STIŽE I U MOSTAR Splićanin Nike već 41 godinu vatreni je navijač Aston Ville

Splićanin Nike navijač Aston Ville
Privatni album

Da ljubav prema nogometnom klubu ne poznaje ni granice ni prepreke dokazuje i primjer Nike (puno ime i prezime na njegov zahtjev nećemo pisati) iz Splita. Naime, Nike je već 41 godinu vatreni navijač sutrašnjeg protivnika Zrinjskog, Aston Ville. Gledajući jednu utakmicu kao desetogodišnjak zarazio se ovim engleskim klubom i ta strast traje i do danas. Njegov omiljeni klub sutra igra nikad bliže njegovom Splitu, pa je put za Mostar odavno organiziran.

Splićanin Nike navijač Aston Ville

"Naravno da dolazim, pa to čekam kao ozebao sunce", kaže Nike za Hercegovina.info uz smijeh.

Zbog pravila koje ima Aston Villa neće biti smješten u gostujućem kavezu na gornjoj tribini zapada pod Bijelim Brijegom. Nike ističe kako su navijači Aston Ville mahom stariji navijači koji dođu uživati na utakmicama bez ikakvih nereda.

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

"Za ući u kavez s najvjernijim navijačima Aston Ville trebate imati pretplatu kluba osam sezona, 19 gostovanja u prošloj sezoni te četiri europska gostovanja u ovoj sezoni, tako da ja nemam te uvjete. Primjerice, sutra će u gostujućem sektoru biti samo navijači koji su pratili klub u drugoj ligi. Vi imate navijače koji doslovno "skupljaju stadione".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Poznajem jednog koji je bio s Villom na 190, a drugog na čak 240 stadiona. Zrinjski je Aston Villi ustupio 500 karata, a onda ih klub po nabrojanom dodjeljuje onima koji su klub najviše i pratili", kaže nam Nike koji će biti među navijačima Zrinjskog".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Kada pomislite da je netko navijač, a  k tome je još i iz Splita, automatski ga svrstate među navijače Hajduka. Voli Nike kaže i Hajduk , ali priča nam kako je krenula njegova ljubav prema Aston Villi.

"Nogomet pratim od svoje šeste godine, tada sam dobio prvi album sa sličicama i počeo gledati sve utakmice koje su bile dostupne na televiziji. Tako sam 1982. godine gledao finale Kupa prvaka između Aston Ville i Bayerna. Sjećam se kako je komentator govorio da je Bayern favorit. U 6. minuti ozlijedio se vratar Aston Ville i ušao je jedan drugi mladi vratar koji nikada ranije nije branio, možda jednu prijateljsku utakmicu prije toga. Branio je "kao lud", bacao se "kao mačka". Nevjerojatno je što je on radio na toj utakmici. Bilo mi je drago što je Aston Villa pobijedila i od tada sam vjerni navijač tog kluba", priča nam.

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Gostovala je Aston Villa i u njegovom Splitu.

"Davne 1978. godine Aston Villa je igrala u Splitu na oproštaju Jurice Jerkovića. Hajduk je slavio s 4:0, a nekoliko godina kasnije Aston Villa je bila prvak Engleske i prvak Europe. Hajduk je tada pobijedio i Manchester United 6:0. Hajduk je u to vrijeme bio stroj".

Na dva gostovanja s Aston Villom Nike je bio u Hrvatskoj.

"Sigurno desetak puta sam bio u Engleskoj na utakmicama, ali i na gostovanja. Godine 2001. Villa je igrala u Koprivnici protiv Slaven Belupa, a mjesec i pol dana kasnije igrali su s Varteksom. Zamislite slučajnosti. Išao sam na obje utakmice". 

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Njegova gesta u Koprivnici oduševila je medije u Engleskoj, ali i tadašnjeg predsjednika engleskog kluba Douga Ellisa. Nike je naime zaustavio koprivničke tribine u rasističkom "hukanju".

"U jednom trenutku je od strane navijača Slaven Belupa došlo do rasističkog skandiranja prema jednom Boatengu. Ja sam se u tom trenutku okrenuo prema navijačima Slavena i rekao im da ušute i da nas prestanu sramotiti. Cijela tribina je utihnula. Nisam znao da je ta situacija izašla u engleskim novinama. Tek kasnije sam dobio članak iz novina. Tu je bio i predsjednik Aston Ville koji se slikao na mojoj vespi, jer sam s vespom išao na utakmice".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

"Na utakmici s Varteksom mjesec i pol dana kasnije me predsjednik u Varaždinu vodio sa sobom i govorio novinarima kako sam ja njegov najdraži navijač. Vodio me i u Sheraton na večeru s igračima. Jednom od njih je rekao da mi daruje dres. U tim trenutcima ja nisam znao zašto on to priča, ja sam tada samo reagirao ljudski", priča.

