STIGLA PRESUDA Vušković suspendiran zbog dopinga

Mario Vušković doping

Mario Vušković (21), stoper HSV-a i mlade reprezentacije Hrvatske, na sudu Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu proglašen je krivim za korištenje dopinga. Suspendiran je na dvije godine, a kaznu je potvrdio i njegov klub HSV. Nakon što je bio pozitivan na dva testa na doping, Vušković je prošle godine bio suspendiran zbog optužbe i onda postupka protiv njega.

Suspenzija traje do 14. studenog 2024.

"Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a je s dovoljnom sigurnošću uvjeren da su analize A i B uzoraka igračevog urina pokazale prisutnost egzogenog eritropetina, skraćeno EPO. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a," rekao je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda DFB, piše Index.

Vušković i HSV će se žaliti na ovu odluku, no ostane li ona na snazi, mladi hrvatski reprezentativac neće smjeti zaigrati do 14. studenog 2024. godine. Podsjetimo, Vuškoviću su urinu pronaši zabranjenu supstancu eritropoetin. Vušković je 17. ožujka bio na trećem saslušanju pred sudom u Frankfurtu.

Karijera na kocki

Očekivala se tada konačna presuda, no sudac Stephan Oberholtz odgodio je odluku. Presuda je potom dostavljena pisanim putem HSV-u i samom igraču. Ugovor s HSV-om mu traje do 2025. pa mu je sada i karijera na kocki. Na tržište bi se vratio bez kluba, nakon preduge pauze i osramoćen. Prije 13 dana ovim se riječima obratio sudu:

"Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti", rekao je na saslušanju uplakani Vušković pa dodao:

"Također se bojim da sutra može pogoditi i nekog drugog sportaša. Želim da nitko ne prolazi kroz ovo što sam iskusio. Želim zahvaliti klubu, navijačima, obitelji, odvjetnicima i svakome tko je stao iza mene."

Kako je sve počelo?

Vušković je u rujnu prošle godine pao na doping-testu jer su mu u uzorku urina pronađeni tragovi zabranjenog eritropoetina, poznatog kao EPO. To je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica, što omogućuje krvi da apsorbira više kisika.

Dakle, omogućuje sportašu da nedozvoljeno poboljšava fizičke performanse. Vušković je nakon prvo posudbe, pa onda transfera iz Hajduka bio nezamjenjiv u Hamburgu, ali od studenog prošle godine ne igra jer je suspendiran zbog korištenja dopinga. Jedna od otežavajućih okolnosti po njega je što mu je i B uzorak, ponovljeni test, bio pozitivan. Zato je Vušković drastično kažnjen.