Stigla alarmantna vijesti iz Nyona: Uefa želi izbaciti Dinamo iz Europe!

Dinamov trener Kruno Jurčić nakon utakmice s Ajaxom, razočaran suđenjem, rezignirano je govorio: “Izgleda da imamo takav tretman u Europi da bi bilo puno korektnije i bolje da su nas izbacili iz natjecanja nego da nam rade sve ovo, da se mučimo, trošimo snagu i emocije, umjesto da se koncentriramo na domaće prvenstvo i Kup.” Jurčić zacijelo nije imao pojma koliko je blizu ostvarenja ta njegova “želja”.

U Maksimir je iz Nyona stigla alarmantna vijest: Uefa se žalila na odluku Disciplinske komisije koja je sankcionirala Dinamo s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama i oduzimanjem tri boda zbog divljanja navijača u Temišvaru.

- Posve sam u toj žalbenoj proceduri, ali situacija je grozna - mrzovoljan je direktor Modrih Damir Vrbanović. - Mi smo uložili prigovor na minus tri boda, ali i druga strana je reagirala i zalaže se da se odluka Disciplinske komisije stavi na reviziju. Žele težu kaznu. Jasno je da od kazne koju smo dobili postoji samo jedna nepovoljnija za nas.

Dakle, u petak ujutro u 9.30 u Nyonu kreće sjednica koja bi mogla drastično utjecati na budućnost Dinama. Ako Žalbena komisija, kojoj su na stolu dva podneska, prihvati u cijelosti traženje Uefe, a takav se rasplet u pravilu događao kad su se u prošlosti zbivale slične situacije, onda će maksimirski klub drugi put biti isključen s međunarodne scene. U boljoj varijanti, uvaže li se argumenti Modrih, čak bi ostale šanse za prolazak skupine Europske lige. Dinamo sljedeću utakmicu po rasporedu ima 2. prosinca u Bruxellesu s Anderlechtom. Ako bi na kontu stajala tri boda, teoretski bi ostao na životu. Što očekivati? Ono što je sigurno, vlast je u Nyonu, Uefa tuži - Uefa sudi.

Dođe li do najgoreg scenarija, kako bi se mogao realizirati? Odluku Disciplinske komisije interpretirali smo kao želju da se zadrži regularnost natjecanja, stoga je Dinamo ostao u skupini, a nije odmah izletio. Sada, budući da je rasplet u Europskoj ligi na vidiku, da Ajax i Anderlecht imaju velike šanse za prolaz, čak nije nemoguće da Modri odmah budu “bačeni niz stepenice”. Na to bio se lako mogla nadovezati i mnogo gora solucija, štoviše to je prilično realno, da najmanje godinu dana Dinamo neće smjeti u Europu. No to su zasad samo predviđanja.

A tada, ako ostanu samo na HNL-u i Kupu, kako je kazao Jurčić, Zdravko Mamić bit će praktično prisiljen riješiti se svih skupih igrača, možda prodati i ponekog mladog reprezentativca te se osloniti na domaće snage i ponovo krenuti u dugoročan projekt. Bude li imao za to živaca i volje. U svakom slučaju BBB su maksimirskom klubu zadali snažan udarac. Mamiću osobno također.

sportske novosti