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

S navijačima Varteksa želio je ići u Birmingham. Nisu mu dali da s njima putuje s obzirom na to da na navija za Varteks, no na kraju su se i oni vratili za Varaždin.

"Zvao sam u Varaždin i pitao bi li mogao ići u autobusu s navijačima Varteksa u Birmingham. Ta žena koja mi se javila na telefon rekla mi je da ne mogu jer me neće pustiti u autobus. Kasnije se dogodilo da su na taj dan 11. rujna srušeni tornjevi na Manhattanu. Autobus s navijačima Varteksa je došao do Amsterdama i vratio se nazad za Hrvatsku tako da ni oni nisu otišli na utakmicu".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Veliki je kolekcionar dresova svog omiljenog kluba.

"John Gregory je došao je u Split kupiti Stipu Pletikosu. Kada me sreo u Splitu darovao mi je svu svoju opremu i sve njegovo tako je slučajno završilo kod mene. Inače, imam u kolekciji više od 80 dresova Aston Ville".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Pitamo ga koja mu je pak najdraža utakmica Aston Ville na kojoj je bio.

"Osobno mi je najdraže bilo finale play-offa kada smo se vratili u Premiership na Wembleyu. Pola sata sam sjedio do trojice navijača ne znajući da su i oni iz Splita.

Splićanin Nike navijač Aston Ville

Lovre Kalinić koji je bio u Aston Villi mi je nabavio kartu za tu utakmicu, jer je dobiti kartu tada bila nemoguća misija zbog prevelike zainteresiranosti".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Nike se nedavno družio s navijačima Zrinjskog.

"Istina. Našli smo se u Imotskom, na utakmici Croatije iz Zmijavaca. Tamo smo svi bili gosti Igora Muse koji je donedavno bio sportski direktor Croatije. Igor Musa često dođe u Split i sprijateljili smo se. Imamo puno zajednički tema o nogometu. Sada Aston Villa dolazi u njegov grad i to je nevjerojatno. Bit ćemo njegovi gosti".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Nije kaže uspio biti na utakmici Aston Ville i Zrinjskog u Birminghamu. 

"Nisam. Bio sam na godišnjem s djevojkom, bili smo u Napulju, ali sam i tamo bio na nogometnoj utakmici Napolija i Fiorentine. Moram vam biti iskren i reći da mi je bez obzira na to što sam navijač Ville bilo žao što je Zrinjski izgubio tu utakmicu. Kroz neka prijateljstva mi je i Zrinjski postao drag klub, pa gledam često i njihove utakmice".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Puno očekuje od ove sezone u Premiershipu. Zadovoljan je što je Villa u vrhu, ali samo je jedan san.

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

"Već tri ili četiri godine Villa je odlična u Premiershipu. Nedostatak sreće, nedostatak sudaca i ostalog je razlog što se nije dogodilo nešto više. Morate imati novac, dobro suđenje, dugu klupu da bi bili prvak. Nadam se da će Aston Villa izboriti Ligu prvaka kroz prvenstvo. No, iskreno meni Liga prvaka ne znači ništa, samo titula u Premiershipu. Sjećam se samo dva druga mjesta 1990. i 1992. godine. Nakon toga su sve bila mjesta niže. S tim nisam bio zadovoljan, a sada možeš biti sretan ako si treći, četvrti, peti ili šesti. No, tek kada je klub ispao u drugu ligu vidjeli smo što smo izgubili i svi počeli navijati još žešće".

Splićanin Nike vjerni navijač Aston Ville

Za kraj smo ostavili i prognozu za sutrašnju utakmicu u Mostaru.

"Mislim da će Aston Villa igrati s rezervnom momčadi s obzirom na sve. Pokušat će se odmoriti za Premiership. Iskreno, bio bih zadovoljan s neriješenim rezultatom, drago bi mi bilo da onda to i za Zrinjski bude rezultatski uspješno", zaključio je naš sugovornik iz Splita.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.