Uspavanka na Maksimiru: Hajduk sa 10 igrača izvukao nulu!

Dinamo Hajduk, Dinamo, Hajduk, Hajduk, Dinamo, BBB, Torcida

ZAGREB - Nogometna uspavanka u Maksimiru imala je umirujući efekt za sve navijače. Nije bilo potrebno skakati, živcirati se ili čupati kosu. Dva najbolja hrvatska kluba ponudila su apaurinski nogomet koji je kod neutralnih promatrača morao ostaviti gorak okus u ustima. Nitko nikoga nije “rasturio kao bugarsku skupštinu”, niti su ikome bila “začepljena usta”. Taktički nogomet, teško dopadljiv nogomet daleko je od onoga što bi nogometni sladokusci htjeli vidjeti u utakmici koja jedina u Hrvatskoj nosi naziv derbija. Iako ovakve utakmice sve manja idu u prilog takve teze...

Dinamov glasnogovornik Ado Kožul uoči utakmice se pohvalio novinarima kako je u loži cijeli niz skauta europskih velikana koji su najavili svoj dolazak na utakmicu. Teško je vjerovati da su im bilježnice bile prepune afirmativnih ocjena sudionika utakmice. U loži je, naravno, bio vrh reprezentativnog stožera, predvođen izbornikom Slavenom Bilićem. Ako su, primjerice, došli pronaći lijevog beka, vidjeti vrijedi li Luchu Ibanezu požuriti postupak dobivanja putovnice ili se uzdati u mogućnosti Ivana Strinića, iznad glave im je morao ostati veliki upitnik. Argentinac je bio sasvim izvan utakmice, ali ni mladi lijevi bek Splićana nije odigrao posebno pamtljivo.

Početni Hajdukov sastav mogao je nagovijestiti kakvu je utakmicu Špaco Poklepović došao odigrati u Maksimir. Bez pravog napadača, s još jednim dodatnim stoperom, Hajduk se predstavio u naoko defenzivnih 3-4-2-1, gdje je ulogu najisturenijeg odigrao Senijad Ibričić. U takvoj se formaciji Hajduk branio plitko, smanjio udaljenosti između linija te zgusnuo sredinu, orijentiravši se na protunapade. Takva je igra u prvom poluvremenu itekako urodila plodom. Dinamova kombinatorika nije postojala, bolje rečeno, izgubila se u šumi hajdukovaca koji su napučili sredinu terena.

U takvoj su konstelaciji snaga Morales i Sammir bili potpuno neupotrebljivi, pa je bila razumljiva Jurčićeva odluka da Čileanca na poluvremenu ostavi na klupi. Hajduk je prvo poluvrijeme odigrao izuzetno pametno, bez nepotrebnih iskakanja iz formacije. U nekoliko protunapada bili su izuzetno opasni, a najbolju je priliku promašio Senijad Ibričić kojem je u 40. minuti prodorni Strinić donio loptu na pladnju. “Ibro” u pravilu postiže pogotke iz takvih situacija, ali je ovaj put sa 16 metara pucao pored vratnice Tomislava Butine.

Drugo poluvrijeme donijelo je još tragičniji nogomet, u kojem Hajduk nije ni razmišljao o napadu, a Dinamo se s obranom “bilih” nosi kao krezuba starica s jabukom. Noža kojim bi “plava starica” zarezala u “bijelu jabuku” nije bilo, pa će se o polufinalistu odlučivati u Splitu. Poljud će zasigurno gorjeti...

jutarnji.hr