Tajni plan za spas HNS-a: Marković odlazi, a prvih 17 kola se poništava

Josip Šimunić, Hrvoje Maleš, Hajduk, HNL, afera, Vlatko Marković, Zoran Mamić, Hrvoje Maleš, Željko Jovanović, Hrvoje Maleš, Hajduk, odlazak, Hrvoje Maleš, Hajduk
To bi mogao biti senzacionalni rasplet " afere Širić", koja je strahovito uzdrmala same temelje hrvatskog nogometa.

Kako ekskluzivno doznaje Jutarnji list iz krugova bliskih Hajduku, prve konkretne posljedice uhićenja dosad nedodirljivih sudačkih bossova Željka Širića i Stjepana Djedovića Hrvatski nogometni savez, dosad nedodirljiva tvrđava Zdravka Mamića i Vlatka Markovića, mogao bi osjetiti već za pet dana.

Tada je na rasporedu Skupština HNS-a, koja će biti posljednja prilika Vlatku Markoviću za častan uzmak, odnosno ostavku. Ne ode li sam, Marković će nakon 13 godina biti prisiljen odstupiti. Možda ne točno na taj dan, ali sasvim sigurno vrlo skoro.

Nakon Markovićeve abdikacije moguća su dva scenarija, ali s prilično identičnim ishodom: prema prvom, novoizabrano vodstvo Saveza (u kojem bi jedan od glavnih ljudi navodno trebao postati Hrvoje Maleš) poništilo bi jesenski dio prvenstva, oduzelo licence za nastavak natjecanja onim klubovima koji ih zbog ogromnih financijskih dugova ionako nisu trebali dobiti, a najbolji iz 11 proljetnih kola (ako se, primjerice, bude igrala Liga 12) postat će novi prvak Hrvatske i sljedeće će se ljeto pokušati probiti u Ligu prvaka.

Prema drugom scenariju, sve te revolucionarne odluke trebalo bi donijeti aktualno vodstvo HNS-a (izuzevši Markovića, koji je u svakom slučaju bivši), koje bi tim potezima pokušalo kupiti šansu za ostanak na aktualnim funkcijama.