Široki Brijeg slavio u derbiju protiv Željezničara i vratio se na vrh

NK Široki Brijeg,FK Željezničar
Sportsport.ba

Nogometaši Širokog Brijega večeras su na svom terenu pobijedili Željezničar s minimalnih 1:0 u derbiju 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Široki Brijeg je prvi zaprijetio u večerašnjoj utakmici kada je Bagarić odlično prošao po lijevoj strani, prevario je driblingom Kosorića i pucao, ali je Bender uspio da zaustavi njegov udarac.

Željezničar je uzvratio desetak minuta kasnije kada su gosti s Grbavice imali zaista odličnu šansu. Nakon prekida i centaršuta lopta je došla do Amoaha koji je sa svega pet metara loptu poslao visoko preko gola Širokog i tako je u nepovrat otišla velika prilika za Želju.

U 20. minuti igrači Širokog Brijega tražili su jedanaesterac nakon duela Lukića i Drine, ali je na kraju sudac Petrović odmahnuo rukama i pokazao je igraču domaćeg tima žuti karton zbog simuliranja.

U finišu prvog poluvremena gledali smo zaista pravu dramu na Pecari. Željezničar je u 39. minuti imao novu dobru priliku kada je ponovo u centru pažnje bio Amoah koji iz dobre pozicije loše puca glavom i lopta ide izravno u ruke vratara Širokog.

Samo četiri minute kasnije jedanaesterac za Široki. Greška Kosorića, Bagarić je ponovo prošao po lijevoj strani i pao je nakon duela sa spomenutim Kosorićem, a ovaj put Petrović je pokazao na bijelu točku. Gosti su negodovali zbog takve odluke i smatrali da jedanaesterca nije bilo, ali sudac nije promijenio odluku.

Loptu je na bijelu točku namjestio Vukoja koji je pucao u lijevi donji kut, ali Bender je to sjajno uspio zaustaviti i spasiti goste.

Na otvaranju drugog poluvremena u prvih desetak minuta gledali smo dosta slabiji tempo nego u prvih 45 minuta, ali su se ubrzo stvari promijenile.

Prvu ozbiljniju priliku u drugom poluvremenu imali su gosti. Odlično je po desnoj strani prošao Santos koji je ušao u kazneni prostor Širokog, odigrao je povratnu loptu na Beganovića, ali on ju nije uspio uputiti ka golu domaćih.

U 59. minuti nevjerojatna šansa za Široki. Kuprešak je ubacio iz prekida, lopta prolazi sve igrače Željezničara i dolazi do De Oliveire koji je bio sam na drugoj vratnici, ali on sa svega nekoliko metara loptu šalje preko gola Bendera.

Međutim, samo dvije minute kasnije Široki dolazi do prednosti. Bagarić ponovo prolazi sjajno po lijevoj strani i vara Drinu, te puca, a lopta na putu do gola je zakačila i Kosorića, te je prevarila Bendera i završila u mreži za vodstvo domaćih od 1:0 i veliko slavlje na tribinama.

Široki je nakon postignutog gola prepustio inicijativu Željezničara, te su domaći čekali šansu iz kontri. Gosti su imali više loptu u nogama u narednih desetak minuta, ali nije bilo ozbiljnijih prilika.

Željezničar nije uspio u završnici da izvrši pritisak na gol Širokog i pokuša doći do remija, te je na kraju ostalo 1:0 za domaću momčad, koji je u posljednjoj minuti nadoknade imao veliku priliku, no mreže Željezničara nije se ponovo zatresla.

Široki Brijeg se vratio ponovo na prvu poziciju s 28 bodova i ima bod, ali i dva susreta više u odnosu na drugoplasirani Zrinjski. Željezničar je ostao četvrti s 22 osvojena boda, te je za Plave ovo bio drugi vezani poraz.