Stigla tužna vijest iz Splita: Preminuo Stanko Poklepović

stanko poklepović

Tužan je ovo hajdučki Badnjak, jedan od najvećih trenera 'bijelih' svih vremena, preminuo je u 80. godini života nakon što je već dugo imao zdravstvenih problema.

Stanko Poklepović rođen je 19. travnja 1938. godine u Splitu. U svojoj nogometnoj karijeri nastupao je za RNK Split, a u svojoj velikoj trenerskoj karijeri vodio je Hrvatsku reprezentciju, Iransku reprezentaciju, Hajduk, Ferencvaroš, Apoel...

Trenersku je karijeru počeo u matičnom Splitu. Sa Solinom je 1974. pobijedio u prvenstvu Dalmatinske lige te nakon kvalifikacija plasirao se u Hrvatsku nogometnu ligu. Solin se u toj ligi uspješno natjecao do ulaska u Drugu Saveznu ligu.

Značajniju ulogu i ime u trenerskom svijetu je stekao u nogometnoj sezoni 1. jugoslavenske lige 1984/85., kada je preuzeo Hajduk kojemu su prije te sezone otišli bitni igrači, a pristigli su brojni mladi iz Hajdukovog juniorskog pogona, koji dotad nikad nisu osjetili pritisak igranja u prvoj ligi.: Asanović, Andrijašević, Španjić...

Na veliko iznenađenje ljubitelja nogometa, Hajduk je te sezone pod Poklepovićevim vodstvom bio u utrci za prvaka. Osvojio je više bodova nego prethodne godine, više nego i lanjski prvak. Naslov prvaka izmakao je zbog nešportskih igara drugih klubova. Hajduk je te godine skoro ostvario, tada nezamislivih, skoro 2 pogodka po utakmici!

Poslije je imao uspjeha u radu s iranskim nogometnim klubovima (Persepolis, Sepahan, Damash), a bio je i stručni komentator emisije o nogometu Bili kutak. Vodio je i Solin, podgoričku Budućnost, banjalučki Borac, Apoel iz Nikozije, Dubrovnik, Istrz, Osijek, Publikum iz Celja, budimpeštanski Ferencvaros, zatim je bio pomoćnik Tomislavu Iviću u Al Ittihadu (UAE) i dr.

Nakon odlaska Edoarda Reje sa klupe splitskog Hajduka prije početka proljetnog dijela sezone 2009./10., Poklepović je preuzeo klupu splitskih "bilih", te ispunjava postavljeni cilj do kraja sezone - osvaja naslov pobjednika kupa.

Od 28. listopada 2010. više nije trener HNK Hajduk Split. Nakon odlaska Tudora s klupe Hajduka u zimu 2015., Poklepović ponovno preuzima trenersku klupu (od 19. veljače).

Jugoslavija B
Bio i trener jugoslavenske B reprezentacije.

Hrvatska reprezentacija
Bio je izbornik hrvatske reprezentacije 1992. godine.