U namještanju utakmica Hrvati su među glavnima...

Nekoliko igrača Zadra dobilo je 30.000 eura kako bi izgubili od Hajduka 26. travnja 2009., prenose njemački mediji ARD i dnevni list Suddeutsche Zeitung. Netko je putem interneta na pobjedu Hajduka s tri i više golova razlike uplatio oko 70.000 eura i “bijeli” su zaista slavili 3-0, no uplatu je morao vezati s još nekoliko parova, od kojih je jedan promašio, tvrde Nijemci.
- Ne vjerujem u to! Pa Marin Ljubičić je na toj utakmici umalo slomio nogu Srđanu Andriću. Hajduk je pobijedio Zadar, pa što je tu čudno - rekao je tadašnji trener “bijelih” Ante Miše.
Uefina istraga 200 utakmica, koja je u tijeku, rezultat je nedavno uvedenog EWS sustava, točnije sustava ranog upozorovanja sumnjivih uplata (“Early Warning System”). Tvrtka sa sjedištem u Zurichu u stalnoj je vezi s više od 200 svjetskih kladionica, prate tijek uplata na sve moguće parove. Na vrijeme upozoravaju nogometne vlasti o neuobičajeno visokim uplatama na pojedine parove. Jedan od takvih očito je bio i Zadar - Hajduk.
- Ne, ne mogu vam trenutačno ništa reći o namještaljkama - odrješit je bio predsjednik HNS-a Vlatko Marković na optužbe iz Uefe da je čak 14 utakmica HNL-a namješteno.
- Razlog nije to da 'perem ruke’, nego što su dobili poziv Uefe. Zorislav Srebrić u srijedu se mora pojaviti u Nyonu - dodao je Marković.
Oklade u zadnji čas, goleme uplate na autsajdere, utakmice s puno golova i očite pogreške sudaca, sve to može biti okidač za EWS. No kako napreduju Uefa i Fifa u borbi s kriminalom, tako i “braće Šapine” širom svijeta pronalaze načine da budu korak ispred.
- Sad se borimo s live klađenjem: tko će zabiti idući gol, dobiti žuti karton... To su detalji igre koji nisu tako važni kao pobjeda, ali ponekad se na njima 'vrti’ veći novac nego na krajnji ishod utakmice - rekli su iz Uefe. Prevare teške milijune eura i “bezbroj” sumnjivih klubova utječu i na njihove vlasnike. A dokaže li se nekom od hrvatskih klubova krivnja, sigurno lete iz lige.

24sata.hr