Švicarska šokirala Francusku i poslala je kući

Švicarska Francuska
UEFA

Švicarska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale EURA 8-7 (1-0, 3-3, 3-3) pobjedom protiv svjetskog prvaka Francuske boljim izvođenjem 11-eraca u dvoboju osmine finala igranom u Bukureštu.

Švicarska je povela golom Seferovića u 15. minuti, preokret je kreirao Benzema s dva pogotka u razmaku od dvije minute, u 57. i 59. minuti. Prednost Francuske povećao je Pogba u 75. minuti, no Seferović svojim drugim golom u 81. minuti te Gavranović u 90. minuti odveli su dvoboj u dodatnih pola sata.

U produžetku se rezultat nije mijenjao pa se pristupilo izvođenju 11-eraca prilikom kojega se u "tragičara" prometnuo Mbappe kojemu je u posljednjoj petoj seriji švicarski vratar Sommer obranio udarac.

Prvo poluvrijeme susreta u Bukureštu nije ponudilo mnogo zanimljivosti, obje reprezentacije kombinirano su uputile samo jedan udarac u okvir gola, a taj je bio i pogodak. Zuber je u 15. minuti dobio loptu na lijevom krilu, poslao ubačaj na peterac gdje je Seferović nadvisio Lengleta i svladao Llorisa.

Iako je rano pala u rezultatski zaostatak, Francuska do kraja prvog poluvremena nije napravila ništa značajno u napadu. Jedini pokušaj vrijedan spomena bio je slobodan udarac Mbappea iz 26. minute koji je prohujao pored vratnice.

Početak drugog poluvremena bio je eksplozivan. Embolo je u 50. minuti prošao po desnoj strani, ali njegovo dodavanje za Seferovića koji je bio u savršenoj poziciji za novi pogodak u posljednji je trenutak presjekao Varane. Samo dvije minute potom sjajni Zuber je ponovno dobio loptu na lijevoj strani, na ulasku u kazneni prostor "počistio" ga je Pavard, a suad Rapallini je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku za Švicarsku. Izvođenja kaznenog udarca prihvatio se Rodriguez, a njegov mlaki prizemni udarac u desni kut zaustavio je Lloris.

I kako se to često događa, neiskorištene prilike na jednoj strani vrlo brzo su kažnjene na drugoj. Francuska je nagovijestila preokret u 56. minuti kada je Pogba odlično proigrao Mbappea, no njegov udarac sa 10-ak metara prošao je pored gola.

No, ono što nije zabio, Mbappe je vrlo brzo nadoknadio asistencijom. Griezmann mu je dodao loptu na 20-ak metara od gola, on se odlučio na odigravanje okomite lopte za Benzemu koji je utrčao u kazneni prostor i svladao Sommera. 

U 59. minuti već je bilo 2-1 za Francusku. Opet je u akciji bio francuski napadački trojac, Mbappe je petog odigrao za Griezmanna koji je utrčao u kazneni prostor, njegov udarac Sommer je uspio obraniti, ali lopta je pala na glavu Benzemi koji je s metra pogodio nebranjenu mrežu.

Kada je Pogba fantastičnim udarcem sa 25 metara u 75. minuti povisio na 3-1 činilo se kako je dvoboj riješen. Xhaka je blokirao pokušaj Benzeme, no lopta se odbila u noge Pogbe koji je napravio dva koraka prema naprijed, a onda naciljao i pogodio sam gornji lijevi kut švicarskog gola.

Švicarci nisu tako mislili, u 81. minuti Mbabu je ubacio s desne strane, na petercu je ponovno najviši u skoku bio Seferović i svojim drugim golom na utakmici smanjio na 3-2.

Nastavila je Švicarska s agresivnom igrom i to joj je donijelo poravnanje u 90. minuti. Xhaka je oteo loptu Pogbi na sredini igrališta, proigrao Gavranovića, a napadač Dinama se prvo "lažnjakom" riješio Kimpembeova bloka te potom preciznim udarcem sa 16 metara pogodio donji desni kut za poravnanje.

Sudačka nadoknada ponudila je još uzbuđenja, prvo Mehmedi nije uspio primiriti dubinsko dodavanje kad se nalazio na rubu francuskog kaznenog prostora, dok je Coman doslovno u posljednjoj sekundi zatresao gredu šutom sa 20 metara.

Produžetak nije donio većih uzbuđenja pred vratima, Francuzi su imali inicijativu, a najbliži pogotku bili su u 110. minuti kada je Mbappe bio neprecizan nakon što ga je još jednom okomitom loptom uposlio Pogba te u 119. minuti kada je udarac Girouda glavom lijepom paradom zaustavio Sommer, pa se pristupilo izvođenju 11-eraca.

Svih prvih devet izvođača u raspucavanju bilo je sigurno, a onda je loptu uzeo jedan od najskupljih igrača svijeta Mbappe i potvrdio kako ovo nije bilo njegovo natjecanje. Uz to što nije postigao niti jedan pogodak u otvorenoj igri, Mbappe nije uspio pogoditi niti s bijele točke, njegov jak udarac u desni kut sjajno je obranio Sommer i odveo Švicarsku među osam najboljih.

Najbolji je to rezultat Švicarske na EURIMA u povijesti, a ujedno je ovo i prva pobjeda Švicarske u nokaut fazi na velikim natjecanjima nakon Drugog svjetskog rata. Od EURA 2004. Švicarska je sudjelovala na po četiri EURA i SP-a, na pet od osam tih natjecanja je prošla skupinu, no prvi je put uspjela slaviti i u osmini finala.

Švicarska će u četvrtfinalu u petak od 18 sati igrati u Sankt Peterburgu protiv Španjolske koja je ranije u ponedjeljak u Kopenhagenu svladala Hrvatsku sa 5-3 nakon produžetka.

FRANCUSKA - ŠVICARSKA 7-8 (0-1, 3-3, 3-3)

Bukurrešt. National Arena

SUDAC: Rapallini (Argentina)

GLEDATELJA: 25.000

STRIJELCI: 0-1 Seferović (15), 1-1 Benzema (57), 2-1 Benzema (59), 3-1 Pogba (75), 3-2 Seferović (81), 3-3 Gavranović (90)

11-ERCI: 3-4 Gavranović, 4-4 Pogba, 4-5 Schaer, 5-5 Giroud, 5-6 Akanji, 6-6 Thuram, 6-7 Vargas, 7-7 Kimpembe, 7-8 Mehmedi, Mbappe - Sommer obranio

FRANCUSKA: Lloris - Varane, Lenglet (Coman, 46, Thuram, 111), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kante, Rabiot - Benzema (Giroud, 94), Griezmann (Sissoko, 88), Mbappe

ŠVICARSKA: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez (Mehmedi, 87) - Widmer (Mbabu, 73), Freuler, Shaqiri (Gavranović, 73), Xhaka, Zuber (Fassnacht, 79) - Seferović (Schaer, 97), Embolo (Vargas, 79)