UEFA-in kamp u Mostaru može dobiti vrlo visoku ocjenu

kamp, Mostar
Dječaci iz regije Hercegovine posljednjeg dana, zbog loših vremenskih uvjeta, nisu mogli odigrati planiranu trening utakmicu na stadionu HŠK Zrinjski. Ipak, i osim toga, prvi UEFA-in kamp koji se realizira u suradnji s Nogometnim savezom BiH bio je uspješan.

Ostvarili plan

- Tijekom kampa uspjeli smo ostvariti i više nego što smo planirali glede aktivnosti. Smatram kako su dječaci koji su boravili s nama ovih nekoliko dana imali priliku za jedno vrijedno iskustvo. Kamp je poslužio svojoj svrsi, naučili su puno iz njega svi polaznici, ali i mi kao treneri i voditelji imali smo što naučiti od djece. Kako se kamp bližio kraju, to se više kristalizirala kvaliteta. Tu sigurno imamo 4-5 izuzetnih talenata - kazao je Darko Ljubojević, voditelj spomenutog UEFA-inog kampa.

Polaznici kampa su, uz dva treninga na dan, imali i niz drugih sadržaja i aktivnosti. Održano im je nekoliko stručnih i nogometu prilagođenih predavanja iz engleskog jezika, informatike, zdrave prehrane, prevencije od ozljeda i o kodeksu ponašanja.

- Ideja ove priče nije samo da djeca imaju dobar rad na terenu, nego i izvan njega. Biti elitni nogometaš danas ne podrazumijeva samo teren, nego i niz detalja koje neki pojedinac mora znati i izvan terena. Stručna predavanja mladima su mogla dati sliku što će se sve od njih kao budućih nogometaša očekivati - dodao je Ljubojević.

Projekt ovog kampa je prvi ovakve vrste. Iz njega će, osim polaznika, učiti i sami treneri koji su vodili ovaj kamp. Inače, na ovom skupu boravilo je 25 nogometaša iz svih dijelova Hercegovine: Poziv za kamp dobilo je sljedećih 25 nogometaša: Nikša Šilić (Zrinjski), Patrik Bošnjak (Zrinjski), Paolo Knežević (Zrinjski), Marko Miletić (Brotnjo), Tarik Pehilj (Velež), Tarik Kodro (Blagaj), Demir Bešo (Velež), Petar Zovko (Široki Brijeg), Mate Lasić (Široki Brijeg), Riad Šuta (Čapljina), Mehmed Pirija (Igman Konjic), Robert Mičeta (Troglav Livno), Franjo Posavac (Sloga G. Vakuf), Igor Burani (Leotar), Milorad Kovačević (Hercegovac Bileća), Vaso Vuković (Sutjeska Foča), Dejan Mojović (Sutjeska Foča), Andrija Janjić (Mladost Rogatica), Marko Vuković (Drina Višegrad), Luka Mrkajić (Nevesinje), Ivan Marinčić (Zrinjski), Stipe Križanić (Zrinjski), Petar Miličević (Brotnjo), Ivan Mustapić (Široki Brijeg), Andrija Drlje (Široki Brijeg).

- Nezahvalno bi bilo govoriti tko su bili najbolji polaznici ovog kampa. Klincima je trebalo neko vrijeme kako bi tek počeli pokazivati svoju stvarnu vrijednost. Kako je vrijeme prolazilo, tako su se i oni opuštali i pokazivali u sve boljem svjetlu. Ipak, nikoga ne bih imenom isticao. Netko u ovom trenutku može biti kvalitetniji, ali to u ovom uzrastu ne znači previše jer kroz dobar rad može se lako dogoditi da neki manje kvalitetni igrači dostignu one koji su trenutačno u prednosti u odnosu na njih. Tu se neke stvari mogu promijeniti u nekoliko mjeseci - tvrdi Ljubojević.

Kamp u Čitluku

Sve što su radili i postigli u kampu u Mostaru, voditelji istoga dužni su u formi izvješća podnijeti mjerodavnom UEFA-inu odjelu. Nakon kampa u Mostaru aktivnosti za kamp elitnih omladinskih nogometaša nastavljaju se i u drugim dijelovima BiH.

Novi kamp za regiju Hercegovine od ponedjeljka se održava u Čitluku.

- U Čitluku ćemo raditi s nogometašima 2003. godišta po istom principu kao i u ovom kampu, koji je bio za igrače 2002. godišta. Iskustva s kampa u Mostaru sigurno će nam dobro doći. Nakon Čitluka ćemo u nastavku godine realizirati kampove u Sarajevu, Zenici i Bijeljini. Ako bude vremena i mogućnosti, rado bismo organizirali još jedno okupljanje - zaključio je Ljubojević koji je još istaknuo dobru suradnju koju su on i kolege imali u Mostaru.

- Osoblje City hotela, te HŠK Zrinjski i Arena Sport centar, za vrijeme boravka u Mostaru bili su nam maksimalno na raspolaganju. Njima bih i ovim putem želio uistinu zahvaliti, uistinu svi iz Mostara nosimo samo dobra iskustva.

Vecernji list