EURO 2012: Večeras odluka o prvaku

Španjolci, koji imaju jedan svjetski i dva europska pehara, opravdali su ulogu jednog od favorita za osvajanje vrha Europe. U grupnoj fazi igrali su s Hrvatskom, Italijom i Republikom Irskom, u četvrtfinalu s 2:0 izbacili Francuze, dok su u polufinalu nakon izvođenja jedanaesteraca bili bolji od Portugala.

Italija je na zadnjem svjetskom nogometnom prvenstvu podbacila. Klupski nogomet te zemlje u zadnje vrijeme potresaju afere, a klubovi ne postižu veće rezultate na međunarodnoj sceni. Talijani su došli u Poljsku i Ukrajinu bez velikog pritiska javnosti koja nije vjerovala da ova momčad može do samog kraja.

Talijanska nogometna povijest je bogata. Mogu se pohvaliti sa četiri naslova svjetskih i jednim europskih prvaka. Jedanput su bili europski a dvaput svjetski viceprvaci.

Izabranici Cesara Prandellija u četvrtfinalu su izbacili Englesku boljim izvođenjem jedanaesteraca, dok su u polufinalu s 2:1 svladali Njemačku koja je važila za jednog od favorita natjecanja.

Italija i Španjolska odigrale su neriješeno (1:1) prvi međusobni susret u grupnoj fazi EP-a. Obje reprezentacije prikazale su napadački nogomet, a Italija je zahvaljujući takvoj igri uspjela parirati jakom protivniku koji svojom igrom dominira u svjetu nogometa. Prandelli vjeruje da njegova momčad može pobijediti ukoliko nastavi s takvom igrom i u finalu.

Finalna utakmica Europskog prvenstva počinje u 20.45 sati u Kijevu.

Fena