VELEPOSLANICA IZRAELA PISALA NOGOMETNOM SAVEZU "Tražimo hitnu reakciju na antisemitske poruke na stadionima"

Galit Peleg

Veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg, nakon nemilih scena na utakmici Čelik – Zrinjski i uvredljivog transparenta navijača Čelika, uputila je pismo čelnicima Nogometnog saveza BiH u kojem je navela kako je upravo ovakvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael i Ambasada Izraela za BiH s dubokom su zabrinutošću pratili najnovije šokantne antisemitske povike koji su odjekivali Zenicom tijekom utakmice Kupa BiH između Čelika i Zrinjskog. Krajnje je nedopustivo da ovakva atmosfera u kojoj povici poput "Židovske kučke" i transparenti s istom, gnusnom porukom postaju nova normalnost u BiH", stoji u pismu ambasadorice Peleg.

Dodala je i kako su šokirani i užasnuti time da neko ističe i potiče ovakve zabrinjavajuće poruke protiv židovskog naroda, posebno imajući u vidu strašne zločine Hamasovih terorista počinjene u Izraelu 7. listopada.

Izraelska veleposlanica i Ministarstvo vanjskih poslova drže da je upravo ovakvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH, a upravo taj suživot i lideri pokušavaju promovirati.

"Pozivamo Nogometni savez BiH da hitno reagira i zauzme nedvosmislen stav protiv antisemitskog uznemiravanja na bh. stadionima. Posjetitelji svih vjerskih i etničkih pripadnosti zaslužuju se osjećati sigurno u BiH", navodi se u pismu.

Podsjetimo, utakmicu Čelik-Zrinjski odigranu u četvrtak navečer na stadionu Bilino polje u Zenici, obilježio je uvredljiv transparent domaćih navijača upućen mostarskom klubu.

"Džaba vam titule i mjesta prva, kada ste židovska k***a", pisalo je na transparentu kojeg su istaknuli 'Robijaši'.

Plemići su oštro osudili transparent mržnje, naglasivši da će uvijek biti protiv svakog oblika diskriminacije i rasizma.