SERGEJ JAKIROVIĆ "U Zrinjskom zajedno slavimo katoličke, pravoslavne i muslimanske blagdane. S Veležom mora biti tenzija..."

Sergej Jakirović
Klix.ba

Sergej Jakirović za hrvatski Index dao je odgovore o Zrinjskom, aktualnoj sezoni, HNL-u, njegovom trenerskom angažmanu i braći Mamić. Dao je svojimigračima nekoliko dana zasluženog odmora nakon što je momčad Zrinjskog napravila povijesni rezultat klupskog nogometa u BiH. Mostarci su i matematički osigurali naslov prvaka sedam kola prije kraja prvenstva, a u ovom trenutku imaju čak 21 bod više od drugoplasirane Tuzle i čak 24 više od aktualnog prvaka Borca.

Jakirović je otkrio tajnu uspjeha Zrinjskog, momčadi koja osim Nemanje Bilbije nema izrazitu zvijezdu, te je rekao da je dolazak u nogomet BiH iz današnje perspektive bio pun pogodak. 

Naravno, dotakli smo se špekulacije da će upravo on biti novi trener Dinama i priznao nam je da je prošle zime bilo ozbiljnih pregovora te da je negdje zapelo, ali da mu nije žao jer je sa Zrinjskim napravio ogromne stvari. Jakirović nam je rekao da se često vidi s braćom Mamićem i rekao nam je da pričaju o nogometu i, naravno, o Dinamu. 

Napravili ste čudesan rezultat s momčadi koja osim Bilbije nema zvijezda. Je li to baš taj vaš forte, da je momčad u prvom planu?

Upravo tako. Naša najveća prednost je što igramo i ponašamo se kao momčad i zadatak svakog igrača je Nemanju dovesti u šansu. To što radi Bilbija ove sezone je nešto nevjerojatno. Jasna je hijerarhija u klubu, svi znaju što moraju raditi i što im je posao i tako se ponašaju. 

U nedavnom derbiju s prvakom Borcem bili ste ogorčeni na suđenje. Što se događalo na toj utakmici?

Taj sudac je nakon te utakmice kažnjen, mislim da to jasno govori o tome kako je sudio. Nemam ja ništa protiv kad netko pogriješi, kad nenamjerno napravi neku grešku, pa i suci su ljudi od krvi i mesa, ali ovaj čovjek je od prve do zadnje minute pokazivao izrazitu tendenciju da nas krade.

U jednom trenutku je to bilo smiješno. No bio je to izoliran slučaj, suđenje u BiH je dobro, a ovdje, kao i u čitavoj regiji, uvijek će biti neke sumnje. Čim se neki sudac delegira, odmah krenu razne teorije. Ponavljam, osim te utakmice s Borcem suđenje je bilo više nego korektno.

Premda je percepcija javnosti da je Zrinjski klub s izrazito jakim hrvatskim predznakom, u momčadi imate igrače iz gotovo cijele bivše Jugoslavije. Postoje li tenzije u etnički podijeljenom Mostaru?

Da, to je fascinantno. Spočitavaju nam slovo H u imenu HŠK Zrinjski, kao da u Premijerligi nema klubova koji nose ime FK. Zrinjski je multietnički klub u kojem svi igrači, bez iznimke, funkcioniraju kao jedna složna obitelj. Zajedno slavimo pravoslavne, katoličke i muslimanske blagdane.

Što se tiče priča o nekim netrpeljivostima u Mostaru i podijeljenosti grada na istočni i zapadni dio, to ja nisam doživio. Najnormalnije idem u istočni dio grada, kao što se najnormalnije s druge strane dolazi kod nas. Naravno da će uoči derbija s Veležom biti tenzija, ali to je čisto stvar sporta, ne politike.

Na te stvari gledam ovako: živimo u 21. stoljeću, a onaj tko želi ostati u 15. stoljeću, ja mu ne mogu pomoći. Tri puta otkako sam u Mostaru smo igrali gradski derbi i niti jedan put nije bilo problema.

U prosincu ste bili na korak do Dinama. Gdje je zapelo?

Nije nigdje zapelo. I mi i Dinamo smo povukli ručnu. Već na polusezoni sam shvatio da s ovom momčadi mogu napraviti velike stvari, Zrinjski je želio da ostanem, a i Dinamo je dobio trenera. Naravno da mi laska da me Dinamo prati, to znači da radim dobar posao.

Kad sam dolazio u Mostar, mnogi su mi tvrdili da je to korak unatrag u mojoj karijeri, da što ću u Bosni. Danas kažem da sam napravio tri koraka naprijed. Ako vrijediš, ako znaš svoj posao, Premijerliga može biti itekako dobra odskočna daska i moja priča može biti putokaz svim ostalim mladim trenerima da ne razmišljaju ako dobiju dobru ponudu iz BiH i ako se radi o ozbiljnom projektu.

Družite li se s braćom Mamić?

Kad se sretnemo, sjednemo, popijemo piće. Pričamo uglavnom o nogometu. Oni dolaze na sve naše utakmice, ali ne samo na naše. Prate oni sve u Premijerligi. Kod mene je igrač Dinama Niko Janković. Fantastičan talent.

S Dinamom imamo odličnu suradnju, no ona nije službena, već je više bazirana na nekom usmenom dogovoru. Na koncu, kod nas su bili ili još uvijek jesu igrači i iz Dinama, Hajduka i Osijeka, samo iz Rijeke nismo imali nikoga. 

Svima je jasno da Mamići i dalje upravljaju Dinamom. Jeste li se dotaknuli i vašeg potencijalnog dolaska na Maksimir?

Naravno da se i ta priča provukla kad bi sjeli i pričali o nogometu. No ne bih baš previše o tome jer Dinamo ima Kopića i to treba respektirati. No nije mi problem s braćom Mamić sjesti i pričati o nogometu.

Posebice sad, kad je završetak HNL-a nevjerojatno uzbudljiv i gdje svaki vikend imamo neki derbi koji može odlučiti prvaka. Mamići i jesu najzaslužniji za ovo što Dinamo danas je i to treba pošteno priznati.

Zrinjski vam je produljio ugovor. Što biste napravili da sad dođe ponuda iz Dinama?

Da, imam ugovor do 2024. Nije stvar samo ponude Dinama, ima još ponuda drugih klubova. Naravno da vam neću reći o kojim se klubovima radi, to je poslovna tajna, ali neke su i iz inozemstva. Dogovor sa Zrinjskim je da ćemo, ako stigne neka ozbiljna ponuda, sjesti i vidjeti što dalje.

Što se tiče Dinama, osim te ponude iz prosinca, ništa nije bilo službeno. Tako da sam sad fokusiran na Zrinjski i kako ćemo se predstaviti u Europi. Već ovo što smo napravili je odlično, svaki korak više bit će sjajan.