UEFA: Hajduku na spomen Oluje žestoka kazna, a Partizanu dopuštena minuta šutnje?!

Hajduk, Torcida, Hajduk, FK Partizan, UEFA, Hajduk, Europska liga, protivnik, HNK Hajduk, UEFA, Torcida, češka, Liberec , Čapljina, Torcida, Hajduk

Zbog transparenta "Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodit će hrvatski nogomet, veterani Domovinskog rada i prijatelji" koji je nakratko bio istaknut na istočnoj tribini Poljuda na susretu s Norvežanima UEFA je zaprijetila Hajduku. Navodi se tzv. politički rasizam u spomenutom baneru.

Zbog tog navodnog prekršaja, a sukladno članku Disciplinskog pravilnika Hajduku kao recidivistu prijeti kazna od čak 50 tisuća eura, ali i utakmica pred praznim tribinama. Zbog prošlog incidenta s navijačima na susretu s Koperom u Sloveniji Hajduk je na utakmici s Norvežanima morao zatvoriti dio tribine (s najmanje 500 mjesta, pa je zatvoren ulaz U na jugoistoku).

Prema Disciplinskom pravilniku koji zabranjuje vjerske, političke i rasističke poruke sljedeća kazna za prekršitelje "ponavljače" je susret pred praznim tribinama, a što bi značilo da će Hajduk ključnu utakmicu sezone, domaći susret play off runde kvalifikacija Europske lige (ako se plasira) o kojem će ovisiti plasman u skupinu igrati pred praznim tribinama! Odluka Disciplinske komisije UEFA-e očekuje se sutra, baš na dan kada će Hajduk igrati uzvrat protiv Strømsgodseta.

U prvotnom izvještaju delegata susreta (Adonisa Procopioua iz Cipra) na Poljudu bili su navedeni samo manji broj zapaljenih baklji, kao i zakrčeni prolazi na tribinama, ali u kontaktima UEFA-e s Hajdukom dan kasnije istaknuti su i problemi navodno spornog transparenta s po njima "politički rasističkom porukom".

U Hajduku su pokušavali pojasniti da prijava nema smisla, a odbijena je i mogućnost da predsjednik uprave Marin Brbić dođe na saslušanje u Nyon. U Hajduku su stoga poslali opsežno očitovanje, a kako doznajemo i HNS je u cijeloj priči uskočio u pomoć klubu.

Međutim, uz sve to UEFA je još pokazala i dvoličnost ako je zaista, kao što srpski medij najavljuju, dopustila izvođenje minute šutnje za srpske žrtve Oluje na večerašnjem susretu kvalifikacija Lige prvaka između Partizana i rumunjske Steaue.

- Tražili smo to od UEFA i utakmica će početi minutom šutnje - rekao je za tamošnje medije generalni direktor Partizana Miloš Vazura.

Hajduku na spomen Oluje žestoka kazna, možda i igranje pred praznim stadionom, a Partizanu je za Oluju dopuštena minuta šutnje! Prava čestitka hrvatskoj javnosti za jubilarnu obljetnicu oslobođenja najvećeg dijela tada okupirane domovine.

UEFA uvijek "tupi" kako se politika nema što miješati u nogomet, a upravo ovakvim aktima će, ako se zaista to dogodi, sebe demantirati dopuštajući upravo to! A Hajduk će, ovaj put nedužan i nakon susreta u kojem je i onih par zapaljenih baklji izviždano od cijelog stadiona, snositi najveće posljedice.