TRENER ZRINJSKOG OTVORENO "Vjerujem u grupnu fazu Konferencijske lige, a evo tko bi mogao igrati u Dinamu ili Hajduku"

Krunoslav Rendulić
HŠK Zrinjski

Koncem studenog prošle godine, neposredno nakon što je Rijeka iz Zrinjskog za trenera dovela Sergeja Jakirovića, klub iz Mostara nije dugo čekao i pozvao je Krunoslava Rendulića da preuzme klupu prvaka BiH. Rendulić je jedna od igračkih ikona HNL-a. Igrao je za Osijek, Belišće, Šibenik, Zagreb, Hajduk, Kamen Ingrad, Rijeku, Vinogradar te u Sloveniji za Interblock.

Nakon okončanja igračke karijere ušao je u trenerske vode i bio je pomoćnik Draganu Skočiću u iranskom Fooladu od 2014. do 2016. godine. Prvi samostalni angažman imao je u Istri, zatim je vodio Šibenik i Goricu, piše Index

Rendulić se u Mostaru snašao fantastično. U deset utakmica u svim natjecanjima je ostvario maksimalan učinak, a obrana naslova prvaka pitanje je vremena. Nakon 24 odigrana kola Zrinjski na vrhu ima čak 14 bodova više od drugoplasiranog Borca, a klub iz Mostara je jednom nogom i u finalu kupa nakon 3:0 gostujuće pobjede nad Tuzla Cityjem..

Sjajni rezultati Zrinjskog su naveli kolege da nazovu Rendulića kako bi otkrio u čemu je tajna dominacije Mostaraca. Razgovarali su i o usporedbi HNL-a i Premijer lige, a otkrio je i nekoliko imena za koja je siguran da bi bez problema mogla igrati i u najboljim klubovima. 

Imate savršen učinak otkako ste stigli u Mostar. Ne trebamo ni pitati - jeste li zadovoljni?

Prezadovoljan. Momčad igra odlično, u sjajnom smo momentumu, sve ide onako kako treba ići, a mi treneri i uprava samo smo servis za igrače koji su pokazali da su sjajni. Nadamo se da će i dalje ovako funkcionirati.

Najvažnije je da i u prvenstvu i u kupu sami o sebi ovisimo. U prvenstvu imamo ogromnu prednost, a blizu smo i finala kupa. Atmosfera je odlična. I u klubu i u gradu. Svi su sretni i to je najvažnije.

Planovi za Europu?

Lani je Zrinjski iz Konferencijske lige ispao doslovce u zadnjim sekundama. Vjerujem da smo ove sezone spremni za iskorak i siguran sam da imamo kvalitetu da izborimo grupnu fazu Konferencijske lige. Bio bi to nevjerojatan rezultat i strašan uspjeh, i za klub i za grad.

Možete li usporediti HNL i Premijer ligu?

HNL ima nešto više kvalitete, ali iznenadili biste se koliko i ovdje ima fantastičnih igrača. U svojoj igračkoj karijeri sam prošao puno klubova, ali ne sjećam se da sam ikad vidio skupinu igrača s toliko karaktera. Pronaći takve mladiće na jednom mjestu, to se stvarno rijetko dogodi.

Mislim da je upravo to i tajna uspjeha Zrinjskog. Ima tu još jako dobrih ekipa, Borac, Sarajevo, Široki, Velež, pa čak i ove momčadi koje su pri dnu nisu loše. U Premijer ligi nema utakmice za koju ćete biti sigurni da ćete ju dobiti. Liga je jako fizički zahtjevna, a i kvalitetom sve više napreduje.

Infrastruktura je neusporedivo bolja nego prije. Sarajevo, Velež, Tuzla, svi su dobili nove terene, hibridne. Mi također. Čak i suđenje je bolje nego prije. Istina, zna se ponekad potkrasti i nešto što ne bi trebalo imati veze sa sportom, ali iz svog iskustva mogu reći da je riječ o izoliranim incidentima i takvih je slučajeva, srećom, sve manje.

