Skroman nastup bh. novinara u Mađarskoj: Dva poraza i remi, titula otišla u Moldaviju

sportski novinari

Na Kongresu Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA), koji je održan u Siofoku od 14. do 17. listopada sudjelovalo je 11 od 13 zemalja članica, najviše dosad, prvi put Cipar i Kosovo, a tradicionalni malonogometni turnir osvojila je reprezentacija Moldavije, dok je BiH završila na posljednjem osmom mjestu.

Zemlja domaćin, Mađarska, predstavila je dobro poznati strateški plan vlade Viktora Orbana u kojem je sport djelatnost od posebnog društvenog i ekonomskog interesa za državu.

Nogometni turnir na terenima s umjetnom travom na obali Balatona, koji nose ime člana negdašnje »lake konjice» Jozsefa Bozsika, otvorio je počasnim udarcem član mađarske reprezentacije koja se 1968. u Meksiku okitila zlatnom olimpijskom medaljom, bunjevački Hrvat Antal Dunai, koji se još sjeća materinjeg jezika.

Bh. sportski novinari imali su skroman nastup na turniru ostvarivši dva poraza (Mađarska 1:4 i Sjeverna Makedonija 0:4), te remi s Bugarskom 2:2. Dva pogotka za BiH postigao je Damir Suton, jedan Edin Ramić. 

U finalu su Moldavci pobijedili Bugare 3:2, a za treće mjesto Crnogorci domaćine Mađare 7:3.