UVJERLJIVO Odlična Hrvatska svladala Sloveniju u važnom susretu

Hrvatska nogometna reprezentacija, Hrvatska nogometna reprezentacija
Ivica Čavka/Dalmatinskiportal

Hrvatska je sjajno zaključila rujanski ciklus kvalifikacija za SP 2022. Pobjedom na Poljudu nad Slovenijom u tri su susreta "vatreni" osvojili sedam bodova, uz remi kod Rusija i pobjedu u Bratislavi nad Slovačkom. Večeras su apsolutno izdominirali Sloveniju i golovima splitskih igrača Livaje i Pašalića zadržali vrh ljestvice skupine H u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. 

Dalićev jubilej

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić u svom 50. sjedenju na klupi "vatrenih" upisao je 25. pobjedu i kroz tri rujanske utakmice učinio veliki korak prema Svjetskom prvenstvu u Kataru sljedeće zime.

Iako se činilo da se Slovenija nije preplašila Poljuda Hrvatska je od prve minute krenula u pritisak. Krenuli su "vatreni" dominantno od prve minute, kontrolirali situaciju na travnjaku i lomili protivnika iz minute u minutu. Prvi je u 5. minuti zaprijetio Pašalić, ubrzo je Barišić loše reagirao na ubačaj, a u 10. minuti Pašalić i Kramaerić su toliko komplicirali pred slovenskim vratima da je nevjerojatno kako nisu postigli pogodak. Rezultiralo je to desetominutnim zatišjem nakon kojeg Kramarić dolazi u šansu, koju osujećuje Oblak. U 25. minuti Kramarić je u ulozi asistenta i izbacuje u prigodu Livaju, no Stanković mu skreće loptu i prilika propada. Ipak, bila je to samo uvertira u pogodak napadača Hajduka, koji je odbijanac od vratnice, gdje je Pašalić smjestio ubačaj Juranovića, sigurno pretvorio u vodstvo Hrvatske - 1:0.

Nastavili su "vatreni" tražiti drugi pogodak koji bi u potpunosti razriješio utakmicu, no Perišić dvaput, pa Kramarić, stavljali su Oblaka na iskušenja iz kojih je izašao pobjednikom. Mogao je to u smiraju prvog dijela kazniti Šeško, ali kasni na prizemni ubačaj Lovrića. 

Jednako su nastavili "vatreni" i u nastavku susreta, iako ne u pretjerano jakom ritmu. Ipak, Hrvatska je u potpunosti kontrolirala zbivanja na terenu tražeći drugi pogodak, ali puno mirnije, ne srljajući i ne ostavljajući ni najmanju priliku Sloveniji da ugrozi domaća vrata.

Bolja igra Hrvatske naplaćena je u 66. minuti kada se Perišić poigrao sa slovenskom obranom i servirao Pašaliću loptu za povećanje vodstva - 2:0 čime je bilo jasno da Hrvatska upisuje nova tri boda na putu za Katar.

Do kraja susreta sigurno je Hrvatska kontrolirala protivnika, ne dozvolivši Sloveniji nijednom da je ugrozi, sprječavajući svaki pokušaj već u začetku, pa zaslužena pobjeda nijednom nije bila ugrožena. Štoviše, u nadoknadi je brza kontra Hrvatske rezultirala trećim pogotkom "vatrenih" nakon što je Vlašić dočekao ubačaj pred slovenskim vratima - 3:0.