Saša Papac? Zašto ne

Naravno, uvjet je da UEFA i FIFA provedu u djelo plan stvaranja novog NS-a na zdravim temeljima, dakle, s novim kadrovima kojima je sport na prvom mjestu. Naišla je ta informacija i na Sušićevo odobravanje, tako da bi se, ukoliko uspije UEFA-in plan rekonstrukcije Saveza, Papčevo ime moglo naći na popisu za gostovanje u Rumunjskoj. 

- Uvijek sam govorio da je svaki dobar igrač koji želi igrati za BiH dobrodošao. Isto vrijedi i za Sašu Papca. Istina, on je na početku mog mandata odbio poziv, premda mi nije rekao da nikada više neće zaigrati za reprezentaciju. Ostavio je otvorena vrata, bilo je jasno da ne želi igrati jer mu smetaju neke stvari u Savezu, nije pojašnjavao koje. Ali, ako ima volju vratiti se, dobro došao je, kazao je Sušić. - Naravno, ukoliko procijenim da nam u tom trenutku bude potreban, dodao je izbornik aludirajući time na činjenicu da je na početku svoga mandata imao puno problema s lijevom stranom momčadi, što sada nije slučaj. 

Kroz kvalifikacijske i kontrolne utakmice Sušić je pronašao rješenje u vidu Senada Lulića, koji je bio najbolji pojedinac u posljednjem susretu s Rumunjskom.
- U početku smo najviše problema imali na poziciji lijevog boka. Ali, sada se tu isprofilirao Lulić, vidjeli ste i sami kako je odigrao protiv Rumunja, tu je i Muhamed Subašić iz Olimpika, a istekla je i kazna za Sejada Salihovića pa ćemo u Bukureštu i njega imati na raspolaganju. Naravno, to ne znači da Papac nije dobro došao. Zašto ne? Njegove kvalitete se odavno znaju. Podjednako dobro igra i bočnog igrača i stopera, pojasnio je Sušić. 

Izbornik će se još nekoliko dana zadržati u Sarajevu, a potom odlazi u Pariz odakle će osluškivati što se događa s Nogometnim savezom.
- Ne znam što će se dogoditi. Svatko ima neku svoju verziju priče, premda mislim da nitko nema pravu informaciju o tome što UEFA namjerava učiniti. Vidjet ćemo ubrzo, nadam se kako će se sve okončati u korist reprezentacije i klubova, prokomentirao je Sušić. 

Četiri i pol godine od zadnje utakmice u dresu BiH

Posljednju utakmicu u dresu reprezentacije BiH Saša Papac odigrao je 11. listopada 2006. na Bilinom Polju protiv Grčke. Grci su s 4:0 'stukli' BiH, a Papac je dobio crveni karton u 50. minuti. Bila je to pomalo apsurdna situacija jer je prekršaj napravio Emir Spahić, a sudac Yuri Baskakov je iz do danas nepoznatog razloga put u svlačionicu pokazao Papcu. Nešto kasnije 31-godišnji Mostarac se našao na popisu igrača koji su odlučili bojkotirati reprezentaciju zbog neslaganja s potezima NS-a BiH. S tog popisa, do danas je ostao jedini koji se nije predomislio. Kada je 2008. godine izbornikom imenovan Meho Kodro, Papac je prihvatio poziv, no prije nego što je odigrao ijednu utakmicu Kodro je smijenjen, a Papac je ostao u bojkotu. Kasnije ga je neuspješno nagovarao Miroslav Blažević te Safet Sušić na početku svoga mandata.  

Piše: D. Lukić / dnevni-list.ba