Večerašnji meč najveći izazov za varšavsku policiju

Nacionalni stadion u Varšavi ugostit će reprezentacije Poljske i Rusije u drugom kolu A-grupe EP-a, a poljska policija je zabrinuta za eventualne nerede navijača u gradu.

Poljska i Rusija imaju osjetljivu političku povijest, a pošto se utakmica igra na dan kada Rusi slave nacionalni praznik, planiran je marš gostujućih navijača kroz centar Varšave prije početka utakmice.

"Ne govorimo da će marš biti najveći problem", izjavio je direktor turnira Adam Olkowicz.

"Moramo biti spremni. Sastali smo se s policijskim zvaničnicima i pripremamo se da bismo spriječili nerede. Nekoliko tisuća ruskih navijača marširat će s desne na lijevu obalu rijeke Vistule. To će biti organizirana grupa, ali ne i zvanična, i van je ingerencije nogometnih zvaničnika", dodao je.

Zvaničnici su odobrili održavanje marša, ali Cichocki je zabrinut i navodi da će operacija sigurnosti biti "najveći izazov za snage reda i mira u glavnom gradu".

Predsjednik Poljskog nogometnog saveza Grzegorz Lato pokušao je da politička pitanja udalji od sporta.

"Ovo je sportski spektakl i to treba i da ostane. Siguran sam da će policija i snage sigurnosti uraditi svoj dio posla", kazao je Lato, a s njim se složio i ruski selektor Dick Advocaat.

"Koncentrirat ćemo se na utakmicu, a ne na bilo šta van terena", kazao je.

Fena