Slaven Musa: Prvi i osnovni cilj je da se plasiramo u Elitni krug kvalifikacija

NK Široki Brijeg, Slaven Musa, Slaven Musa

Ovaj naš mladi stručnjak iza sebe ima već bogatu trenesrku karijeru jer je trenirao sve premijerligaške klubove u Hercegovini, i dolazak na mjesto izbornika U 19 reprezentacije iskorak je u njegovom poslu. Evo što je izbornik rekao u razgovoru za naš portal.

Trenerski zanat ste pekli u mnogim klubovima PL BiH, a poznati ste po tome što ste davali šansu mladim nogometašima. Jeste li dolaskom na mjesto izbornika U 19 reprezentacije došli na svoje?

" Može se tako reći jer zaista uživam raditi s mladim nogometašima".

Vrlo brzo navršit će se godina dana otkako ste izbornik U 19 reprezentacije. Možete li nam reći koliko ste zadovoljni svojim radom na tom mjestu?

"Proces prilagodbe na potpuno novi način rada i treniranja u odnosu na svakodnevni rad u klubu je prošao i danas mogu reći da sam zadovoljan. Stekao sam novo iskustvo i znanje, pogotovo u razgovorima s izbornicima reprezentacija, koje su u samom vrhu europskog nogometa kao npr.Nizozemske i Belgije, a posebno bih izdvojio selekciju R.Irske i njihov sjajan rad. Ljudi nesebično podijele svoja iskustva trenažnog procesa kao i cjelokupnog sustava rada tako da ima mnogo korisnih i vrhunskih stvari koje možemo implementirati kod nas".

Pod vašim vodstvom reprezentacija je nastupila u R.Irskoj, Medulinu, imali ste mini pripreme u Čitluku. Ima li tu igrača koji će za par godina biti nositelji igre u seniorskim ekipama?

"Sigurno da ima jer mi po talentu ne zaostajemo za najboljim selekcijama a osnovna i najbitnija razlika je u uvjetima treniranja i razmišljanja. Kod gore navedenih reprezentacija mladi igrači već sada su nositelji igre u seniorskim ekipama dok kod nas to nije slučaj".

Svuda u svijetu se igrači dijele na dobre i loše, a kod nas još uvijek na mlade i stare. Kako vi gledate na to?

"Ono što je postalo standard u gotovo svim europskim zemljama kod nas je još uvijek misaona imenica i rekao bih nedosanjani san. Tu mislim na funkcionalne kampove koji posjeduju nekoliko travnatih i umjetnih terena, fitnes dvoranu, specijalizirane prostore (boxove) za izvođenje specifičnih treninga. U takvim uvjetima mladi igrači vrlo brzo igrački sazrijevaju i postaju dobri i konkurentni da igraju sa seniorima, tako da nitko ne postavlja pitanje njihovih godina. To je najbolji primjer i odgovor vašoj konstataciji o dobrim i lošim odnosno mladim i starim igračima".

Bivši ste igrač i trener HŠK Zrinjski. Juniori Plemića ove sezone igraju odlično. Ima li tu materijala za reprezentaciju?

"Pogledajte samo popis za okupljanja i odgovor se sam nameće, smijeh. Pa rekao bih da se mojim dolaskom i naravno sjajnim igrama mladih Plemića poklopilo da HŠK Zrinjski ima vjerojatno i najveći broj mladih reprezentativaca što prije nije bio slučaj".

Slijede pripremne utakmice sa Srbijom i Crnom Gorom. Kakva su očekivanja od tih provjera?

"Sa Srbijom imamo jednu utakmicu i tu želimo odigrati gotovo natjecateljsku utakmicu s ciljem ostvarivanja dobrog rezultata, dok protiv Crne Gore igramo dvije utakmice i tu ćemo pokušati proširiti popis potencijalnih reprezentativaca pogotovo jer vjerojatno neće igrati veliki broj do sada standardnih igrača koji nastupaju van BiH".

Kvalifikacije započinju koncem godine. Hoće li reprezentacija biti spremna za taj izazov?

"Sigurno da hoće jer smo imali dosta vremena da selektiramo 2001.godište, a naravno zahvala ide NFSBiH koji nam je osigurao brojne kvalitetne provjere i okupljanja što je osnovni preduvjet ostvarenja dobrih rezultata".

Koji su krajnji cilj i ambicije reprezentacije?

"Prvi i osnovni cilj je da se plasiramo u Elitni krug kvalifikacija a krajnji je plasman na EP. Iako, to je izuzetno teško jer ide samo sedam najboljih iz kvalifikacija plus domaćin natjecanja. Ipak, kada se poklope kvalitetna generacija i kvalitetno odigran turnir vjerujem da niti to nije neostvariv cilj".

Može neka poruka za kraj?

"Poruka za sve mlade nogometaše koji žele napraviti veliku karijeru da vjeruju u sebe i svoje snove, da je odricanje i drugačiji život od svojih vršnjaka sastavni dio puta ka uspjehu. I da, poruka za sve ljubitelje nogometa ako žele pogledati čist i zaigran nogomet neka izdvoje svoje dragocjeno vrijeme i pogledaju neku utakmicu mlađih selekcija. Nećete požaliti. Vrijedi".

HERCEGOVINA.info