UEFA ispituje Ćiru zbog namještanja utakmica

Miroslav Ćiro Blažević

Nacional.hr došao je nedavno do informacije da se međunarodni istražitelji u okviru te kladioničarske afere počinju zanimati za više osoba iz Hrvatske, te da istražitelji prvenstveno žele stupiti u kontakt s Miroslavom Blaževićem.

Tu osjetljivu informaciju Nacional.hr je prije objavljivanja službeno provjerio u UEFA-i. Na upit o toj temi, koji je poslan putem elektronske pošte, visoki dužnosnik UEFA-e odgovorio je sljedeće: "Nastavno na istrage koje provode njemačke pravosudne vlasti u Bochumu UEFA je kontaktirala gospodina Blaževića, koji je ponudio otkriti željene informacije.

U ovom trenutku ne možemo otkriti nijedan detalj vezan uz mečeve i uključene pojedince." Ovaj odgovor potvrđuje da UEFA vjeruje da Blažević može ponuditi korisne informacije o namještanju nekih utakmica.

Uhićeno 15 ljudi

Velika kladioničarska afera u okviru koje je Blažević UEFA-i ponudio otkriti željene informacije otvorena je koncem godine u Njemačkoj, a istragom je obuhvaćeno otprilike 200 utakmica koje su se igrale u devet zemalja.

Kad je afera buknula njemačka policija uhitila je 15 ljudi, a dvoje je uhićeno i u Švicarskoj. U nekoliko racija koje je policija u tom slučaju napravila u Austriji i Velikoj Britaniji zaplijenjeno je gotovine i raznih drugih stvari u vrijednosti od milijun eura.


Čak 32 igrača pod istragom

U početku se pod sumnjom našlo najmanje 200 ljudi, uključujući i 32 igrača. Nijedan od spornih mečeva nije se odigrao u Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Među utakmicama za koje se vjeruje da su namještene su tri utakmice Lige prvaka, te 12 utakmica Lige UEFA.

Najatraktivniji mečevi za koje se vjeruje da su bili namješteni odigrani su u Turskoj. Pod sumnjom su i neki mečevi odigrani u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. Na prvoj tiskovnoj konferenciji koja je održana u Bochumu, koja je izravno televizijski prenošena, dužnosnici UEFA-e otkrili su da su grupe pripadnika organiziranog kriminala utjecale na igrače, suce, trenere i ostale dužnosnike zadužene za odigravanje utakmica kako bi zaradile milijune eura na kladionicama.

U kakvoj se ulozi u tom kontekstu našao Miroslav Blažević, tek se treba otkriti. Blaževića smo pokušali kontaktirati kako bi nas o tomu preciznije informirao, ali on je već danima nedostupan.