U Splitu opsadno stanje pred sutrašnju utkmicu sa Zenitom

Direktor Željan Rakela najavio je kako će na susretu protiv Zenita biti 200 redara pod ingerencijom tvrtke.

Već četiri sata prije početka susreta bit će svi na Poljudu. Prethodno će policija i zaštitari prije susreta napraviti protueksplozivni pregled stadiona.

 

- Naši zaštitari dat će maksimum, svoj posao će obaviti temeljito i vjerujem kako će sve proći u najboljem redu. Međutim, redari nemaju velike mogućnosti i ovlasti. Ne mogu imati nikakva sredstva privole, ne smiju koristiti pendreke, sprejeve, elektrošokere... - istaknuo je pritom Rakela neke objektivne teškoće koje zaštitari imaju u obavljanju posla, prije svega pregleda gledatelja na ulazima.

Srbijanski nogometni huligani prijete da će "zapaliti cijeli Split"

Mnogo problema im zadaje to što gledatelji gotovo u pravilu u posljednji trenutak stižu na stadion. Kaže, i u jednom Izraelu navijači unesu baklje na stadion pa nije čudno da se to događa i drugdje.

Mnogi su navijački trikovi za unošenje pirotehnike čak i kroz dva sigurnosna prstena oko stadiona, a iz jedne druge zaštitarske tvrtke otkrili su kako ima i zaista ekstremnih slučajeva koje je gotovo nemoguće otkriti.

Pogotovo kada je u pitanju predmet od desetak-petnaestak centimetara veličine, koliki je, vjeruje se, bio komad eksploziva.

- Navijači znaju čak predmete staviti u "goldun" pa s njima u analni otvor, ili ih djevojke strpaju na jedno mjesto, a potom ih u zahodu izvade. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, ali neke je stvari zaista teško naći - rekao je visoki djelatnik jedne zaštitarske tvrtke koji je htio ostati anoniman.

Frane Vulas

Gosti uvijek temeljito pretraženi

Kad osiguravamo gostujuću tribinu, nema pirotehnike jer imamo dovoljno vremena da temeljito pregledamo navijače, ako treba i da ih skinemo. Najviše bi nas spasili brojači na ulazima, videonadzor i zakon. Uz brojače, dok jedan gledatelj nije potpuno pregledan, drugi ne može ući, a uz stalni videonadzor i prave kazne ne bi se odlučivali na svašta. Kada se zakon pooštri kao u Engleskoj, navijačima ne pada na pamet da unose baklje ili uđu na teren. Uz adekvatan zakon, tehničke i sigurnosne pretpostavke te edukaciju gledatelja i nama bi bilo lakše raditi, pojasnio je Rakela.
S navijačima Zenita u pohod na Split ide 200 srbijanskih huligana?

Tko to tamo navija!? Čini se kako priče o organiziranom pohodu "navijača" ruskog Zenita potpomognutih srbijanskim kolegama nisu isprazne. Potvrđuje nam to i novinar srbijanskog "Kurira" Predrag Paunović koji je prije nekoliko dana u tom dnevniku i napisao kako se sprema pravi rušilački pohod na Split.

- Većinu onoga što sam znao i napisao sam, a kako me upućuju "insajderi" iz navijačkih krugova, koji su prilično dobro obaviješteni, taj plan da se putuje na "izlet" u Split i dalje postoji - kazao nam je kolega Paunović.

Braća po nasilju

A u "eter" su puštene i brojke koje na prvi pogled i nisu zastrašujuće, ali kada se uzme u obzir profil mogućih putnika u Split, jasno je kako će, u slučaju da doista doputuju, hrvatska policija morati biti na iglama.

- Prema mojim informacijama, spominje se brojka od 200 srbijanskih ‘navijača'. Hoće li ih biti 200 ili 100, tko zna. Ali jasno su dali do znanja da planiraju putovati u Split. A ti koji putuju nisu uobičajeni nogometni navijači, oni dolaze da bi radili nered - prenio nam je Paunović. Osim njih, očekuje se i dolazak oko tisuću ruskih navijača.

