SLAVNI KOMENTATOR VIDU NAZVAO RUGOBOM Branič ga tužio, sud procijenio da je bila riječ o šali

Domagoj Vida,tužba,rugoba

Sierd De Vos (63), slavni nizozemski televizijski komentator, u studenom 2021. prije početka utakmice Bešiktaš - Ajax (1:2) u Ligi prvaka nevjerojatno je vrijeđao Domagoja Vidu. Vida je bio kapetan Bešiktaša, pa ga je kamera zumirala na centru prilikom razmjene zastavica s kolegom Draganom Tadićem na suprotnoj strani i pozdrava sa sucima.

Tada je De Vos, komentator Ziggo Sporta, pred utakmicu koja se igrala u 18:45 rekao: "Vida inače ne smije igrati u ovom terminu jer je previše ružan, a sada djeca gledaju televiziju. Bešiktaš je zbog toga morao platiti i tražiti posebnu dozvolu da Vida igra."

Sud: Ono što je De Vos rekao o Vidi je neprimjereno i neukusno, ali i dalje samo šala

De Vosovo vrijeđanje Vide izazvalo je veliku pažnju, i to ne samo u Nizozemskoj i Hrvatskoj. Vida, sada branič atenskog AEK-a, tužio je De Vosa zbog uvrede tražeći ispriku i odštetu od 5 tisuća eura. De Vos se na sudu branio kako je samo koristio slobodu izražavanja. Sud je presudio u njegovu korist: "Gledateljstvu je jasno da je komentator spornu rečenicu izrekao s namjerom da bude smiješna. Ona to nije, nego je neprimjerena i neukusna. No ipak je samo šala."

Kontroverzni i slavni komentator obožava Rakitića

Nizozemac je inače poznat po drskosti. Zbog svog osebujnog stila, koji je teatralan i patetičan, ali i uvredljiv, završio je i kao jedan od komentatora u popularnoj nogometnoj simulaciji FIFA. Radio je kao komentator za RTL, Canal+, Sport1, TROS i neke manje televizije. Jedan od najpoznatijih trenutaka njegove karijere dogodio se na Olimpijskim igrama 1992. godine. Ellen van Langen osvojila je zlato u utrci na 800 metara, a on ju je poljubio u obraz i dao joj mobitel da se javi obitelji, piše index.

Veliki je fan Ivana Rakitića i navijač Atletico Madrida, a nizozemska javnost podijeljena je oko načina na koji komentira utakmice. Često komentira stvari iz privatnog života nogometaša, koristi grube izraze i naziva nogometaše kukavicama. Ili, kao u slučaju Vide, vrijeđa na temelju fizičkog izgleda.Nizozemski mediji i ljubitelji nogometa kažu da njihov komentator hejta Vidu zbog utakmice Lige prvaka iz 2011. godine. Vida, tada branič Dinama, odonda je omražen u Nizozemskoj zbog situacije s te utakmice koju je Dinamo protiv Lyona izgubio 7:1. Točno taj rezultat odgovarao je Lyonu da na račun bolje gol-razlike prođe skupinu ispred Ajaxa, pa Nizozemci itekako dobro pamte taj susret.

Posebno im se zamjerio Vida, kojeg je kamera uhvatila kako namiguje napadaču Lyona Bafetimbiju Gomisu nakon petog gola Lyona. Nizozemci su se žalili da je utakmica namještena, ali to nikad nije dokazano. Ipak, Vida je ostao omražen u Nizozemskoj, pa je još uvijek tamo poznat kao "Knip-Oog Kroaat", što na nizozemskom znači "namigujući Hrvat".