Španjolska s mukom protiv Švicarske izborila polufinale

Španjolska Euro 2020 slavlje
Getty images

Španjolska je u dramatičnoj utakmici u Sankt Petersburgu pobijedila Švicarsku s 3:1 (1:1) na penale i prošla u polufinale.

Španjolci su poveli u 8. minuti autogolom Zakarije, a Švicarci izjednačili u 68. preko Shaqirija. Švicarska je od 77. minute igrala s desetoricom i dovukla se do penala koje je očajno izvodila i ispala.

Momčad Luisa Enriquea se na kraju izvukla boljim izvođenjem penala do kojih uopće ne bi došlo da Gerard Moreno u produžecima nije promašio dva zicera i da Yann Sommer nije radio čuda na golu Švicarske.

Nesretni autogol Zakarije

Španjolska je, prema očekivanjima, od prve minute visoko pritisnula Švicarce i povela je već u 8. minuti uz dosta sreće. Nakon ubačaja iz kornera lopta je došla do Jordija Albe koji je dobro opalio s 20 metara. No, lopta je na putu do gola pogodila Zakariju, promijenila je smjer i završila u nebranjenom dijelu Sommerova gola, piše Index.

Nakon toga se praktički ništa nije događalo sljedećih sat vremena. Španjolska je bez previše problema kontrolirala utakmicu, a Švicarska je čekala nekakvu kontru kojih je bilo jako malo.

U 25. minuti Azpilicueta je bio najviši u skoku nakon ubačaja iz kornera, ali je u dobroj poziciji pucao ravno u Sommera. Švicarska je prvi put zaprijetila tek u 56. minuti, kad je Rodriguez ubacio iz slobodnog udarca, a Zakaria glavom pucao malo pokraj gola.

Najveću šansu Švicarska je imala u 64. minuti, kad je Zuber dobio odličnu loptu iskosa s lijeve strane. U duelu s dva igrača Španjolske gađao je prvi kut, ali je Unai Simon sjajno reagirao i spasio siguran gol.

No, španjolski golman nije mogao ništa četiri minute kasnije iako mu nisu pomogli ni njegovi stoperi koji zajedno vrijede 150 milijuna eura. U želji da odnese loptu, Laporte ju je loše iskontrolirao i odbio u Paua Torresa od kojeg se lopta odbila ravno u noge Freuleru. On je brzo reagirao i vidio Shaqirija koji preciznim udarcem pogađa malu mrežicu za 1:1.

Promašaji Morena

U nastavku su se redali ziceri ispred Sommera i nevjerojatno je da je čitava priča otišla do penala. U 92. minuti Jordi Alba je probio lijevu stranu i servirao idealnu loptu Gerardu Morenu koji na nju natrčava i s pet metara puca pokraj stative.

U 96. minuti Sommer snažan udarac Jordija Albe odbija u korner, u 97. udarac Olma se od Morena odbija u drugi kut i vara Sommera, ali lopta odlazi pokraj gola. U 99. minuti Akanji je blokirao odličan udarac Morena, a u 100. minuti Moreno je u teškoj poziciji glavom pucao pokraj gola.

U sljedećem napadu Španjolska je morala povesti, ali opet je Moreno bio tragičar. Ferran Torres se zavukao za leđa švicarske obrane koja je loše reagirala, Rodriguez je koljenom spustio loptu Morenu koji se našao u čistoj šansi, ali je Sommer opet spasio svoju momčad.

U 110. minuti Rodriguez je klizećim startom blokirao opasan udarac Llorentea, a u sljedećem napadu Olmo je iz okreta iz odlične situacije pucao pokraj gola. Zadnju veliku šansu Španjolci su imali u 116. minuti, kad je Busquets nakon Olmova ubačaja iz kornera pucao ravno u Sommera.