U srbijanskom navijačkom polusvijetu otprilike se zna i koliko bi kojih navijača trebalo doći na Poljud. Grobari, navijači Partizana, podijeljeni su u mnogo podskupina, a navodno bi "braći" iz Rusije trebalo pomoći njih oko 15 iz podskupine "Huntersi". A veliku podršku Zenitovim navijačima dat će i navijači OFK Beograda.

- S njima su u dobrim odnosima i inače, čak i kada nisu u pitanju nogometne utakmice. Bili su Rusi ovdje u Beogradu i na proslavi srbijanske Nove godine, zajedno su se družili, pjevali... Stalno surađuju - otkrio nam je Paunović.

Uz te dvije navijačke skupine u kombinacijama za Split je i određeni broj Delija, navijača Crvene zvezde. No, osim navijačkih skupina, u Split bi, prema nekim informacijama, mogli doći i članovi srbijanskih nacionalističkih skupina. Najviše se spominju Obraz i Srpski nacionalni pokret 1389.
Stižu u automobilima

Različiti su načini na koje navijači iz Srbije planiraju doći u Hrvatsku. Jasno je kako se neće grupirati u četirima autobusima, već će u manjim skupinama od 5 do 6 putovati automobilima preko granice. Uz to, dobar dio, posebno navijača OFK Beograd, planira se infiltrirati s navijačima Zenita te se tako probiti do Splita.

Što će se doista dogoditi u Splitu, pokazat će se uskoro. I do sada je bilo takvih najava, spominjao se nedavno i dolazak srbijanskih huligana u Zagreb, no nisu došli. Navijački puk, posebno u moderno vrijeme internetskih foruma, voli se pohvaliti, najavljivati akcije rušenja...

Srećom, mnoge od njih se ne ostvare. Nadajmo se kako će i ova priča ostati u zraku, tek verbalno nadmetanje huligana koji se ni uz najveću maštu ne mogu nazvati nogometnim navijačima.

pero smolčić
Policija: Mi smo spremni

Od najave utakmice radimo intenzivno na razmjeni informacija s ruskom policijom preko središnjice MUP-a. Ovo je utakmica visokog rizika i na samom stadionu bit će angažirano 300 policajaca. Sam stadion i okolica će biti pod videonadzorom. Policajci će biti angažirani i u gradu i u okolici - kazala nam je Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica splitske policije.

T.Č.
Obrazu prijeti zabrana ‘rada'

Otačastveni pokret Obraz najpoznatija je srpska ultranacionalistička organizacija. Svetosavski nacionalizam i pravoslavni klerikalizam njihov je temeljni "plan i program" djelovanja, čemu treba pribrojiti i zahtjev da "industrija naoružanja mora da bude najvažnija i najznačajnija grana srpske privrede".

Dnevnopolitičke povode (Kosovo, prošli te Drugi svjetski rat, sporovi unutar SPC-a, eurointegracije...) "komentiraju" na čestim uličnim prosvjedima i za desničarskih političkih mitinga, gdje ih je - kao u slučaju nedavnih nereda za Parade ponosa u Beogradu - lako zamijeniti s ekstremnim nogometnim navijačima, odakle se i "novači" najveći broj pristaša.

Čelnik pokreta Mladen Obradović ima jedva 30 godina, a Obraz je i na popisu ekstremnih skupina čiju zabranu, zbog širenja mržnje, razmatra i Ustavni sud Srbije (odluka se očekuje do kraja godine).

No, kako drsko poručuje Obradović, "brisanjem iz registra udruga naša organizacija neće biti ugušena, ona će nastaviti postojati". A u to nije pametno sumnjati.

H. Prnjak
Hajduk čuva tisuću ulaznica za Ruse

Hajduk čuva tisuću ulaznica za potrebe Zenita, premda još uvijek, kako nam kažu u Poljudu, nemaju službeni nagovještaj koliko će im karata točno trebati za ruske navijače. Uvijek je sektor A pripremljen za gostujuće navijače, pa sad koliko ih bude, bit će...

Kad je dolazila Unirea, gostujućih navijača takoreći nije ni bilo, a čekali su se do zadnjeg trena. Na posljetku, službene osobe UEFA-e nisu dopustile korištenje tog sektora za domaće navijače. Dakle, "gostujući kavez" čeka Ruse, a neće ih biti više od - tisuću...

izvor :slobodna dalmacija