UEFA Hoće li koronavirus utjecati na Euro 2020?

uefa

Potpredsjednik europskog nogometnog tijela UEFA izjavio je kako još nije jasno hoće li epidemija koronavirusa koja je pogodila Italiju, jednu od 12 zemalja domaćina utjecati na održavanje Eura 2020.  

Talijanski ministar sporta u međuvremenu je rekao kako bi zabrana događaja u pogođenim regijama mogla biti ukinuta u ponedjeljak, naglasivši da je slučaj u fazi čekanja dok bude jasniji razvoj situacije oko epidemije.

Broj smrtnih slučajeva u Italiji od krize dostigao je 11 u utorak, dok je sada prijavljeno više od 320 slučajeva.

Turistu iz Lombardije, najteže pogođenog područja, dijagnosticiran je virus dok je bio na odmoru na Siciliji, a regije Toskana i Ligurija prijavile su svoje prve slučajeve.

Talijanska vlada zabranila je sportske događaje u šest regija zemlje, ali je napravila izuzetak za nogometne utakmice Serije A, koje se mogu igrati iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da će šest utakmica za vikend biti odigrano na praznim stadionima, uključujući sastanak čelnika Serie A Juventusa i trećeplasiranog Inter Milan.

"Ako prema podatcima ne bude različitih indikacija, moguće je da od 2. ožujka nećemo produžiti zabranu sportskih događaja", rekao je novinarima ministar sporta Vincenzo Spadafora.

"Vidjet ćemo kako će se razvijati u sljedećih nekoliko dana. Ali sigurnost i zdravlje dolaze prije svega - prije utakmice ili prije punog stadiona."

Rim, koji do sada nije bio pogođen, trebao bi održati tri utakmice grupne faze i jedno četvrtfinale na turniru Euro 2020 u lipnju i srpnju.

"Nalazimo se u fazi čekanja. Mi pratimo zemlju po zemlju i nogomet mora slijediti odluke pojedinih zemalja", rekao je za državnu televiziju Michele Uva, potpredsjednik UEFA-e.

"Sportski put bit će zatvoren samo ako se situacija pogorša."

Ovo nije utjecalo na utakmicu Lige Prvaka između Napolija i Barcelone u utorak, ali Interova utakmica Lige Europe kući protiv Ludogoreca u četvrtak će biti igrana iza zatvorenih vrata. Klub je potvrdio da će svi navijači koji su kupili ulaznice dobiti povrat novca.