FOTO  Susret amatera Novigrada i Mostara

Odmah po dolasku domaćin je priredio večeru za sve goste u restoranu u samom centru Novigrada istarskog kojemu je vlasnik „naše gore list" Dragan Čuljak čiji roditelji vode podrijetlo iz Goranaca iznad Mostara. Nakon prigodne večere i riječi dobrodošlice domaćina gospodina Roberta Bradića i Ive Ponje predsjednika i dopredsjednika kluba NK Novigrad i cjelovečernjeg druženja veteranskih ekipa svi su bili oduševljeni atmosferom koja je vladala.

Subota jutro 26. lipnja 2010. godine donijela je laganu šetnju gradom Novigradom, ispijanje kavice, zatim popodnevni ručak u hotelu i restoranu gospodina Sergia Makina, igrača NK Rijeka iz generacije tog kluba koja je svladala slavni Real Madrid 3-1 u kupu UEFA na Kantridi u sezoni 1984/1985. Uz Istarske specijalitete ribu i ostale morske delicije ekipe Mostara i Novigrada su  se opustile do popodnevnih sati kada su otišli odmoriti pred utakmicu.

U 18.00 sati istoga dana okupile su se obje ekipe na Stadionu NK Novigrad (Cittanova). Utakmica je počela u 18. 30 sati kako je i planom i programom bilo i predviđeno. Igrala su se dva poluvremena po 30 minuta sa po 11 igrača na obje strane na velikom nogometnom igralištu.

Za veterane Mostara nastupili su: Nenad Melher, Kristijan Raić, Ivica Prskalo, Toni Markotić, Gordan Radić, Ives Čakarun, Dalibor Cvitanović, Gordan Marić - Pupa, Zvonko Ponjo, Damir Anić i Robert Pehar.

Prvih petnaestak minuta utakmice donijelo je preispitivanje snaga na terenu i laganu inicijativu veterana Novigrada. Sredinom prvog poluvremena Mostarci su preuzeli inicijativu i zgoditkom izvrsnog Dalibora Cvitanovića - Dabe u 18 minuti susreta došli u vodstvo.

U drugo poluvrijeme veterani Novigrada su krenuli odlučnije i imali nekoliko izvrsnih prigoda za postizanje zgoditka koje je svojim izvrsnim obranama spriječio nesavladivi Nenad Melher. U jeku napada domaćina nakon izvedenog auta i asistencije Dalibora Baletića Mostarci postižu drugi zgoditak u 45. minuti preko Roberta Pehara - Roce koji je u maniru rasnog strijelca prevario istrčalog golmana Novigrada. Nakon drugog primljenog zgoditka igrači Novigrada su krenuli „na sve ili ništa" te nizali prigode pred golom Mostaraca. Iz jedne od tih prigoda došlo je do prekršaja u šesnaestercu gostiju te je sudac u 50. minuti susreta opravdano pokazao na bijelu točku u korist Novigrada. Domaći igrač je bio siguran u izvođenju kaznenog udarca. Nakon ovog gola igralo se na obje strane otvoreno i u takvoj otvorenoj igri Mostarci su opet postigli zgoditak u 55 minuti preko Dalibora Cvitanovića - Dabe koji je „nanizao" nekolicinu igrača Novigrada u sprintu te sam trzajem tijela izbacio vratara iz ravnoteže, te loptu laganim udarcem pospremio u mrežu domaćina. Na terenu je nastupilo oduševljenje Mostaraca i nevjerica domaćina s obzirom na činjenicu da su Mostarci došli u okrnjenom sastavu. Nakon ovog postignutog zgoditka do kraja su veterani Mostara rutinski priveli utakmicu kraju držeći loptu u nogama i ne dajući domaćinu da se približi golu.

Nakon utakmice upriličena je i predaja prigodnih darova koje su Mostarci donijeli domaćinu NK Novigradu (Cittanova).

Izaslanik gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića u Istri bio je gospodin Ivan Musa  zastupnik u Federalnom parlamentu, koji je gradonačelniku Novigrada Anteu Milosu uručio monografiju grada Mostara sa posvetom uz sjećanje na susret nogometnih veterana Mostara. Gospodinu Robertu Bradiću tvorcu Istarskog  gospodarskog razvitka  uručena je prva Enciklopedija Hrvata u Bosni i Hercegovini, a Predsjednik kluba Ivo Ponjo,i glavni tajnik kluba dobili su na dar od gospodina Ivana Muse knjigu naziva Herceg Bosna u slici i riječi od 1997-2010.

Nakon kratke ceremonije proglašen je i najbolji igrač susreta. Za najboljeg igrača susreta uz gromoglasno odobravanje svih sudionika i gledatelja proglašen je Dalibor Cvitanović - Daba.

Druženje veterana uz roštilj i Istarske specijalitete u Novigradu potrajalo je do ranih jutarnjih sati.

Nedjelja je donijela posjetu i doručak u jednoj od najstarijih vinarija u Istri čiji se vlasnici obitelj Ravalico već 5 generacija bave uzgojem vinove loze i čije gospodarstvo prostrto na 45 hektara broji 170.000 čokota vinove loze.

U popodnevnim satima nedjelje veterani su se pozdravili uz zaključak da će ovi susreti postati tradicionalni. Veterani Mostara su uputili poziv domaćinima iz Istre da oni posjete naš grad u terminu koji će biti definiran naknadno.

Svi su sudionici istakli da ovakovo druženje spaja ljude različitih zemljopisnih područja i produbljuje veze između matice Hrvatske i Hrvata koji žive izvan domovine.