Svi smo mi Joe Šimunić

Josip Šimunić, vatreni Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska vatreni, Joe Šimunić, Hrvatska, Joe Šimunić, peticija, Joe Šimunić, pismo, Dalibor Ravić, Mija Martina Barbarić, Josip Šimunić, miljenko stojić, kolumna, Josip Šimunić, kraj karijere, Josip Šimunić, kazna, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, kazna, FIFA, žalba, odvjetnici, Josip Šimunić, hrvatski branitelji, UEFA, pismo, Josip Šimunić, Općina Široki Brijeg, GNK Dinamo Zagreb, Josip Šimunić, peticija, Josip Šimunić, kazna, UEFA, Josip Šimunić, FIFA, žalba, FIFA, Josip Šimunić, Josip Šimunić, FIFA, kazna, HAZ Kralj Tomislav, Josip Šimunić, FIFA, priopćenje, Hrvatske akademske zajednice, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Josip Šimunić, žalba, FIFA, Josip Šimunić, krivnja, bujica, Josip Šimunić, Joe Šimunić, pozdrav, za dom spremni, Josip Šimunić, pismo, Josip Šimunić, za dom spremni, Josip Šimunić, Moja voljena Hrvatska, film, Josip Šimunić, Josip Šimunić, za dom
Domaći medji koji su priželjkivali neuspjeh nisu ništa mogli prigovoriti reprezentativcima koji su konačno odigrali kako znaju i umiju, pa su tražili nešto drugo čim će omalovažiti novi uspjeh nogometaša. Isti ti mediji su prije par mjeseci u nebesa dizali povijesni uspjeh reprezentacije BiH, istovremeno pljujući iz svih oružja po Vatrenima. Stvorili su atmosferu linča i nepovjerenja u reprezentaciju koja je u to vrijeme bila četvrta sila svijeta. Ovaj puta u nedostatku bilo kakvih argumenata za kritiku igre pronašli su materijal kojim će još jednom omalovažiti veliki uspjeh, a materijal su našli u navijanju Šimunića sa navijačima pola sata nakon utakmice.

Šimunić je učinio ono što je učinio, i tu ne bi trebalo biti sporno. Uostalom parolu Za dom spremni već godinama uzvikuju navijači na nogometnim utakmicama reprezentacije. Povijesno ta parola nije iz vremena koje se sada stavlja u kontekst, već je nastala puno prije toga.

Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je "Za dom sad u boj!"

To je povijesna činjenica koju neće da vide crveni mediji, ali ni njihovi naredbodavci. Cijeli jučerašnji dan iskoristili su da javnost bombardiraju sa glupošćima redajući u svojim medijima islužene i uscvale čuvare prošlog režima koji su se eto kao zgrozili zbog navijačkog pokliča Šimunića. Naravno među prvima koji je osudio navijanje bio je nitko drugi nego ministar Jovanović. Isti onaj Jovanović koji je ostao gluh, nijem, ali i slijep na paljenje zastava Republike Hrvatske u Beogradu, kao i na repertoar pjesama kojima se veliča ravnogorski pokret.

Evo ne prođe puno vremena i ministar je iznenada progledao, valjda je i uši oprao pa je čuo što je Joe pjevao, te to brže bolje i osudio.

Kada smo kod suda on jasno kazao :Pozdrav ׳Za dom spremni׳ je stari hrvatski pozdrav, i navodi se da je "pozdrav "Za dom spremni" poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret".

Naravno da to ne interesira ministra Jovanovića kome se u osudama brže bolje priključio Pupovac, a za njim i ostali nostalgičari koji žale za vremenom kada su domoljube kvalificirali kao narodne neprijatelje samo zbog pjevanja domoljubnih pjesama. Narod dobro zna tko mu je neprijatelj, i uzalud vam trud svirači da dokažete suprotno. Ovaj puta to vam sigurno neće proći.

Naš Šimunić možda nije Nikola Šubić Zrinski, ali svi smo mi Joe Šimunić.

HERCEGOVINA.info