Sarajevo je u svoju momčad uložilo za prilike u BiH ogroman novac, ima neusporedivo veći proračun od Zrinjskog, ali ipak mu bježite čak 22 boda. Kako je to moguće?

Jednostavno, imamo daleko najbolje organiziran klub. Ne samo za prilike u BiH već bih rekao i za neke puno bogatije sredine. Danko Šulenta, Ivan Beus i Denis Lasić rade nevjerojatan posao, a i svi ostali ljudi u i oko kluba su tu za sve što treba. Ništa se ne prepušta slučaju i prezadovoljan sam stanjem u klubu. 

Kakva je politička situacija u Mostaru? Ima li i dalje podjela?

Sve manje. Što se tiče rivalstva Zrinjskog i Veleža, naravno da postoje tenzije, ali isključivo u sportskom kontekstu. Osobno nikad nisam imao nijedan problem, a bio sam više puta na istočnoj strani grada. Rekao bih da se to više potencira kod nas u Hrvatskoj nego tu. Ovdje zaista toga nema, a ako i ima, ja to nisam vidio.

Je li u Zrinjskom neki igrač koji bi kvalitetom mogao igrati za Hajduk ili Dinamo? 

Teško je ovako napamet reći bi li netko mogao igrati za Hajduk ili Dinamo jer da bi se to dogodilo, postoji puno faktora. Od adaptacije na novu sredinu, na suigrače, trenera... Ali imam sreću da vodim nekoliko stvarno top igrača za koje sam siguran da bi bili pojačanja u bilo kojem HNL klubu. Naravno, prvo ime kluba i lige je godinama Nemanja Bilbija.

Desni bek Josip Ćorluka je fantastičan igrač, baš kao i oba stopera, Slobodan Jakovljević i Hrvoje Barišić. Njih dvojica su daleko najbolji stoperski par lige. Od mladih igrača najviše računam na Petra Sučića i Silvija Ilinkovića. Tu su i prekaljeni Tičinović, Ćuže, Kiš... Stvarno imam odličnu ekipu.

Nakon poraza od Šibenika u polufinalu Kupa otkaz je dobio Ante Čačić. Vaš komentar?

Utakmicu nisam gledao, ali ne vjerujem da je susret na Šubićevcu presudio Čačiću. Odavno u Dinamu puno toga ne štima. Naravno, drago mi je zbog Šibenika, koji sam trenirao, da je izbacio Dinamo, a što se Čačića tiče, vjerojatno je svjestan da je sve to dio trenerskog posla. Ako nisi spreman za stres i za ovakve situacije, onda nisi za taj posao.

Međutim, ne bih rekao da je sva krivnja na Čačiću. Puno je bilo nelogičnih poteza u Dinamu. Od prodaje nekih igrača do jako loših prijelaznih rokova u kojima nisu doveli nikoga. U Dinamu svi imaju putra na glavi, od uprave do igrača, koje nikako ne smijemo abolirati. Jer na koncu, oni igraju, a ne Čačić.

Kakav rasplet HNL-a očekujete?

Koliko god duboka kriza bila u Dinamu, ipak vjerujem da će biti prvaci. I dalje imaju najkvalitetniju momčad, a i sedam bodova razlike nije mala stvar. Ne vjerujem da će Hajduk to moći prestići. Što se tiče borbe za ostanak, žao mi je što se za jedno mjesto bore oba moja kluba - Šibenik i Gorica.

Ipak, Šibenik ima veliku prednost i Gorica je u puno težoj situaciji. Bojim se da je za nju priča završena. No, dok matematički nije sve riješeno, jasno je da postoji nada. Utakmica u Šibeniku bi mogla biti ključna, ali samo pod uvjetom da Gorica sve pobijedi, a Šibenik kiksa. Inače Gorica ispada.