokim presingom. U četvrtoj minuti Velež je napravio solidan napad preko Haskića, no on u odlučujućem momentu nije centrirao.

Prvu šansu za Željezničar nakon desetak minuta imao je Krpić, čiji je pokušaj glavom poslije ubačaja Drlje otišao pored gola.

U 23. minuti Velež je imao najbolju šansu u prvom dijelu, kada je nakon duplog pasa sa Haskićem Suljić šutirao preko gola sa ivice šesnaesterca.

Do kraja prvog poluvremena, Željezničar je bio bolji tim i imao je nekoliko polušansi i jednu istinsku šansu, no nije uspio doći do gola. U 34. minuti Pršeš lošim dodavanjem unazad pronalazi Krpića, koji proigrava Radovca, ali udarac veznjaka Željezničara brani Hadžikić.

Nekoliko minuta kasnije, Drljo pokušava iskosa sa distance, a njegov nezgodan prizeman šut Hadžikić izbacuje u korner. Do kraja prvog dijela promjena nije bilo, a generalni je dojam bio da su oba tima ostala dužna u prvom poluvremenu.

Gosti otvaraju drugi dio dobrom akcijom, ali ispred Halilovića nakon odlične povratne lopte Suljića intervenira Cocalić. Nekoliko minuta kasnije, vidjeli smo sličnu situaciju i na drugoj strani, no i Velež se uspješno obranio.

Već u sljedećem napadu, Velež je stigao do vodstva. Igrala se 54. minuta, kada je nakon napada Željezničara Veležov vratar Osman Hadžikić uhvatio loptu, dodao do Halilovića koji je dugom loptom tražio Lohana, a ovaj je, iako mnogo niži od Edina Cocalića i Nemanje Cavnića, dobio duele sa obojicom prije nego je spustio i primirio loptu te je odložio do Haskića. Kapetan Veleža je centrirao, a u kaznenom prostoru Željezničara usamljen je bio Dino Halilović, koji je pogodio za vodstvo i veliku radost Mostaraca.

Željezničar u prvih desetak minuta nakon primljenog gola nije uspio da uspostavi terensku inicijativu, a bila je evidentna nervoza kod domaćih. Smatrali su da je Haskić prilikom prijema lopte nakon dodavanja Lohana kod akcije za gol gostiju bio u nedozvoljenoj poziciji, a smatrali su i u 70. minuti da trebaju dobiti penal nakon duela Hrkaća i Krpića u kaznenom prostoru Veleža. No, sudac Topuzović nije pokazao na bijelu točku.

Nekoliko minuta nakon duela Krpića i Hrkaća, probao je Drljo sa distance, ali bio je još jednom neprecizan. Velež se u završnici uglavnom posvetio branjenju prilaza svom golu, a u 85. minuti ipak je imao šansu da zaprijeti. No, u kontri je Mlinarić loše dodao ka Oreču, a da je pas bio bolji, Velež je mogao riješiti pitanje pobjednika.

Nisu ni izmjene donijele Željezničaru željeni rezultat, pa se u 90. minutu ušlo pri minimalnom vodstvu Veleža. Napravio je Željezničar svojevrsni pritisak u pet minuta sudačke nadoknade, ali nije došao do gola.

Velež sada ima 42 boda, pet više od Sarajeva i četiri više od Sloge, dok Željezničar ostaje na 23 boda i na pretposljednjem mjestu na tablici.

Standings provided by Sofascore