U Velikoj Britaniji djeci zabranjeno udaranje lopte glavom

Dijete lopta
Ilustracija

Nogometni savezi Engleske, Škotske i Sjeverne Irske zabranili su djeci do 12 godina udaranje lopte glavom na treninzima nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši nogometni profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Ograničit će se i broj treninga na kojima će se udarati lopta glavom za starije uzraste, pa će primjerice djeca od 12 do 15 godina samo jednom tjednom smjeti na treninzima udarati loptu glavom. Iz Engleskog nogometnog saveza poručili su kako će nove smjernice stupiti na snagu odmah, ali neće preporučiti odustajanje od igranja glavom tijekom omladinskih utakmica.

Na 'otoku' su ovu odluku donijeli nakon što su objavljeni rezultati studije nogometnog utjecaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je provelo Sveučilište Glasgow, a podržao škotski FA.

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni nogomet u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od čimbenika smrti 11% umrlih bivših nogometaša u usporedbi s oko 3% za sociodemografski podudarni uzorak.

Nogometaši imaju pet puta više šanse oboljeti od Alzheimerove bolesti, četiri puta više od bolesti motornog neurona kao što su Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lou Gehrigova bolest, dvaput više od Parkinsonove bolesti te na kraju tri i pol puta više šansi da će biti dementni.

Premda škotska studija nije izrijekom potvrdila da je udaranje lopte glavom uzrok povećanih degenerativnih neurokognitivnih bolesti kod nogometaša, odluka je donesena kako bi se "ublažili potencijalni rizici", prenosi Hina.